cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Patrick
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

09 juni 2020 door Patrick Simons

Weten Black Lives Matter-activisten dat er een genocide op zwarte christenen plaatsvindt?

‘Black Lives Matter! Black Lives Matter! Black Lives Matter!’ Terwijl deze lijfspreuk van antiracisten talloze malen door de straten van Minneapolis, New York, Londen en Amsterdam schalde, werden er in West-Afrika tientallen christelijke zwarte levens genomen. Omdat ze de verkeerde God aanhangen. Islamitisch terreur blijft in West-Afrika toenemen. Maar toch bekruipt mij het idee dat het leven van zwarte christenen in West-Afrika niet zo belangrijk is voor de vele demonstranten die afgelopen week de straat op gingen.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid B Feijen.

Word ook lid

Tillé, een klein dorpje in Mali. Diepe rouw ligt als een beklemmende deken over het dorp heen. Moslimextremisten lieten vorige week een spoor van dood en verderf na bij aanvallen in deze regio. In totaal kwamen 27 zwarte christenen om het leven. De terroristen kwamen op motorfietsen de dorpen binnen gereden om dood en verderf te zaaien. Om ouders van hun kinderen te beroven, om kinderen wees te maken. Sommige christenen werden levend in brand gestoken.

Maar blijkbaar is het niet belangrijk genoeg.

Burkina Faso, in het noordelijke dorpje Tibin. Wie hier nu rondloopt, zou zeggen dat er niets aan de hand is. Alleen een groot kruis in de grond net buiten het dorp zorgt er wellicht voor dat je gaat denken dat hier iets vreselijks gebeurd is. Nog niet zo lang geleden heeft ook hier een slachtpartij plaats gevonden. Het is één van de zwaarst getroffen dorpen van de drie zware aanvallen die hier door moslimterroristen werden uitgevoerd. In totaal vonden 58 zwarte christenen de dood, waaronder meerdere kinderen.

Maar blijkbaar is het niet belangrijk genoeg.

Vorige week maandag. In een landelijke omgeving ergens in Nigeria is de christelijke pastor Emmanuel Saba Bileya samen met zijn vrouw Juliana aan het werk op het land. Plotseling verschijnt er iemand met een geweer. Hij schiet de pastor en de zwangere Juliana in koelen bloede dood. Ze laten in totaal acht kinderen achter in de leeftijd van 1 tot en met 18 jaar.

Maar blijkbaar is het niet belangrijk genoeg.

Heeft u ze gehoord? Heeft u ze gezien? Heeft u ze gelezen? Waar de dood van een Amerikaanse zwarte man wekenlang de voorpagina’s vult, zijn deze mensen slechts getallen die we terug zien komen in het aantal doden bij aanslagen op christenen. Begrijp me goed, ik probeer de dood van George Floyd niet te bagatelliseren. In Amerika is racisme een enorm probleem. Ook in Nederland is racisme een probleem, al is het in mijn optiek een stuk minder. Racisme is een gezwel dat uitgeroeid moet worden. En inderdaad, Black Lives Matter.

Geldt Black Lives Matter alleen maar voor zwarte mensen in de Westerse wereld?

Maar waarom hoor en zie ik die duizenden demonstranten helemaal niet praten over Mali, Burkina Faso en Nigeria? Waarom zie ik duizenden bordjes bij de demonstraties en heb ik er nog niet één gezien met een referentie naar het groeiende geweld in West-Afrika? Zijn ze niet belangrijk genoeg? Geldt Black Lives Matter alleen maar voor zwarte mensen in de Westerse wereld? Tellen de zwarte levens in West-Afrika niet mee? Of telt Black Lives Matter alleen als er sprake is van een witte dader? En zijn zwarte levens ineens niet zo belangrijk als de daders niet wit zijn? Ik heb de antwoorden niet. Maar mijn vragen worden steeds groter.

Denk maar niet dat ik lang heb moeten zoeken naar bovenstaande voorbeelden. Binnen enkele minuten vond ik ze. En dit zijn slechts druppels in de overvloeiende zee van christenen die in Afrika vermoord worden. Er vindt in het werelddeel al jarenlang een continue stille genocide plaats op christenen. Systematisch worden ze weggejaagd of vermoord. Veel meer keuze is er niet.

En toch blijft het stil. Veel te stil.

Ook politieke partijen hoor ik veel te weinig naar mijn zin. Natuurlijk, het komt weleens ter sprake en er zijn politici die zich er hardgrondig voor inzetten. Maar het is te weinig. Zeker van de christelijke partijen zou ik verwachten dat het voortdurend onder de aandacht wordt gebracht. Tijdens debatten, op social media, bij mediaoptredens. Zoveel mogelijk.

Wij zijn als christenen geroepen om door Gods ogen naar de wereld te kijken. 

Toen ik vorig jaar sprak met Klaas Muurling, woordvoerder van Open Doors, constateerde hij al dat de radicale islam zich als een hardnekkige olievlek over Afrika verspreidt. Met alle gevolge van dien.

Afgelopen zondag was het de zondag van de vervolgde kerk. Ik heb er vrijwel niets over gelezen. Hour of Power was een positieve uitzondering. Deze uitzending stond juist in het teken van christenvervolging. Maar bij andere media zag ik amper iets. Opnieuw ging het in de kranten en op tv alleen maar over de antiracismedemonstraties over de hele wereld. Over hoe witte mensen hun leven en instelling moeten veranderen omdat ze eigenlijk van nature al racistisch zijn. Over hoe er meer gelijkheid moet komen in de wereld. Over hoe zwart leven telt.

Want zwart leven doet ertoe. Net zoals wit leven. Of geel leven en welke andere kleur dan ook. Iedereen is gelijk in Gods ogen. En wij als christenen zijn geroepen om door Gods ogen naar de wereld te kijken. Laten we dus opstaan en meedoen in de strijd tegen racisme. En laten we tegelijkertijd nog meer ons best doen om aandacht te vragen voor de stille genocide die in West-Afrika plaatsvindt.

Voor George Floyd en voor Emmanuel Saba Bileya en zijn zwangere vrouw Juliana is het te laat. Maar niet voor de vele mensen die nog leven. Voor de mensen die dagelijks geconfronteerd worden met racisme omdat ze een andere huidskleur hebben. Maar ook voor de mensen die iedere dag bang zijn vermoord te worden. Alleen maar omdat ze christen zijn.

Want Black Lives Matter, ook in Afrika.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Patrick Simons
- Kerkgangers Krimpen, Urk en Staphorst kunnen beter een Ajax-shirt aantrekken
- Stop met het demoniseren van medechristenen als Gert-Jan Segers
- De week van de waarheid, de dood is in het land: God wees met ons
- Door homoseksualiteit geobsedeerde christenen zijn hypocriet
- Vrijheid van meningsuiting geldt niet in Nederland als je voor het leven bent
Meer over Patrick Simons »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

E
Ik ben blij met dit artikel. Het is opvallend hoe eenzijdig de berichtgeving is.