cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Elbert Smelt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 september 2021 door Patrick Goede

Trinity gaat touren met kinderen van Kinga Bán: "We lossen een belofte in"

De kinderen van Kinga Bán gaan samen met de mannen van Trinity touren dit najaar. Elbert Smelt, leadzanger van de band, snakt naar optredens met volle zalen en is blij dat hij zijn belofte aan Kinga kan inlossen. “Ze vroeg aan al haar muzikale vrienden of we haar kinderen konden blijven omringen met muziek”, vertelt hij tegenover CIP.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Patrick Simons.

Word ook lid

Het album Eén Grote Familie van de gelijknamige tour had al in april 2020 moeten verschijnen. Eind 2019 werd gestart met de opnames, in hetzelfde huis waar Trinity het jaar daarvoor nog met Kinga en haar kinderen muziek had gemaakt. “Het is mede door Kinga geïnspireerd om met de kinderen liedjes te gaan maken. We hadden namelijk al langer plannen om familiemuziek te gaan maken. Uiteindelijk zeiden we tegen elkaar: ‘Laten we alsjeblieft niet wachten tot er iemand van ons doodgaat, we moeten dit nu gewoon gaan doen’. Zo is als het ware deze nieuwe tak aan onze Trinity-boom ontstaan. Trinity Wereldwijs: familiemuziek voor onderweg en voor alle generaties.”

Emotioneel
Ondertussen werken de kinderen van Kinga Ban ook aan een eigen album dat bijna af is. Elberts broer Niek is de producer van beide platen. “Het valt allemaal heel mooi in elkaar. Het zal wel geleid zijn denk ik. Ze gaan sowieso ook een nummer van hun eigen album tijdens onze concerten zingen, wij fungeren dan als band. Dat wordt echt een heel mooi emotioneel herinneringsmoment. Ike, Kinga’s oudste van 13, heeft er al helemaal zin in om dat nummer te gaan zingen voor een zaal vol mensen. Natuurlijk vinden ze het ook wel spannend om dit te gaan doen met ons. Net als wij. Maar het is zo mooi gelopen. We hebben dezelfde manager, die delen we en zo zijn we de afgelopen jaren steeds meer op elkaar betrokken geraakt. Het begon met de vriendschap van Kinga en mij, en ook met Niek en Bert, en nu is het uitgegroeid tot een soort familiegevoel. Onze jongste spruit is ook vernoemd naar Kinga: Jesse King Smelt.”

"Het betekent een continuering van de magic die ik altijd met Kinga had op het podium"

Geeft het meezingen van Kinga’s kinderen een extra dimensie aan de tour?
“Zeker weten. Het betekent voor mij dat familie meer is dan alleen maar een bloedband. Ik los hiermee ook een belofte in aan Kinga dat ik haar kinderen zou blijven omgeven met muziek. Dat heeft ze aan al haar muzikale vrienden gevraagd. Dat stukje opvoeding kon zij niet doorzetten. Nu heeft ze het geluk dat haar man Reinder heel goed is in het regelen van dingen, dus die laat daar dan ook geen gras over groeien. Het betekent een continuering van de magic die ik altijd met Kinga had op het podium. Want als je die koppies ziet zingen, dan zie je echt kleine stukjes Kinga, dat kan ik je verzekeren.”

Eén nummer op jullie nieuwe album heeft vanwege de dood van Michaël Stoop een extra lading gekregen. Het nummer ‘Liedje van Verlangen’ waarop de rapper te horen is. Had hij bij leven en welzijn ook meegedaan met de tour?
“Het was wel heel cool geweest als hij dan via een scherm of in het echt had meegedaan natuurlijk. We waren ook bezig met het maken van een clip. Het is heel triest gelopen. We hebben nog opnames liggen waarop hij zelf de teksten rapt en zichzelf filmt. Toen schrokken wij wel, het maakte allemaal een behoorlijk naargeestige indruk. Maar we kenden hem verder eigenlijk helemaal niet goed. Het was puur deze samenwerking die heel fijn liep. Van ons allemaal was dit al langer een wens, om met hem wat te maken. En opeens was het afgelopen. Net als dat het bij Kinga heel verdrietig was, alleen was dat een lang traject van afscheid en het leven samen vieren.”

De zanger is er soms even stil van. Toch ziet hij, door het verlies heen, mogelijkheden. “Des te mooier is het dan dat je er iets mee kunt doen, dat het leven doorgaat, zoals in Kinga’s kinderen. Ik denk dat je pas echte feestjes kunt bouwen als je niet voorbij gaat aan het verdriet. Want juist als je daar met z’n allen bij stilstaat en er woorden aan geeft, kun je des te harder feest vieren. Zonder dat het oppervlakkig wordt. Ik ben er ook nooit voorstander van geweest om maar geen heftige dingen het podium op te halen, uit angst dat het dan geen feestje meer zou worden. Mijn ervaring is juist dat feestjes meer diepgang krijgen als je beseft hoe kostbaar het leven is.”

"Een muziekband is een soort seksloos huwelijk zeg ik vaak"

Je werkt al jaren binnen Trinity samen met je twee broers. Is dat nog lastig?
“Inmiddels is dat echt een grote vreugde maar het is ook wel eens moeilijk geweest. We hebben daar ook wel de nodige therapiesessie voor ondergaan. Dat was een jaar of tien geleden. Toen dachten we wel: als we het nu niet aanpakken, gaan we vroeg of laat uit elkaar. Een coach heeft ons geholpen, ook toen we vrouwen kregen. Zodat we goed het huwelijksbootje in konden stappen. We hebben geleerd om dingen uit te praten en ieder in zijn kracht te laten werken. Een muziekband is een soort seksloos huwelijk zeg ik vaak.” Lachend: “Al is het muziek maken met elkaar dan wel soort van de seks. Daar zie ik ook heel erg naar uit, dat je een zaal hebt die meezingt en dat je daar met je broeders en heel je hart muziek aan het maken bent. Dat is magic. Dan kun je ook heel veel van de rompslomp en het gedoe van een muziekband hebben. De coronatijd was wat dat betreft de ultieme lakmoesproef om te zien of we het met elkaar zouden volhouden zonder de 'seks' van het samen optreden. Dat is goed gelukt gelukkig. Ik denk omdat we genoeg genade hadden voor elkaar dankzij ons geloof. Maar ook omdat we andere uitlaatkleppen en allemaal goede huwelijken hebben gelukkig.”

En wat kunnen de fans verwachten? 
"Een avond of middag vol verrassingen, meezingers, verstilde momentjes, verkleedpartijen, ontmoeting en volop sfeer! Luister van te voren alvast ons familie-album zodat je alle liedjes lekker kunt meeswingen!" 

Foto: Trinity

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand
Bestel hier je tickets voor de Grote Familie Tour van Trinity!

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen