cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Bethelkerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 maart 2020 door Patrick Simons

Ophef over brief GerGem-predikant aan kinderen: 'De Heere is toornig en stuurt een ziekte'

Er is ophef ontstaan over een brief die ds. H. J. Agteresch aan de kinderen in zijn gemeente schreef naar aanleiding van het coronavirus. De Telegraaf concludeert naar aanleiding van de brief onder meer dat de predikant van de gereformeerde gemeente te Werkendam kinderen mede de schuld geeft van de vele slachtoffers die het coronavirus maakt. De predikant zelf is zich van geen kwaad bewust.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

De coronacrisis zorgt ervoor dat er ook in de Bethelkerk in Werkendam geen diensten meer zijn. Daarom besloot ds. Agteresch om een brief te schrijven aan de kinderen. Daarin schrijft hij dat er een erge ziekte in de wereld is gekomen die zo erg is dat kerken en scholen sluiten en mensen sterven. ‘Ik denk dat jullie het beste moeilijk hebben. Sommige kinderen praten daarover met papa of mama. Andere kinderen vinden het moeilijk om te zeggen wat ze voelen.’ Ook schrijft de predikant dat het misschien best moeilijk is om ineens thuis alle schoolopdrachten te maken. ‘Bid maar of de Heere jou wil helpen en of de Heere ook de vertellingen uit de Bijbel wil zegenen. Bid maar of de Heere jou en alle mensen in de gemeente wil sparen. En probeer thuis een beetje lief voor elkaar te zijn.’

In het volgende gedeelte van de brief vraagt de predikant zich af hoe dit allemaal komt. Over dat antwoord wordt door diverse landelijke media melding gemaakt. ‘Het komt door onze zonden. De Heere woont in de hemel en ziet heel veel boze dingen bij de grote mensen en bij de kinderen. Zij doen boos, praten boos en denken boos. Daarom is de Heere toornig en stuurt Hij een ziekte. In de Bijbel staat een tekst waarmee je het beter kunt begrijpen. In Habakuk 3:5 kunnen we lezen: ‘Voor Zijn aangezicht ging de pestilentie’.’

De predikant schrijft vervolgens dat voordat een koning ergens komt er altijd knechten vooruitgestuurd worden. Dat is ook zo bij Koning Jezus. ‘Vóórdat Jezus komt, stuurt Hij zoals de koning eerst zijn knechten, éérst het coronavirus om ons te straffen. Waarom? De Heere wil dat jij gaat bidden. De Heere wil dat jij breekt met de verkeerde dingen. De Heere wil dat jij niet meer zoveel houdt van al je mooie spulletjes. De Heere wil dat jij niet zoveel tijd verknoeit achter je computer. De Heere vraagt jouw hele hart. Het is een groot wonder als je al een nieuw hart mag hebben. Dan mag je de Heere liefhebben.'

De predikant sluit vervolgens zijn brief aan de kinderen af door de kinderen op te roepen om te bidden zolang het nog genadetijd is en voegt daar een gedicht aan toe: ‘Zoek Jezus veel, zoek Jezus vroeg. Wie Jezus heeft, die heeft genoeg.’ Hij ondertekent de brief met ‘jullie biddende ds. Agteresch’.

Landelijke media zijn geschokt over de brief. Zo laat De Telegraaf een opvoedkundige aan het woord. “Schokkend, liefdeloos en gevaarlijk”, is de conclusie van Marina van der Wal. Volgens haar moet de predikant zich schamen en is hij pedagogisch ronduit schadelijk bezig. Agteresch zelf zegt in gesprek met het medium zich van geen kwaad bewust te zijn. Hij vertelt positieve reacties van zijn gemeenteleden te hebben gekregen. Ze vertelden hem het een lieve brief te vinden. Ook zegt hij dat hij niet alleen bang wil maken. “Ik wil ook aangeven wat het beste medicijn is. Het bloed van Jezus is het allerbeste medicijn.”

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Krijg hier volledige toegang tot CIP.nl

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Zijn de hedendaagse en zogenaamde opvoedkundige dan ook geschokt bij het gedrag en mentaliteit van de huidige jeugd vanuit de “vrije” opvoeding.

Waarbij Arrogantie, Egoïsme en Zelfverheerlijking het leven bepalen. (uiteraard geld dit niet voor allemaal)