Powervrouw Lucinda Douglas werd op zesjarige leeftijd verkracht: "Ik vond mijn geluk in God"

Levensverhaal20 februari 2024 5 minuten Redactie
Lucinda Douglas
Hour of Power

De immer vrolijke Lucinda Douglas was onlangs te gast bij Hour of Power. De Zuid-Afrikaanse Lucinda is met recht een powervrouw: ze doceert, spreekt en schrijft. Ook stimuleert ze vrouwen het beste uit zichzelf te halen. Lucinda kende bepaald geen gemakkelijke jeugd. Zo groeide ze op in de tijd van de apartheid en werd ze op zesjarige leeftijd verkracht. Na een zoektocht naar geluk, ontdekte Lucinda dat alleen bij God werkelijk geluk te vinden is.

Lefwijf
Lucinda schreef in de voorbije jaren meerdere boeken, waaronder de trilogie ‘Lefwijf’. Wat is een 'lefwijf' volgens haar? “Voor mij is iedere vrouw die haar ding doet een lefwijf. Ongeacht wat. Of een vrouw nu werkt of zorg draagt voor de kinderen: dat is voor mij een 'lefwijf'. Mensen kijken misschien twee keer op als ze de titel horen, maar ik vind het een mooie manier om een vrouw vorm te geven. Ze staat ook rechtop he”, doelt Lucinda op de cover van de boeken waarop de letters van het woord ‘lefwijf’ rechtop staan afgedrukt. 

Geen feministe
Hoewel Lucinda een echte powervrouw is, ziet ze zichzelf niet als een feministe. “Absoluut niet”, zegt ze met overtuiging. “Ik heb dat ook nooit begrepen dat je de dingen alleen en op je eigen manier wil doen. Er kleeft heel veel aan wat bij mij niet past. Ik ben niet als feministe geboren.”

Levensveranderende verhalen
In de drie delen van ‘Lefwijf’ zijn 150 verhalen opgenomen van echte lefdames. Welk verhaal is het meest bijzondere dat Lucinda uit de mond van één van de dames optekende? “Het tweede verhaal uit ‘Lefwijf 3’ is een verhaal wat mij aanspreekt. Het verhaal is geschreven door een vrouw die absoluut niets met het geloof heeft. Op een gegeven moment is ze in het ziekenhuis waar haar zoontje van drie maanden geopereerd wordt.

De arts komt naar het toe en zegt: ‘De kans is maar heel klein dat je zoontje het zal overleven.’ Ze loopt naar de volgende kamer en zegt: ‘God. Als U bestaat, redt mijn kind en ik geef mijn leven aan U.’ Een halfuur later komt de arts terug en zegt tegen haar dat het goed gaat met haar zoon. In de kamer beleeft ze echt een moment met God. Dat zijn de verhalen waarvan ik denk: dit verandert levens. En dan schrijf je zo’n boek”, vertelt Lucinda.

Happinesscoach
Lucinda noemt zichzelf ‘Happinesscoach’ en is een liefhebber van de term ‘Happiness’. Een term die we in het Nederlands uitleggen als blijheid en vrolijkheid. “In het Engels klinkt het veel intenser”, zegt Lucinda. “Ik heb een aantal opleidingen gevolgd op dat gebied bij Harvard, Maryland en Berkeley.” Lucinda kwam daarbij tot een belangrijke ontdekking: “Geluk is iets wat alleen de relatie met God je geeft. Er bestaat niets anders. Dat heb ik ontdekt. De tijdelijke dingen die gelukkig maken, zullen vervagen en verdwijnen.”

Powervrouwen in de Bijbel
Ook in de Bijbel vinden we een hoop powervrouwen. Wie is Lucinda’s favoriete powervrouw uit de Bijbel? “Esther”, antwoordt Lucinda. “Zij is een Joodse vrouw. De niet-Joodse koning is op zoek naar de beeldschoonste vrouwen. Met die vrouwen wil hij graag trouwen en aan zijn harem toevoegen. Esther is de mooiste vrouw die hij kon vinden. Op een gegeven moment hoort Esther van haar oom dat er iemand is die haar volk wil uitroeien. Zij was in de positie om naar de koning toe te gaan. Al was het in die tijd wel zo dat, ook al was je deel van zijn harem of zelfs de koningin, een bezoek aan de koning je leven kon kosten. Maar toch ging ze.”

