Ontslagen aalmoezenier spant rechtszaak aan na opmerkingen over 'LHBTI-ideologie'
Schoolaalmoezenier dr. Bernard Randall werd in 2019 door zijn werkgever op straat gezet. Dit omdat hij zijn leerlingen vertelde dat ze het niet eens hoeven te zijn met 'de LHBTI-ideologie'. Nu spant hij een rechtszaak tegen zijn voormalige werkgever aan. Dat meldt Christian Today.
De 51-jarige Randall werd wegens ‘wangedrag’ aan het Engelse Trent College in 2019 ontslagen. Dit vanwege een preek die hij gaf in de kapel van de school. Daarbij zei hij onder meer tegen zijn leerlingen dat zij het niet eens hoeven te zijn met 'de LHBTI-ideologie'. Vervolgens werden de uitspraken van Randall gerapporteerd aan Prevent, dit is het antiterrorismeprogramma van de overheid.
Prevent stelde later dat er in de preek van Randall geen sprake was van wat men 'een risico op terrorisme of radicalisering' noemt. Zijn plaatselijke bisdom van de Church of England, het bisdom Derby, voerde later een eigen onderzoek uit en concludeerde dat Randall een "matig" risico vormde voor de bescherming van kinderen. Inmiddels mag Randall al vier jaar niet meer preken.
Het Christian Legal Centre (CLC), dat hem juridisch steunt, zei dat de gewijde kapelaan van de Church of England de volgende maand "in het geheim" werd gerapporteerd aan de overheidsinstantie Teaching Regulation Agency (TRA) door Bill Penty, de directeur van Trent.
Het CLC beweert dat de heer Penty de TRA opriep om een onderzoek in te stellen naar de acties van dr. Randall en een hoorzitting over wangedrag te houden, en dr. Randall ook doorverwees naar de Disclosure and Barring Service (DBS). Het DBS helpt voorkomen dat ongeschikte mensen met kwetsbare groepen kunnen werken, waaronder dus kinderen.
De TRA besloot geen zaak tegen Randell aan te spannen, maar de DBS moet nog een beslissing nemen. Als de DBS hem veroordeelt, kan dit ertoe leiden dat hij niet meer met kinderen en als dominee mag werken.
Dr. Randall heeft een rechtszaak aangespannen tegen Penty en beweert dat hij slachtoffer is geworden van represailles, voortdurende pesterijen en discriminatie op grond van zijn christelijke geloofsovertuiging. In een reactie op zijn rechtszaak zei hij dat de verwijzing "rancuneus en kwaadaardig overkwam".
"Ik ben opgelucht dat de TRA heeft besloten om geen zaak tegen mij aan te spannen, maar ik ben geschokt dat het zover heeft kunnen komen", zei hij. "Prevent en TRA lijken als wapens te worden gebruikt om iedereen te intimideren en het zwijgen op te leggen die zich durft uit te spreken tegen de heersende seculiere orthodoxie over menselijke seksualiteit en identiteit."
"Wat er gebeurd is, is een boodschap aan christelijke leraren en aan elke andere professional die genderidentiteit niet viert en promoot op scholen: je wordt niet alleen ontslagen, maar je kunt voor onbepaalde tijd uit het beroep worden gezet als je je er niet aan houdt.”
Randall merkte verder op dat "je kinderen of volwassenen niet langer kunt leren dat er andere standpunten zijn dan het omarmen van de LHBTI-ideologie. Dit is onhoudbaar in een echt vrij en democratisch land en elke leraar, leerling en ouder zou zich zorgen moeten maken over de ideologie die aan scholen wordt opgedrongen, vaak zonder dat de ouders er iets van weten. Ik zou graag verder gaan met mijn leven, maar ik heb nu geen andere keuze dan te blijven vechten voor gerechtigheid."
CLC-directeur Andrea Williams zei: "Het zou iedereen zorgen moeten baren wanneer een zachtaardige dominee uiteindelijk wordt gerapporteerd als een risico voor de veiligheid omdat hij heeft gezegd dat je kunt geloven dat het huwelijk tussen man en vrouw bedoeld is. Als Bernard Randall niet geschikt wordt geacht om met kinderen te werken door de Church of England en de schoolautoriteiten, dan is niemand van ons veilig.”
Praatmee