Protesterende hindoes maken het Indiase christenen onmogelijk hun doden te begraven
Christenen in de Indiase regio Bastar wordt het onmogelijk gemaakt om hun doden te begraven. Dat meldt The Christian Post. In de afgelopen drie weken alleen al dwarsboomden protesterende hindoes tot vijf keer toe dat christenen in rust hun dierbaren konden begraven.
Christian Today India sprak met Phulsingh Kachlam, een lokale christelijke maatschappelijke leider en politicus uit Narayanpur, die bevestigde dat er sinds 10 november minstens vijf incidenten hebben plaatsgevonden waarbij het christenen werd verhinderd hun doden te begraven.
"Het meest recente incident was eergisteren, toen politieagenten met geweld het lichaam meenamen van Sukhram, een lokale christen uit het dorp Koliyari, nadat lokale hindoes en andere dorpelingen bezwaar hadden gemaakt tegen zijn begrafenis," zei Kachlam.
De menigte die protesteerde tegen de begrafenis van Sukhram stond zijn familie niet toe om hem op hun eigen land te begraven, zei Kachlam. De menigte tekende daarnaast ook bezwaar aan tegen het begraven van Sukhram in het dorp of in de omgeving van het dorp, tenzij de familie hun christelijke geloof zou herroepen.
Het is normaal voor inheemse gemeenschappen om hun doden te begraven en inheemse stammen die het christendom hebben omarmd hebben deze gewoonte voortgezet. Het lichaam van Sukhram werd door de autoriteiten naar de stad Narayanpur gebracht, waar hij in afwezigheid van zijn familieleden werd begraven. Dat vertelde een plaatselijke christelijke leider die niet bij naam genoemd wil worden.
"De familie van Sukhram werd door de autoriteiten en de politie onder druk gezet om een verklaring te ondertekenen waarin stond dat ze toestemming hadden gegeven om zijn lichaam in de stad Narayanpur te begraven en niet in hun eigen dorp. Maar ze ondertekenden niets," zei hij.
Kachlam zegt dat voorafgaand aan het geweld dat vorig jaar rond dezelfde tijd in de regio uitbrak, veel van dit soort incidenten plaatsvonden. In december vorig jaar werden meer dan 2.000 christenen, voornamelijk uit de districten Narayanpur en Kondagaon, gedwongen om hun huizen en eigendommen te ontvluchten en onderdak te zoeken in de steden Narayanpur en Kondagaon.
In het nabijgelegen district Kanker was ook sprake van geweld tegen christenen, maar niet zo ernstig als in Narayanpur en Kondagaon. 18 december 2022 was een van de donkerste dagen voor inheemse christenen toen ze werden mishandeld en uit hun huizen werden gezet. Dat gebeurde in liefst 20 dorpen in beide districten.
Volgens plaatselijke christelijke leiders uit de districten was het geweld niet plotseling gekomen, maar vanaf september/oktober 2022 opgebouwd. De uitbarsting vond plaats in december en duurde tot januari van dit jaar.
"We hadden berichten ontvangen over christenen in de districten Narayanpur en Kondagaon die werden lastiggevallen door hen de toestemming te ontzeggen om hun doden te begraven gedurende heel 2022, vooral in de tweede helft van dat jaar.
We hoorden ook van christenen die werden opgeroepen voor vergaderingen van dorpsraden in beide districten, waar ze onder druk werden gezet om hun geloof te herroepen. Maar niets bereidde ons voor op het geweld en de druk die in december tegen christenen in de regio werden uitgeoefend," zei ds. Vijayesh Lal, secretaris-generaal van de Evangelical Fellowship of India (EFI).
Lal vertelt dat EFI op 19 december 2022 een brief had geschreven aan de minister-president van Chhattisgarh, Bhupesh Baghel, waarin EFI Baghel opriep om actie te ondernemen. Vooralsnog is daar weinig van terechtgekomen. "Nu Kerst nadert, vrezen we voor een herhaling van het geweld dat we vorig jaar zagen. Ik hoop dat de regering proactieve stappen onderneemt om dit te voorkomen," zegt Kachlam.
Praatmee