Esthers moed, lef en durf maken indruk op Lucinda. “Ze wist ook dat er geen keuze was. Als je naar het verhaal kijkt, is zij wel de vrouw die het Joodse volk gered heeft. Dat is bemoedigend. Ongeacht waar en wie je bent: je kan verschil maken.”

De richtlijn van Lucinda’s leven
“De Bijbel is de richtlijn in mijn leven”, zegt Lucinda als presentator Jan van den Bosch haar vraagt wat de Bijbel voor haar betekent. “Laatst vroeg iemand aan mij: ‘Geloof je de Bijbel van kaft tot kaft? Ik zei: ‘Ja absoluut.’ Dan is het wel ontdekken wie je bent als onderdeel van de Bijbel. De Bijbel is mijn richtlijn in het leven geworden.”

In haar boek onderstreept Lucinda dat ze liever vrouwen bijstaat die niets of niet veel met het geloof hebben dan christelijke vrouwen. Maar wat nu als vrouwen tegen haar zeggen: ‘Mooi dat je gelooft, maar laat mij met rust.’ Doet Lucinda dat dan ook? “Ik push nooit. Iedereen weet dat van mij. Ik spreek heel gewoon over mijn geloof. Ik heb ook situaties meegemaakt waarin vrouwen die hele moeilijke en zware dingen in het leven meemaakten aan mij vroegen of ik voor hen kon bidden. Dan zei ik: ‘Ja, maar je mag ook zelf bidden.’ Dat zijn de persoonlijke berichten die je ‘s nachts of vroeg in de ochtend ontvangt.”

Op zesjarige leeftijd verkracht
Lucinda groeide op in de Zuid-Afrikaanse plaats Kaapstad. Een makkelijke jeugd kende ze bepaald niet. Zo groeide ze op ten tijde van de apartheid. Op zesjarige leeftijd werd Lucinda het slachtoffer van verkrachting. Van de dader, een vriend van de familie, kreeg ze opmerkelijk genoeg één cent. “Ik weet niet waarom hij dat gaf. Ik zie het groene gras nog voor mij en ik voel het gras nog tussen mijn tenen. Ik weet nog hoe blij ik was met die ene cent.”

Die blijdschap over die ene cent was er zelfs nog na de verkrachting. “Ik had er geen waardeoordeel over. Ik wist niet of het goed of slecht was. Ik had er geen beeld bij. Wat ik weet is dat ik erg blij was met die cent en ik naar mijn moeder huppelde die zes huizen verderop was. Ik zei tegen haar: ‘Vandaag kan ik een ijsje kopen.’ Het was pas later dat ik erover nadacht. Het was een moment van schaamte, maar tegelijkertijd kon ik er niets aan doen. Ik dacht: ‘Dit ga ik delen, want ik weet zeker dat er ook andere mensen zijn die zulke dingen meemaken.’ Voor mij was herkenning heel belangrijk.”

Gewelddadige man, scheiding en opnieuw misbruik
Jaren later zou haar eerste huwelijk in een scheiding uitmonden als haar partner gewelddadig blijkt te zijn. Ook komt Lucinda opnieuw met misbruik in aanraking. Misbruik komt enorm veel voor. Hoe kan dat? “Het heeft te maken met de waarden en normen waarin je bent opgegroeid en met ouders die het ook niet weten. Bij ons werd er nooit over gesproken. Heel mijn omgeving was gewelddadig. In mijn gezin was er strijd en concurrentie. Het ging om overleven, om over een dak boven je hoofd hebben en blij zijn dat er eten is. Over dit soort ‘luxe dingen’ sprak niemand. Het gebeurde veelvuldig in onze omgeving.”

Een liefdevolle en vergevingsgezinde God
Door wat Lucinda meemaakte, kan zij zich goed verplaatsen in vrouwen die dergelijke dingen hebben meegemaakt. Wat is haar diepste motivatie om te doen wat ze doet? "Ik hoop dat ik door het schrijven vrouwen kan inspireren en mogelijkheden kan geven. Ik hoop altijd dat mijn verhaal en wie ben ik, mijn identiteit, iets voor hen mag betekenen." Daarmee doelt Lucinda op de rust en vrede die ze gevonden heeft in God. "Hij is liefdevol en vergevingsgezind. Hij bouwt je op om de beste versie van jezelf te zijn."

