cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Anne en Arnan ANAE
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

19 augustus 2020 door Nienke Alblas

Anne en Arnan wonen in een busje: "We geloven dat God dit van ons vraagt"

Anne en Arnan Kaemingk uit Lochem reizen in een busje heel Europa door. Als muzikantenduo ANAE verdienen zij geld en vertellen zij mensen over hun geloof door hun leven te delen met de mensen die ze onderweg tegenkomen. Cvandaag sprak met het echtpaar over hun unieke dagelijkse leven. "Voordat we op reis gingen stelden we elkaar de vraag: We zeggen wel dat we in alles op God vertrouwen, maar in hoeverre is dat zo? Zijn er niet heel veel dingen die we eigenlijk zelf regelen zonder God daarbij te betrekken? Wat als we alles opzeggen en letterlijk op reis gaan in vertrouwen op God?", vertelt Anne.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid .

Word ook lid

Voor de reis: Waarom hebben jullie ervoor gekozen om in een busje te wonen? 
Arnan: "Anne en ik kennen elkaar uit Lochem en hebben beide aan het conservatorium gestudeerd. Drie maanden na onze trouwdag in 2016 hebben we een oude Volkswagen LT gekocht en een jaar later hebben we alles in Nederland opgezegd om door Europa te trekken. Inmiddels leven we al 3 jaar fulltime in een camper."

Anne: "Toen we trouwden woonden we in een appartement en gaven allebei optredens en muziekles. We hadden het goed voor elkaar. Dit was heel fijn, maar we geloofden ook dat God ons talenten had gegeven die we niet ten volle benutten. We zeggen vaak dat we vertrouwen op God, maar we hebben eigenlijk alles zelf geregeld. We vroegen ons af: wat als we alles opzeggen en letterlijk op reis gaan in vertrouwen op God."

"Tegen onze familie zeiden we bij het vertrek: 'We weten niet hoe lang we weggaan, misschien zijn we over twee weken thuis, misschien komen we nooit meer terug.'"

Anne: "Ik had nooit echt het verlangen om te reizen en in een busje te wonen, maar Arnan hield altijd al van het idee om een alternatieve levensstijl te hebben. Toch groeide het verlangen om met een busje rond te reizen in allebei onze harten. We vroegen aan God: Willen wij dit, of vraagt u dit van ons? We hoorden geen stem uit de hemel, maar we ervoeren wel een innerlijke vrede. We hadden heel sterk het gevoel dat we dit moesten gaan doen en we geloven dat God ook van ons vraagt om stappen te zetten. Tegen onze familie zeiden we bij het vertrek: 'We weten niet hoe lang we weggaan, misschien zijn we over twee weken thuis, misschien komen we nooit meer terug.'"

Arnan: "Wij vinden deze manier van leven geweldig. Het lijkt misschien niet altijd even comfortabel, maar als je het relativeert dan valt het wel mee. Het is onze eigen keuze om geen vast huis te hebben en volgens een alledaagse routine te leven. We kunnen ook terugkeren naar Nederland een baan zoeken en een huis kopen, maar we hebben niet het idee dat dit bij ons past."

Onderweg: Hoe laten jullie je leiden door God?
Arnan: "Ik was best gestrest aan het begin van onze reis, terwijl ik dat normaal nooit ben. We wisten niet hoe we geld moesten verdienen om van te leven. Daarnaast was het niet zo avontuurlijk als we hadden verwacht. We vroegen ons af: 'Is dit het nou?' Bij elke rotonde vroegen God waar we naartoe moesten. Maar dit werkte niet, we maakten dan drie rondjes op de rotonde en hoorden niets. Toen besloten we het anders aan te pakken. We stopten de bus en begonnen te bidden: 'Heer, laat ons maar zien waar we naartoe moeten.'"

"Bij elke rotonde vroegen God waar we naartoe moesten. Maar dit werkte niet, we maakten dan drie rondjes op de rotonde en hoorden niets."

