Gereformeerd-vrijgemaakten en Nederlands gereformeerden herenigen: goed nieuws?

God 25 april 2023 Piet Vergunst, De Waarheidsvriend
Piet Vergunst

Meer dan een halve eeuw na de scheuring in de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) wordt per 1 mei de breuk met de Nederlands Gereformeerde Kerken hersteld. Goed nieuws ten aanzien van denken over de kerk?

Over elf dagen gaan ze samen als Nederlands Gereformeerde Kerken, in totaal met ongeveer 140.000 leden. Dan wordt de geschiedenis ‘gerepareerd’, al besloten de kerken op Urk en in Vroomshoop en Capelle aan den IJssel buiten de vereniging te blijven.

In 1967 was, nog maar 23 jaar nadat de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) in het laatste oorlogsjaar losscheurden van de synodale Gereformeerde Kerken van Abraham Kuyper, de breuk met de Nederlands Gereformeerde Kerken ontstaan. De scheuring volgde op de schorsing van 25 predikanten die in een Open Brief (Hervormingsdag 1966) kritiek leverden op het exclusieve karakter van de vrijgemaakte kerken en zich volgens de gereformeerd-vrijgemaakte synode daarmee keerden tegen de gereformeerde belijdenis. Onder hen was ds. Berend Schoep, die scherp ageerde tegen de gedachte dat de Vrijmaking uit 1944 Gods bedoeling geweest zou zijn. Ongeveer 30.000 leden vormden de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK).

Geproefd heb ik ervan, in mijn middelbareschooljaren, leerling op een van de toen drie grote vrijgemaakte scholengemeenschappen van ons land. Het was nog geen tien jaar na de kerkscheuring. Je begreep niet goed waarom er tegen jou als hervormde scholier wat anders gedaan werd, je voelde dat er vanwege hun kerkelijke keuze in 1967 naar sommige leraren anders gekeken werd, terwijl een evenement als de jaarlijkse Schooldag aan je voorbijging, een groot fenomeen: duizenden vrijgemaakten gingen naar Kampen, waar de hoogleraren allerlei publiekscolleges gaven. Opvallend is dan weer dat ikzelf in september 2017 mocht spreken tijdens de laatste Schooldag die gehouden is. ‘Weest met nederigheid bekleed, want aan hen geeft God genade’ - dat was het thema van de toespraak.

Een scheuring is niet alleen tot oneer van het Hoofd van de gemeente, ze verzwakt de kerk ook.

Verscheurd en hinkend
Na een kerkelijke breuk volgen er in ons land gewoonlijk decennia waarin de legitimatie van de breuk bevestigd moet worden, waarin de identiteit van de één geformuleerd wordt in het afstand nemen van de ander. Zo schreef ds. P. den Ouden uit Katwijk twee weken terug nog: ‘Hersteld hervormden stellen hoofdschuddend vast dat er in Bondsgemeenten steeds meer mee door kan.’ Het zijn tegelijk de jaren dat leidinggevenden ten tijde van de scheuring nog leven, mensen die iets van die traumatische ervaring (want dat blijft een kerkelijke breuk) meedragen. Die pijnlijke breuk raak je niet meer kwijt, want ze blijft zichtbaar in veel gemeenten. Het vergaat je als Jakob in Genesis 32, die aan zijn heup geraakt was en hinkte. Hoe relativerend er vandaag gesproken kan worden over kerkelijke gescheidenheid, de verscheurdheid blijft een oordeel van God over ons kerkelijk leven, waarin de woorden uit Jeremia 5:3 ons raken: ‘U hebt hen geslagen, maar zij voelden geen pijn.’

En dan, na enkele decennia, dan valt het woord ‘schuldbelijdenis’. Dan blikken we op afstand terug en zien we scherper het onheilige vuur in een breuk. Het was de Kamper hoogleraar Ethiek dr. J. Douma, die in 2002 samen met anderen zijn synode vroeg om schuldbelijdenis te doen voor de synodebesluiten van 35 jaar eerder. Er groeide een ander zicht op het ‘vrijmakingsgeloof’ uit de jaren zestig. Een jaar eerder had Douma geschreven dat ‘als het vrijgemaakt-gereformeerde karakter van onze kerkelijke gemeenschap verbleekt, het gereformeerde karakter ervan nog niet verloren hoeft te gaan.’

De GKv verlaten
Het pijnlijke aan deze geschiedenis is dat Douma - volgens zijn opvolger prof. Ad de Bruijne ‘de belangrijkste theoloog in de GKV sinds Klaas Schilder’ - in 2014 op 83-jarige leeftijd de GKv verliet. Onoverkomelijk was voor de oecumenische hoogleraar dat de synode instemde met de uitlegkunde van de Schrift in de Nederlands Gereformeerde Kerken, die op basis hiervan de vrouw in het ambt in 2005 aanvaard hadden. Douma kon onder meer niet mee met de tendens in de GKv om de binding aan de gereformeerde belijdenis los te laten, met het zingen van opwekkingsliederen in de eredienst, met het openstaan voor andere samenlevingsvormen zoals geregistreerd partnerschap en samenwonen, het ontbreken van tucht ten aanzien van homoseksualiteit en het verliezen van de catechismusprediking. De opsomming laat zien hoe dogmatiek en ethiek elkaar raken.