Het kruis van Christus
Wat betekent het kruis van de Heere Jezus concreet in Lucinda’s leven? “Het is een offer wat ik met beide handen aangegrepen heb. Het is mijn identiteit. Ik kan mij geen leven zonder dat offer indenken."

Bekijk in onderstaande video van Hour of Power het volledige gesprek met Lucinda Douglas terug:

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Praatmee

Beluister onze podcast

#324 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over toenemende Jodenhaat, David de Vos en echtscheiding
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. Mark de Jager
Video

Ds. Mark de Jager over fors ledenverlies PKN: "Verdrietig, maar niet verbaasd"

De Protestantse Kerk Nederland (PKN) vierde op 1 mei haar 20-jarig bestaan, maar heeft tegelijkertijd al jarenlang te kampen met een fors ledenverlies. Sterker nog: in de afgelopen tien jaar verliet zelfs een derde van het totaal aantal leden het ker

Ds. D.J. Diepenbroek
Video

HHK-predikant legt uit waarom de kinderzegen niet het eerste doel van het christelijk huwelijk is

"Ik zal maar heel eerlijk zeggen dat ik het ingewikkeld vind als er gezegd wordt dat het krijgen van kinderen het eerste doel van een huwelijk zou zijn. U begrijpt toch wel waarom? Als een huwelijk dan niet met de kinderzegen gekroond wordt, dan zou

Urk
Dagelijks leven

Ondervoede kinderen arriveerden op Urk: het indrukwekkende verhaal van Gerda

Het is de Hongerwinter van 1944. Op Urk staat de dijk vol met mannen, wachtend op een schip met een hele bijzondere lading. Aan boord bevinden zich ruim 80 kinderen, ondervoed en sommigen zelfs op het randje van de dood. Tot deze groep behoren ook Ge

Ds. Arie van der Veer
Verdieping

Het verkeerde ’drankje’ even omruilen: dat kan niet zomaar

Het is deze week prachtig weer geweest. Misschien heb je vandaag wel even heerlijk op een terras gezeten. Heerlijk in de zon. Gezellig met een vriend of vriendin. Maar wat gebeurde er: de ober bracht voor jou een drankje dat je niet had besteld. Nu i

ds. A. Simons
Video

Terugkijken: ds. A. Simons beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. A. Simons te gast om te spreken over het thema 'Roeping en gehoorzaamheid'. De hervormde predikant uit Valburg is al vanaf 2006 actief

Heilige Grond podcast
Podcast

Waar was God in Auschwitz? In gesprek met Joyce Rondaij

Waar was God in Auschwitz?  is één van de bekendste en indringendste vragen die het geloof in een goede en almachtige God uitdagen. Een vraag die ook in het licht van hedendaagse verschrikkingen op ons af kan komen. Houden onze theologische begrippen

Youth for Christ
Nieuws

Youth for Christ nu op dertig plekken in Nederland actief

Youth for Christ groeit in 2024 naar dertig locaties voor missionair jongerenwerk. De christelijke organisatie heeft vorig jaar en in de eerste maanden van dit jaar locaties erbij gekregen in Gouda, Den Haag, Lansingerland, Brabantse Wal en Amsterdam

'Tijd als deze'
Video

Acht christelijke singer-songwriters lanceren gezamenlijk nieuwe single: 'Tijd als deze'

In de zomer van 2023 schreven de acht singer-songwriters Marjolein Keijzer, Aldith, Wendy ten Wolde, Raïssa, Elisa Ligt, Christie, Marieke Sleurink en Jildou gezamenlijk het lied 'Tijd als deze.' Het lied kwam vandaag uit en is via alle digitale plat

Meerartikelen

Preston Sprinkle
Boekfragment

Is intersekse veroorzaakt door de zondeval?

