Particuliere synode passeert classis en vermaant CGKv Hilversum om toelaten vrouwelijke ambtsdragers
Waar de classis Amsterdam van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) de CGKv van Hilversum weigert te vermanen vanwege het toelaten van vrouwelijke ambtsdragers, is het de particuliere synode van het Westen zelf die het heft in handen neemt. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad. Preses ds. L.A. den Butter spreekt van een āunicumā.
Op 5 juli jl. vergaderde de particuliere synode (PS) in Den Haag waar het besloot om de Hilversumse gemeente, die bestaat uit christelijk gereformeerden en vrijgemaakt gereformeerden- te vermanen vanwege het toelaten van vrouwelijke ambtsdragers. Dit wijkt af van het besluit van meerdere generale synodes dat vrouwen in de CGK nog altijd geen ambt mogen bekleden.
De kerkelijke gemeente in Hilversum is inmiddels al op de hoogte gebracht van het besluit van de particuliere synode. Daarnaast klinkt de oproep om āvan haar weg terug te keren.ā Binnen de denominatie zijn er steeds meer kerken die vrouwelijke ambtsdragers toelaten, bleek uit een verslag van de voorjaarsvergadering van de classis Haarlem in de Wekker, het huisblad van de CGK.
Preses ds L.A. den Butter spreekt van een "unicum". "Bij mijn weten is het nooit eerder gebeurd dat een particuliere synode gebruikmaakt van haar recht om als het ware een classis te passeren om zich rechtstreeks te verhouden tot een kerkenraad. Als PS zagen wij ons hiertoe echter gedwongen omdat de normale kerkelijke weg van appels en revisieverzoeken is doodgelopen.ā
In september 2020 bevestigde de CGKv in Hilversum een vrouwelijke ambtsdrager. De classis Amsterdam heeft de gemeente daar echter nooit op willen vermanen. Later hierop volgden twee appels, ingediend door de christelijk gereformeerde kerken van Oudenkerk aan de Amstel, Nunspeet en Urk. De classis Amsterdam deed er echter niets mee.
Ds. den Butter merkt onder meer op: "In feite zie je in deze kwestie dat als je als gemeente of classis eenmaal begint af te wijken van de regels en je eigenmachtig gaat optreden, je als kerkverband in heel bijzondere situaties terechtkomt, situaties waarvoor de kerkorde nauwelijks nog een oplossing biedt. De PS heeft een route gezien via artikel 10.5 van de appelprocedure in combinatie met artikel 49 en 30 van de kerkorde om te doen wat gedaan behoort te worden.ā
Daarnaast besloot de PS van het Westen dat zij de generale synode van 2024 op de hoogte stelt van de huidige gang van zaken ten aanzien van de classis Amsterdam. Ook wil de PS van het Westen de synode voorleggen hoe zij in dergelijke situaties zou moeten handelen.
Praatmee