cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

04 juni 2021 door Piet van Midden

Ik vroeg allerlei mensen wat ze in coronatijd hebben gemist in de kerkdienst

Dominees hebben iets met woorden. Als je dat niet hebt, kun je beter een technisch vak kiezen. Want je moet elke zondag die kansel op. Dan moet je iets zeggen over een Bijbeltekst. Je moet spreken vanuit je geloof. Ga er maar aan staan.

Risico’s genoeg. Bijvoorbeeld dat je voor eigen parochie gaat preken. Dingen te over die mensen graag willen horen, maar geen gedoe met de hel. We laten voor het gemak of zielenrust maar weg dat van de twaalf keer dat het woordje gehenna, ‘hel’ valt in het Nieuwe Testament, het liefst elf keer uit de mond van Jezus komt. En dan nog wel vooral als waarschuwing. Dat kan, vinden wij, natuurlijk niet de bedoeling zijn. Jezus moet het over liefde hebben. Maar het woordje ‘agapè’, ‘liefde’ komt in het hele evangelie naar Marcus niet eens voor. Matteüs vindt het slechts éénmaal in Jezus’ mond, en daar zegt Jezus nota bene dat de liefde zal verkillen. Bij Lucas (11:42) spreekt Jezus slechts één maal over de liefde van God.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- Wat zou Jezus vandaag de dag in Oekraïne gedaan hebben?
- Lees maar, er staat niet wat er staat
- Bij mij geen plaats voor de herberg deze Kerst
- Door corona is het mogelijk om de Hebreeuwse Bijbel beter te begrijpen
- Een EU-commissaris is met gevaarlijke onzin bezig
Meer over Piet van Midden »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

a
Gaat niet om woorden hoe mooi ook lang of kort , maar om inhoud. De inhoud van je woorden daar hunkeren mensen naar. Naar echt leven. Niet naar eindeloos intellectueel gezwam. Deze coronatijd is een mooi moment voor nieuwe oriëntatie, toch, waar veel gemeente leden van stoel wisselen.