‘Intersekse’ betekent niet ‘man noch vrouw’. Er zijn meer dan zestien verschillende aandoeningen die geclassificeerd worden als intersekse, ook wel ‘verschillen in geslachtsontwikkeling’ (DSD) of ‘stoornissen in de geslachtsontwikkeling’ genoemd. On

Ds. A. de Reuver
Video

Prof. dr. De Reuver vertelt over Puttense ouderling die wist dat hij kon sterven: "Het kwam op Jezus aan"

"Jezus zegt: 'Ik was er met jou in de dood en Ik kwam eruit.' Dat was het geheim van die ouderling in Putten aan wie ze vroegen: 'Kun je sterven? Want dan zal het er echt op aankomen.' Hij antwoordde: 'Nee. Het is er al op aangekomen. Alles kwam op m

Joe Biden
Nieuws

Katholieke leiders roepen Biden op om zich hard te maken voor een staakt-het-vuren in Gaza

Zo'n 200 katholieke leiders roepen de Amerikaanse president Joe Bidden middels een brief op om om aan te dringen op een staakt-het-vuren in Gaza. Dat meldt Religion News Service. In dezelfde brief wordt Biden ook opgeroepen om zich in te zetten voor

Wilkin van de Kamp
Video

In deze video behandelt Wilkin van de Kamp 'de vrolijke ruil' van Maarten Luther

'Want God nam Christus Die geen zonde gedaan heeft en belastte Hem met onze zonden. In ruil daarvoor rekent God de rechtvaardigheid van Christus aan ons toe', deze woorden uit 2 Korinthe 5 brachten bij kerkhervormer Maarten Luther een geestelijke doo

Jeruzalem
Nieuws

Nieuw onderzoek: Jeruzalem was al een belangrijke stad tijdens regeerperiode koning David

Jeruzalem was tijdens de regeerperiode van koning David al een belangrijke stad. Dat is de conclusie uit een nieuw onderzoek dat onlangs verscheen. Lange tijd werd gedacht dat Jeruzalem in die tijd slechts een kleine nederzetting was, maar in werkeli

huwelijksproblemen
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller ervaart problemen na bekering: 'Mijn vrouw wil een echtscheiding'

'Sinds anderhalf jaar heb ik, na bijna twintig jaar geen kerk in mijn leven te hebben gehad, de weg weer gevonden. Inmiddels ga ik bijna belijdenis doen. Dat er een en ander in mij veranderd is heeft mijns inziens te maken met mijn wedergeboorte. Ik

Marco van der Straten
Video

Stichting Veilige Kerk wil grensoverschrijdend gedrag in kerken aanpakken

De Stichting Veilige Kerk wil middels het projectplan 'veilige kerk' stappen zetten om seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de kerk tegen te gaan. Dat vertelde Marco van der Straten, programmamanager van diezelfde stichting, onlangs in het Fami

Christian Verwoerd
Video

Christian Verwoerd lanceert persoonlijk lied over Gods trouw: 'Ik hoop dat het je mag opbouwen'

Voor de tweede keer in korte tijd heeft zanger en liedjesschrijver Christian Verwoerd een nieuw nummer naar buiten gebracht. Het lied ‘Elke dag’ gaat over de trouw van God die Verwoerd zelf mocht ervaren in de afgelopen jaren en is sinds donderdag te

egypte
Nieuws

Egyptische mensenrechtenorganisatie: Veiligheidsdiensten falen in bescherming christenen

Afgelopen week escaleerden de spanningen in twee overwegend christelijke dorpen in Egypte, waarna aanvallen volgden die de christelijke gemeenschap hard raakten. Ondanks voorafgaande waarschuwingen grepen de veiligheidsdiensten niet in, meldt mensenr

ds. Willem Glashouwer
Video

Waarom is er zoveel Jodenhaat? Een gesprek met ds. Willem Glashouwer

Antisemitisme is van alle tijden. Er is geen volk ter wereld zo verjaagd, geplaagd en onderdrukt als het Joodse volk. Ook in het licht van het huidige conflict steekt die haat de kop op. Hoe kan het zijn dat je het onderwerp Israël nauwelijks kunt aa

Tonnie van der Kooij
Video

Kampoverlevende Tonnie van der Kooij zondag te gast in Hour of Power

Komende zondag is de 93-jarige Tonnie van der Kooij te gast in Hour of Power. Van der Kooij weet wat het is om in gevangenschap te leven, want tussen haar elfde en vijftiende levensjaar zat ze in een Jappenkamp opgesloten. Desondanks was en is ze alt

De Wereld Rond
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Jaap de Bruine

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is Jaap de Bruine te gast. Hij kwam in 1972 in Spanje aan als zendeling en is sindsdien niet meer weggegaan. In deze aflevering horen we onder meer over een bijzondere evangelisatie-actie in Madrid begin