Zes christenen vermoord in Nigeria: ‘We vrezen voor een nieuw bloedbad’

In Nigeria zijn afgelopen weekend opnieuw christenen het slachtoffer geworden van gewelddadige aanvallen. Islamitische Fulani-herders vielen op zaterdag 3 en zondag 4 mei twee christelijke dorpen aan in de deelstaat Plateau. Daarbij werden zes christenen vermoord en raakten tientallen gewond.
"We zijn diep bedroefd door opnieuw een tragische nacht van gewapende aanvallen door Fulani-militanten", zei jeugdleider Bature Iliya Adazaram in een verklaring. "Ze vielen het dorp Kakuruk binnen en openden het vuur. Drie christenen kwamen om het leven, vier raakten gewond."
Een dag eerder werden al drie andere christenen vermoord in het nabijgelegen dorp NTV. Onder de dodelijke slachtoffers zijn Nyam Davou (44), Kande Thomas (40) en haar zes maanden oude dochtertje. Gewonden zijn onder andere Abigail Nyam (7) en Sarah Markus (40). Nyam en Markus worden momenteel behandeld in het ziekenhuis van Barkin Ladi.
Deze aanvallen zijn geen op zichzelf staande incidenten. In maart en april 2025 vonden al soortgelijke aanvallen plaats in andere delen van Plateau. Daarbij werden meer dan 150 christenen vermoord, onder wie vrouwen en kinderen.
Strategie islamitische extremisten
Volgens Adazaram hebben de aanvallen te maken met een bredere strategie.
"Het doel is om christelijke bewoners te verdrijven en hun land in te nemen. Deze daden zijn onderdeel van een groter plan van islamitische extremisten om een kalifaat te vestigen in Nigeria. We vrezen voor een nieuw bloedbad."
Adazaram bekritiseerde ook de overheid. "Overheidsfunctionarissen negeren vaak waarschuwingen vanuit christelijke gemeenschappen over de komst van Fulani-herders. Daardoor kunnen de aanvallers blijven toeslaan in kwetsbare dorpen."
Lokale leiders en leger reageren
Stephen Pwajok Gyang, voorzitter van de lokale overheid in Barkin Ladi, bezocht de gewonden in het ziekenhuis. Zijn woordvoerder zei: "Hij is bedroefd over het hernieuwde geweld, juist terwijl de lokale overheid vrede probeert te bevorderen."
Generaal Folusho Oyinlola van het Nigeriaanse leger sprak zijn zorgen uit over de plotselinge toename van gewapende Fulani-herders in het gebied. "De schaal en timing van deze verplaatsingen roept serieuze veiligheidszorgen op", zei hij. "We mogen deze waarschuwingssignalen niet negeren. We moeten samenwerken om een nieuw conflict te voorkomen."
Etnische en religieuze zuivering
Ook onderzoeksplatform TruthNigeria en lokale organisaties waarschuwen dat Fulani-milities zich hergroeperen. "Wat hier gebeurt, is geen gewone misdaad", zegt een woordvoerder van de Berom Youth Moulder-Association. "Dit is een doelgerichte campagne van etnische en religieuze zuivering, gericht op het verdrijven van christenen van hun land."
Veiligheidsexperts onderschrijven die analyse. Volgens dr. Walid Abdullahi is Plateau-staat strategisch belangrijk voor extremistische groeperingen. "Wie Plateau controleert, beïnvloedt heel Midden-Nigeria."
Situatie ernstiger dan velen denken
Pastor Danjuma Byang waarschuwt dat de situatie ernstiger is dan velen denken.
"Er is een doelbewust plan om christelijke gemeenschappen te vernietigen en een islamitisch kalifaat te vestigen in Centraal-Nigeria. Meer dan zestig dorpen zijn momenteel al bezet door Fulani-herders."
De gevaren voor christenen in Nigeria blijven groot. Volgens de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors is Nigeria een van de gevaarlijkste landen ter wereld om christen te zijn. Van de 4.476 vermoorde christenen wereldwijd, kwamen er 3.100 in Nigeria om het leven. Open Doors schrijft: 'Het geweld tegen christenen is in Nigeria zo ernstig dat het het maximale niveau van onze meetmethode heeft bereikt.'
Praatmee