Mirjam van der Vegt vraagt aandacht voor miljoen meisjes en vrouwen in Syriƫ
Jaarlijks lijden naar schatting 8,5 miljoen meisjes en vrouwen in Syriƫ onder huiselijk geweld en misbruik. Deze decembermaand vragen we jouw aandacht voor traumazorg voor slachtoffers van dit geweld in oorlogsgebieden. Mirjam van der Vegt vertelt waarom zij van harte meewerkt aan deze campagne.
Auteur en (stilte) trainer Mirjam van der Vegt is al meer dan 10 jaar ambassadeur van Tearfund. "Ik ben al heel lang ambassadeur omdat zij mensen vanuit kwetsbaarheid in hun kracht zet. Niet alleen āje moet het maar zelf voor elkaar zien te boksenā, maar door dit in gezamenlijk met elkaar te doen. Eigenlijk zet Tearfund hen met liefde weer terug in deze wereld zodat ze weer zicht hebben op een hoopvolle toekomst."
Trauma op trauma
In deze maand maakt Mirjam zich sterk voor de slachtoffers van huiselijk geweld en misbruik in SyriĆ«. Ze vertelt het verhaal van Zeina. "Zeina is een jonge Syrische vrouw. Ze groeide op in een situatie van oorlog en haar leven werd gekenmerkt door stress en angst. Van haar vader moest ze al op jonge leeftijd trouwen. De man die haar echtgenoot werd, bleek echter niet met zijn eigen oorlogstraumaās om te kunnen gaan. Meerdere keren heeft hij haar mishandeld. Toen ze uiteindelijk de moed had om hem te verlaten, kwam ze erachter dat ze zwanger was. Kort daarna verliet haar man haar voor een andere vrouw. Zeina is niet de enige Syrische vrouw die slachtoffer is van huiselijk geweld en misbruik. Maar liefst 56 procent van de Syrische vrouwen krijgt ermee te maken. Dat trauma komt boven op hun oorlogstrauma."
Tearfund ondersteunt een traumacentrum in Syriƫ, een initiatief van een lokale kerk. In dit centrum worden vrouwen als Zeina opgevangen. Zij krijgen zowel in een groep als individueel therapie. Het helpt hen om weer een iets meer hoopvolle blik op de toekomst te krijgen. Tegelijkertijd krijgen ze een vakopleiding, zodat ze hun eigen inkomen kunnen verdienen.
Krachtige kwetsbaarheid
Mirjam: "Ik denk dat er in vrouwen zoals Zeina heel veel kwetsbaarheid is, maar misschien nog wel veel meer kracht. Er is namelijk enorm veel moed nodig om weer tevoorschijn te komen nadat je zoiets is aangedaan en om weer lief te hebben. Ze heeft de hel doorstaan en ze leeft nog. Ze doet opnieuw mee aan het leven met alle gebrokenheid dat daar onderdeel van is. Dat je kunt zeggen: je kunt me van alles aangedaan hebben, maar hier ben ik. Dat vraagt om krachtige kwetsbaarheid. En dat is wat ik hen ook van harte toewens: dat zij gezien en gehoord worden en volop mogen meedoen."
Kerst
Mirjam: "Kerst betekent voor mij dat het grootste verwijst naar het kleinste en dat in het kleinste het grootse weer openbaard wordt. Zoals het engelenkoor dat verwijst naar het kindje Jezus, en Jezus de grootsheid van God openbaart."
Bovenstaand artikel verscheen op de site van Tearfund en is met toestemming overgenomen door Cvandaag. Te veel vrouwen en kinderen in oorlogsgebieden krijgen te maken met huiselijk geweld. Met psychosociale hulpverlening kunnen we hen weer zicht op een hoopvolle toekomst geven. Schenk jij deze kerst een beetje vrede? Klik hier om te doneren.
Praatmee