Oud-premier Dries van Agt (93) overleden
In zijn woonplaats Nijmegen is oud-premier Dries van Agt overleden. Dat heeft The Rights Forum bekendgemaakt, een door Van Agt opgericht kenniscentrum op het gebied van de kwestie-Israƫl en de Palestijnen, zo meldt het ANP. De CDA-prominent overleed afgelopen maandag, volgens een woordvoerder "hand in hand met zijn vrouw".
Van Agt, zoon van een textielondernemer, werd in 1969 politiek actief voor de Katholieke Volkspartij (KVP), die in 1980 opging in het CDA. In juli 1971 werd hij als hoogleraar strafrecht van de Katholieke Universiteit Nijmegen geplukt, om als minister van Justitie in het kabinet-Biesheuvel aan de slag te gaan. Van Agt werd in 1977 de eerste leider van het CDA en was daarna vijf jaar minister-president van Nederland in drie achtereenvolgende kabinetten.
Eind 1982 nam Van Agt afscheid van de Haagse politiek en werd commissaris van de Koningin in Noord-Brabant. Vervolgens stapte hij over naar de Europese Unie en was EU-ambassadeur in Japan en de Verenigde Staten. Terug in Nederland liet hij geregeld stevig van zich horen. Over de Haagse politiek, het CDA en zeker het lot van de Palestijnen als criticus van Israƫl. In 2009 nam hij het initiatief voor de oprichting van The Rights Forum, dat zich volgens de website "inzet voor een rechtvaardig en duurzaam Nederlands en Europees beleid ten aanzien van de kwestie-Palestina/Israƫl".
In 2021 zegde hij zijn lidmaatschap van het CDA op. Hij kon niet meer leven met de slappe houding van het CDA in het Israƫlisch-Palestijnse conflict.
Reacties uit christelijk Nederland
CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal: āVan Agt was de eerste leider van het CDA en 5 jaar premier. Een markante man, die vanuit diepe overtuigingen politiek bedreef. Bij Van Agt stonden de waarden van politiek en onze democratische rechtsstaat hoog in het vaandel. Een man die altijd oog hield voor kwetsbaren. Het CDA is Dries van Agt zeer dankbaar voor het vele werk dat hij voor ons land en voor het CDA heeft verricht.ā
SGP-leider Chris Stoffer: "Dries van Agt ontwikkelde zich van rode professor uit Nijmegen tot antipool van Den Uyl. De polarisatie dier dagen en de giftige spot bestreed hij met plezante (zelf)relativering en curieus taalgebruik. Zijn latere keuzes nemen de waardering voor zijn Haagse optreden niet weg."
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker: "Vandaag herdenken we oud-premier Dries van Agt, de eerste leider van het CDA. Destijds zei hij: āWij buigen niet naar links en wij buigen niet naar rechts.ā Markant, taalvaardig en zeer gedreven, zijn leven lang. We wensen zijn familie veel sterkte."
Menno de Bruyne, SGP-voorlichter: "Regelmatig hoor ik dat de Haagse omgangsvormen nog nooit zo slecht waren als nu. Vergeleken met hoe Van Agt, met name door linkse politici en dito media zowel persoonlijk als politiek welbewust werd vernederd en bespot, valt het nu reuze mee. Just saying."
Ds. Elsbeth Gruteke, PKN-predikant: "Ach Dries van Agt, een heerlijke man om te interviewen, eloquent, vriendelijk, bevestigde in een interview Amerikaanse kernwapens op Nederlandse bodem, een glaasje fris in Berg & Dal, RIP."
Nico Schipper, communicatiecoach en -trainer: "Als ik denk aan Dries van Agt schiet mij meteen zijn oproep tot een ethisch reveil te binnen. Dat was in 1974. Ik was nog maar een ventje van 10, maar het maakte blijkbaar indruk."
Jan van den Bosch, presentator: "Dries van Agt..vele en mooie herinneringen aan onze, deze week overleden, erudiete oud minister-president.
Een paar maanden geleden bezocht ik Dries thuis, en hoewel we op een aantal onderwerpen van mening verschilden, keken we terug op 30 jaar vriendschap."
Praatmee