cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Bas van der Vlies
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

Auteur: Hendrina de Graaf

Bas van der Vlies bouwde aan de refozuil: "Alleen de vreze des Heeren doet wijken van alle kwaad"

Oud-SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies groeide op in een tijd van lange haren, moderne muziek en opstand tegen het gezag. Hij kreeg er innerlijke weerstand tegen en bouwde mee aan de reformatorische zuil. Toch is zijn overtuiging: “Alleen de vreze des Heeren doet wijken van alle kwaad.” Een portret.

“Midden in de oorlog ben ik in Sliedrecht geboren", vertelt Van der Vlies. "Mijn ouders kwamen beiden uit de Gereformeerde Kerk. Los van elkaar kregen ze twijfels bij de leer. Mijn moeder is daardoor in de Christelijke Gereformeerde Kerk terechtgekomen. Mijn vader ging naar het Hervormd Lokaal. Mijn grootouders van beide kanten konden zich in die stap vinden; dat gaf geen spanning. Ik groeide dus op in een orthodox hervormd gezin, zeg maar ‘SGP-milieu’. Door catechisaties, zondagsschoolvertellingen en preken raakte van lieverlee het Woord me.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Bas van der Vlies
- Voormalig SGP-voorman Bas van der Vlies overleden
- Bas van der Vlies had geen vijanden en een ‘klik’ met de tv-camera
- Hoe (christelijk) Nederland reageert op het overlijden van Bas van der Vlies
- 18 bijzondere en inspirerende uitspraken van Bas van der Vlies
- Achter de streng lijkende ogen van Bas van der Vlies ging veel wijsheid en warm kloppend hart schuil
Meer over Bas van der Vlies »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

T
Hoewel ik de heer van der Vlies nooit persoonlijk gekend vond ik hem vanaf het begin oprecht. Dat is ook de oorzaak van het feit dat ik in 1981 op hem mijn voorkeurstem heb uitgebracht. In dat jaar waren er in de SGP 2 voorkeursakties. Één voor dhr van der Vlies en één voor één voor een andere kandidaat. Mijnsinziens gelukkig won de heer van der Vlies!