Priester Anglicaanse Kerk geschorst nadat hij zich op school uitspreekt tegen LHBT-ideologie
Een priester van de Anglicaanse Kerk in het Engelse Derbyshire is door zijn eigen bisdom geschorst omdat hij tijdens een overdenking op een school de visie van de kerk op huwelijk en seksualiteit uitlegde. Daarbij vertelde hij onder meer tegen leerlingen dat ze het niet per se eens hoefden te zijn met de LHBTI-ideologie. Diverse overheidsdiensten besloten juist géén actie tegen hem te ondernemen.
Het betreft de 51-jarige kapelaan dr. Bernard Randall. Hij was actief als schoolpastor op het Trent College in Derbyshire en preekte vanuit die functie ook voor de leerlingen. Tijdens een preek in de schoolkapel legde hij uit wat de visie is van de kerk op huwelijk en seksualiteit. Dat kwam niet overeen met wat de school zelf leert. Hij zei onder meer dat de leerlingen het niet eens hoefden te zijn met de LHBTI-ideologie. Ook stelde hij zich te storen aan het feit dat een LHBTI-belangenorganisatie trainingen gaf aan docenten waarin zij werden aangemoedigd ‘de heteronormativiteit te vernietigen’.
De uitspraken van Randall zorgden voor ophef. De school besloot om hem te ontslaan. Maar daar bleef het niet bij. De priester werd vervolgens bij verschillende overheidsinstanties gemeld. Zo kreeg de Disclosure and Barring Service (DBS) een melding over hem met het verzoek hem op een lijst te plaatsen van volwassenen die niet geschikt zijn om met kinderen te werken omdat ze een gevaar vormen. Onder meer gewelddadige mensen en pedofielen worden in die lijst opgenomen. DBS meldde na kort onderzoek dat Randall niet op die lijst thuishoort.
De priester werd ook bij twee andere overheidsinstanties aangegeven: een instantie waar misstanden door leraren worden onderzocht én een antiterrorismeprogramma. Ook die twee instanties gaven aan geen reden te zien om Randall aan te pakken.
Des te verwonderlijker is het dat de priester wél wordt bestrafd door zijn eigen kerk. Nadat hij door de school werd ontslagen, besloot het bisdom Derby van de Anglicaanse Kerk dat hij een ‘licht risico’ vormt voor kinderen en kwetsbare volwassenen. Hij mag daarom geen kerkdiensten meer leiden. “Het maakt me verdrietig dat de Church of England mij op de zwarte lijst zet en haar eigen onderwijs als een risicofactor ziet”, reageert Randall zelf.
“Door mij op de zwarte lijst te plaatsen als een risico voor kinderen, is de kerk, zowel lokaal als op hoger niveau, medeplichtig aan het toestaan van de extreemlinkse LHBTI-agenda van groepen op onze scholen.”
Praatmee