Burgemeester Keulen prijst extreemlinkse activisten die Mars voor het Leven stopten

Voor de negentiende keer werd afgelopen zaterdag de Marsch für das Leben in Berlijn georganiseerd. Tegelijkertijd vond deze mars, waarin deelnemers opkomen voor het ongeboren leven, voor het eerst in Keulen plaats. In die laatste stad waren extreemlinkse tegendemonstranten die er alles aan deden om de mars zoveel mogelijk te hinderen. De burgemeester koos opvallend genoeg de kant van de tegendemonstranten.
Toch verliep de mars in Berlijn grotendeels vreedzaam. Er waren zo’n 4.000 deelnemers, maar ook veel tegendemonstranten. De mars startte op het plein voor de beroemde Brandenburger Tor. De tegendemonstranten stonden letterlijk en figuurlijk lijnrecht tegenover de deelnemers aan de mars. Er was echter meer dan genoeg politie aanwezig waardoor beide groepen uit elkaar gehouden werden.
Tijdens de mars, waren er bijna in elke zijstraat tegendemonstranten aanwezig die pro-choice voorstaan. Ze riepen leuzen als: “Raise your voice, my body, my choice!” Dankzij een alerte politiemacht waren er echter geen confrontaties. Arthur Alderliesten, directeur van Schreeuw om Leven, was ook aanwezig bij deze mars. Hij spreekt over een indrukwekkende ervaring: “Mooi om te zien hoe een mars zoveel verschillende soorten mensen verbindt om samen op te komen voor het leven”, aldus Alderliesten.
In Keulen ging het er een stuk minder rustig aan toe. Daar blokkeerden tegendemonstranten meerdere keren de route met als doel de Mars voor het Leven te stoppen. De politie moest meermaals ingrijpen en de tegendemonstranten van de route weghalen. Uiteindelijk kregen zij echter wel hun zin en werden de deelnemers van de mars verzocht om terug te keren naar de plaats waar de mars begon. Het betrof extreemlinkse demonstranten en queer feministen.
Opvallend is dat de burgemeester van Keulen de kant van de tegendemonstranten koos en daarmee het demonstratierecht van de pro-lifegroepering lijkt te schenden. Ze plaatste een duidelijk statement op Facebook: ‘Uiteindelijk wil de Mars voor het Leven ervoor zorgen dat vrouwen geen zeggenschap hebben over hun eigen lichaam en gezondheid. Niemand heeft dat recht. Ik denk dat het goed is dat veel mensen in Keulen zich hiertegen verzetten.'
In Duitsland vinden jaarlijks zo’n 100.000 abortussen plaats.
Praatmee