Uitgeversvereniging in Ghana biedt excuses aan voor schoolboek met kritiek op zendelingen
De Ghana National Association of Authors and Publishers heeft haar excuses aangeboden voor een schoolboek met kritiek op zendelingen. De uitgeversvereniging gaf onder druk van ouders, leraren en de plaatsvervangend minister van Onderwijs toe fouten te hebben gemaakt.
In een schriftelijke verklaring bood de vereniging haar 'onvoorwaardelijke verontschuldigingen aan' voor de negatieve weergave van de impact die christelijke zendelingen op het land hebben gehad.
Het gaat allemaal om het gewraakte History of Ghana for Basic Schools, Learners Book 4. In het boek worden de negatieve gevolgen van de komst van zendelingen naar het land beschreven. De komst van het christendom zou volgens het boek geleid hebben tot 'een toename van de armoede, passiviteit met betrekking tot het verbeteren van de eigen levensomstandigheden en angst'.
Ghana vreedzaamste land
Daarnaast beweert het boek dat religie wereldwijd een belangrijke oorzaak is van fysieke conflicten en dat veel religies vrouwen discrimineren. Ook zouden politici religie gebruiken voor het creëren van onrust en biedt religie volgens het boek 'veel mogelijkheden voor bedriegers'.
'De punten die in het boek naar voren worden gebracht, zijn opvattingen of meningen van de auteur zelf met betrekking tot de negatieve effecten van de christelijke zendelingen in Ghana. We geven toe dat we medeverantwoordelijk zijn voor deze fout omdat we de inhoud in eerste instantie goedgekeurd hebben', luidt de verklaring in het persbericht van de uitgeversvereniging.
In een tweet van 25 mei liet vice-minister van Onderwijs, Ntim Fordjour, weten 'onaangenaam verrast' te zijn door het boek. 'De inhoud is afschuwelijk en wordt verkeerd weergegeven', schreef Fordjour. 'Ik steun de snelle actie van de NaCCA om de boeken terug te roepen en sancties op te leggen. Ghana is niet voor niets het vreedzaamste land en de belangrijke plaats van religie kan daarom niet worden ondermijnd.'
In Ghana is ruim 71 procent van de bevolking christen. Ongeveer 20 procent is moslim.
Praatmee