cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kerk in Hannover
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

23 mei 2023 door Redactie

Refoweb-vragensteller vindt veel kerken saai: 'Waarom kiest men voor die soberheid?'

'In de tempel/tabernakel werden veel stoffen en kleuren gebruikt op Gods eigen advies, terwijl protestantse (refo)kerken vaak eenvoudig, zo niet bij het saaie af zijn. Waarom kiest men voor die soberheid?', vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

'Wij behoeven de schoonheid van de kerkgebouwen niet te vergelijken met de unieke tabernakel en prachtige tempel van Israël', stelt ds. A. Jonker in zijn antwoord. 'Wij hebben geen offers van dieren meer nodig, omdat de Heere Jezus Christus het ene offer op Golgotha gebracht heeft en Zijn bloed in de hemel gebracht heeft (Hebreeën 9). Rooms-katholieke kerken en Oosters-orthodoxe kerken zijn vaak mooie gebouwen die prachtig versierd zijn. Mensen hadden heel veel voor het Godshuis over, vaak uit liefde tot God. Laten wij als wij als (reformatorische) christenen er voor oppassen dat we veel luxe voor onze eigen woning zouden willen en uit egoïstische zuinigheid de kerk té sober zouden bouwen en inrichten.

In de tijd van de Reformatie wilde men het Woord van God centraal stellen in plaats van de pracht en praal die gericht is op de viering van de roomse mis. Beelden werden vanwege de Tien Geboden verwijderd, muur- en plafondschilderingen werden met een kalklaag bedekt. Alles wat afleidt van de lezing van Gods Woord en de prediking daarvan, werd verwijderd. Een argument dat nog steeds geldt', zo maakt de hervormde predikant uit Putten duidelijk.

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen