SGP stelt Kamervragen over Paarse Vrijdag: 'Dit slaat door'

De SGP heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van Paarse Vrijdag. Dat maakt de partij zelf bekend. Tijdens deze dag, die altijd plaatsvindt op de tweede vrijdag van december, kunnen scholen en scholieren hun solidariteit tonen met LHBT'ers. SGP-fractievoorzitter Chris Stoffer stelt dat Paarse Vrijdag er juist voor zorgt dat verschillen tussen groepen enkel vergroot worden.
"We schieten door,” geeft SGP-Kamerlid Chris Stoffer te kennen op de website van de partij. “Door de massieve aandacht die er op sommige scholen was, moesten leerlingen zich tegenover anderen verantwoorden waarom ze geen paars droegen of anders denken over het huidige LHBTI-beleid. Op die manier schiet je je doel voorbij."
De SGP-fractievoorzitter voegde eraan toe dat als je stelselmatig focust op het anders zijn van één bepaalde groep, daarmee de verschillen eerder vergroot dan verkleind worden.
Daarover heeft de SGP aan de bel getrokken bij minister Dijkgraaf van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, red.). Stoffer wijst daarbij op berichten waaruit blijkt dat leerlingen bewust van school worden gehouden of zelfs de school liever mijden op Paarse Vrijdag. “Feit is dat het aantal klachten over hoe het nu gaat stijgt, óók van leerlingen en leraren LHBT'ers een warm hart toedragen. “Sociale veiligheid moet er zijn voor iedereen, LHBT'ers of niet. Dat is pas écht inclusief. Als aandacht doorschiet en verkeert in haar tegendeel, zijn we nog verder van huis.”
Paarse Vrijdag
Sinds 2010 wordt Paarse Vrijdag in Nederland gehouden. Op deze dag tonen scholen en scholieren middels het dragen van de kleur paars hun solidariteit met LHBT'ers. Paarse Vrijdag vindt altijd plaats op de tweede vrijdag van december en is een uit Amerika overgewaaid fenomeen. Daar draagt deze dag de naam Spirit Day.
Uit onderzoek blijkt dat LHBTI-jongeren zich op veel Nederlandse scholen niet veilig voelen. Daardoor zouden veel LHBTI-jongeren school minder leuk vinden, spijbelen ze vaker en hebben ze een minder goede band met hun docenten en klasgenoten. Veel LHBTI-jongeren zouden ook veel negatieve reacties ontvangen over hun geaardheid. Het zelfmoordpercentage onder LHBTI-jongeren ligt ook liefst bijna vijfmaal hoger dan onder jongeren die hetero zijn.
Praatmee