"Anne prikte vervolgens op de kaart en we reden naar een klein plaatsje in Noord-Frankrijk. Hier was op het eerste gezicht helemaal niets te beleven. Op zoek naar een slaapplaats reden ze een erf op. Er kwam een jongetje op ons af die ons begroette. Hij leidde ons naar de tuin achter het huis, waar een groot feest gaande was. We werden ontvangen alsof ze ons verwachtten. Al snel pakten we onze instrumenten uit. We hebben de hele avond muziek gemaakt en een paar cd's verkocht. We ervoeren sterk dat God tegen ons zei: 'Zie je wel, maak je geen zorgen. Vertrouw op mij, Ik voorzie.'” 

Anne: "Deze manier van leven is denk ik niet voor iedereen weggelegd. Wij zijn best wel close en vinden het heel fijn om samen te zijn, maar je leeft natuurlijk wel dicht op elkaar. Wat ik heel mooi vind is dat met deze manier van leven er heel veel ruimte is voor spontaniteit, niet alles is volgepland. Hierin merk je vooral dat God kan leiden. Dit gebeurt op een natuurlijke manier. We vragen steeds: wat wilt U dat we doen, Heer? Waar moeten we naartoe? Als ik terugkijk op onze reis tot nu toe, zie ik echt waarom we waar en wanneer waren. We hebben veel bijzondere vriendschappen opgebouwd en mooie dingen meegemaakt met elkaar en met God."

De bestemming: Wat is het doel van jullie reis?
Arnan: "In het begin waren we best onzeker in het delen van het evangelie. We verontschuldigden ons zelfs voor ons geloof. Nu is dat anders. God is zo zichtbaar in ons leven. Hij is deel van onze reis en we kunnen Hem niet weglaten uit ons levensverhaal. Wij geloven niet dat je 'geloofsleven' apart kan staan van je 'gewone leven', wij zijn van mening dat het allemaal met elkaar verweven is. Het ligt op de loer om bezig te zijn met wat anderen denken, maar dit moeten we niet doen. Ons leven is met en door Jezus en we praten hier vrijmoedig over. Wanneer ik dit doe zie ik dat mensen geïnspireerd worden."

"We zoeken steeds weer naar Gods roeping voor ons leven en hoe we van Jezus’ liefde kunnen getuigen."

Anne: "Het mooie van ons leven is dat we de tijd kunnen nemen om met mensen op te trekken en zo ons leven met hen kunnen delen. Het is onze missie dat mensen daarin zien dat God in ons leven aanwezig is."

Anne: "Het doel van de reis is echt veranderd. Eerst gingen we met God, maar nu gaan we ook echt vóór God. We zoeken steeds weer naar Gods roeping voor ons leven en hoe we van Jezus’ liefde kunnen getuigen. Door middel van onze muziek vertellen we wie God is en we laten door ons leven heen zien wat het  betekent om Jezus te volgen. Er is soms best wel een kloof tussen christelijke en wereldse muziek. Wij proberen met onze muziek die kloof een beetje te overbruggen. Onder de naam ANAE maken en schrijven we muziek en willen we Gods waarheid delen."

Arnan: "In het laatste jaar zijn we meer gaan aanbidden op straat. In Portugal gingen we samen met onze vrienden en reisgenoten Herman & Sietske de straat op om  met mensen te spreken, te zingen en te bidden. Hier had ik echt het idee dat dát is waar we voor leven. Hierin voelde ik mij echt op mijn plek. Ik kan het niet eens met woorden omschrijven. Ik zei tegen Anne: 'Hier ben ik voor gemaakt.' Dat voelde als meer dan muziek maken. Het gaat niet om de muziek. De muziek is het middel, niet het doel. We willen muziek en evangelisatie nog meer met elkaar combineren. Ik ben heel dankbaar voor wat God ons geleerd heeft in de afgelopen jaren. We laten ons leiden door de Heilige Geest en zijn benieuwd naar wat er komen gaat."

Je kan ANAE volgen via hun website, Instagram en Spotify. Daarnaast waren Anne en Arnan 18 augustus op NPO3 te zien in 'Doe alsof je thuis bent'. Klik hier om de aflevering te bekijken.

Luister hier naar een van de nummers van ANAE 'Freedom in the air'

Afbeelding: Instagram @weareanae

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand
Klik hier om meer over ANAE te weten te komen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Prachtige Godskinderen. Ze zijn ook te vinden op Spotify.