Pakistaans familie ondergedoken na delen Bijbeltekst: "Ik leef niet bij mijn gezin"
Ondanks dat een christelijke man afgelopen maand door een rechtbank in Pakistan op borgtocht werd vrijgelaten, zijn de gevolgen van de valse beschuldiging van godslastering enorm voor zijn gezin. De man en zijn familie moesten gescheiden van elkaar onderduiken omdat ze hun leven niet veilig zijn.
De 45-jarige Haroon Shahzad werd in november op borgtocht vrijgelaten nadat hij sinds juni vastzat op verdenking van godslastering. Hij plaatste eerder dit jaar Bijbelteksten op social media waarna groepen moslims woedend een christelijke wijk aanvielen en tientallen christelijke gezinnen moesten vluchten. Shahzad werd door een dorpsgenoot beschuldigd van godslastering en zat maanden vast. Hij is nu op borgtocht vrij maar zijn zaak zal nog verder onderzocht worden.
Helaas zal zijn leven nooit meer hetzelfde zijn, zo vertelt de ondergedoken man in een telefonisch gesprek met Morning Star News. “Vanaf het moment dat ik beschuldigd werd, moest mijn familie vluchten. Mijn oudste dochter was net begonnen aan het tweede jaar van haar studie maar kan al maanden niet naar de universiteit. Ook mijn andere kinderen kunnen hun school niet hervatten omdat ze moesten vluchten uit ons dorp.”
Het gezin is daarbij bovendien vanwege veiligheidsredenen gescheiden van elkaar ondergedoken. Shahzad heeft sinds zijn vrijlating één keer zijn familie ontmoet. “We leven niet bij elkaar. Zij worden opgevangen door familie en ik ben ergens anders ondergedoken.” De man vertelt verder dat hij is aangeklaagd door een islamitische dorpsgenoot die er alles aan doet om hem en zijn gezin nooit meer veilig terug te kunnen laten keren in het dorp waar ze woonden. En daar lijkt hij in te slagen.
Pakistan
Pakistan staat op de zevende plaats van de Ranglijst Christenvervolging die Open Doors jaarlijks uitbrengt. De beruchte blasfemiewetten maken in het islamitische land elk jaar meer slachtoffers volgens de organisatie. Op godslastering, dat vaak heel ruim geïnterpreteerd wordt, kan de doodstraf staan. Vrijspraak wordt door de bevolking over het algemeen niet geaccepteerd. Wanneer iemand vals beschuldigd blijkt te zijn van godslastering en door de rechter wordt vrijgesproken, nemen Pakistaanse moslims het recht in eigen hand. Christenen die vrijgesproken worden, zoals Asia Bibi, vluchten daarom meestal naar het buitenland.
Christenen hebben in Pakistan te maken met intensieve vervolging. Ontvoeringen van minderjarige meisjes, die vervolgens gedwongen worden zich te bekeren tot de islam en met een moslim te trouwen, vinden aan de lopende band plaats. Christelijke meisjes vanaf 12 jaar worden, vaak straffeloos, ontvoerd en seksueel misbruikt. Ze hebben vervolgens de keuze om zich te bekeren tot de islam óf te worden vermoord.
Praatmee