Sluipend (zonder theologische verantwoording van een koerswijziging) was het kerkbesef en de levensovertuiging van de GKv’ers verdampt, dat gereformeerde denken dat álles doortrekt.

De vorige maand overleden dr. H. de Jong (NGK) zei ooit in een interview dat ‘je wel kunt zeggen dat er werk van God ín de Vrijmaking was. Tegelijk: Het is een eigen werk van de duivel geweest om een sterke kerk die zich moest voorbereiden op de grote veranderingen van de naoorlogse tijd door scheuring zwak te maken en lange jaren aan elkaar de handen vol te geven.’ Ja, een scheuring is niet alleen tot oneer van het Hoofd van de gemeente, ze verzwakt de kerk ook.

Kokende pot van meningen
Het jaar waarin prof. Douma opriep tot schuldbelijdenis, viel in een cruciale fase in de geschiedenis van de GKv. Ze was toen al wezenlijk veranderd, met name omdat een jongere generatie geen boodschap had aan kerkelijke conflicten. Die generatie keek naar het gemeenschappelijke van christenen, zeker in een tijd waarin de ontkerkelijking hard gaat. Sluipend (zonder theologische verantwoording van een koerswijziging) was het kerkbesef en de levensovertuiging van de GKv’ers verdampt, dat gereformeerde denken dat álles doortrekt. Dat ‘alles doortrekkende’ maakte dat ik ergens in de jaren negentig na een bezoek aan oudere vrijgemaakten uit de GKv thuis wel zei: ‘Ik heb vanmiddag een gereformeerd kopje koffie gehad met een gereformeerd koekje erbij.’ Benauwend was dat.

Vrij in het begin van deze eeuw noemde de hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, Peter Bergwerff, in gesprek met predikanten uit de GKv de plaatselijke kerken ‘een kokende pot van meningen, ideeën, wensen en overtuigingen, die in meerdere of mindere mate vervreemd zijn van de officiële leer - die officieel niet ter discussie staat’. Bergwerff uitte scherpe woorden, hekelde een vooral op levensheiliging gerichte stroming die het ontbreken zou aan ‘Luthers rechtvaardige en in Jezus Christus genadig naar ons toegekomen God. (…) Dat is de makke van een ingedut en vet geworden vrijgemaakt christendom’.

Verknocht…, maar waaraan?
Deze woorden raken, omdat de rechtvaardiging de kern is. Het is in lijn met wat ik op deze plaats in 2019 schreef, toen uit een peiling onder dertigers en veertigers uit GKv en NGK bleek dat aandacht voor de vergeving van zonden onder hen laag scoort. Te weinig aandacht voor vergeving van de zonden, en daarmee voor de genade, dat raakt aan wat Luther in de Reformatie de schat van de kerk noemde, ‘het heilig Evangelie van de heerlijkheid en genade van God’. Dit gaat verder en dieper dan het debat over thema’s als vrouw en ambt, hoewel dogmatiek en ethiek zeer verbonden zijn.

Voor een gezond kerkelijk leven zijn drie dingen essentieel. De gehoorzaamheid aan het Woord van God staat dan op één, want die is beslissend. De gebondenheid aan de belijdenis van de kerk volgt daarna, als een afgeleide. De kerk belijdt wat ze op kruispunten in haar geschiedenis ontvangen heeft. De verhouding tot de eigen kerkelijke traditie (voor ons de hervormde) is het derde, omdat we de overtuiging van ons voorgeslacht in een veranderende tijd blijvend willen toepassen. Die traditie is niet normatief, maar wel leerzaam. Knelt het bij de GKv (naast het anders gaan lezen van de Schrift) bij het tweede en daarom ook bij het derde punt?

In een van de laatste nummers van Onderweg, het blad van GKv en NGK, las ik onder Nieuws dat er twee plaatselijke kerken in de GKv gesloten worden en een derde besloot tot de toelating van kinderen aan het avondmaal, iets wat de kerkorde van de verenigde kerken toelaat. Berichtjes als deze maken dat de vereniging van twee kerken geen reden tot alleen maar een feestelijke stemming is.

Het neemt niet weg dat ons gebed ook voor deze kerken in ons land is, een gebed om de zegen van God, om een kerkelijk leven in vrede en liefde, om het zichtbaar zijn van bijbelse vroomheid, om trouw in het bewaren van het Woord en om bewogenheid met deze wereld.

Piet Vergunst is hoofdredacteur van De Waarheidsvriend. Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 52,50). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van deze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Praatmee

Beluister onze podcast

#360 Gerdien Lassche en ds. M. Messemaker over LHBTI en refoscholen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Schoolboek op Amerikaanse vlag
Nieuws

Katholieke charterschool in Amerika wil belastinggeld, uitspraak Hooggerechtshof volgt

De St. Isidore of Seville Catholic Virtual School uit de Amerikaanse staat Oklahoma wil als eerste religieuze charterschool van het land belastinggeld ontvangen. Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich binnenkort over de kwestie. De zaak heeft mog

Kist van paus Franciscus
Nieuws

Terreurorganisatie IS noemt begrafenis paus Franciscus 'marketingtruc tegen islam'

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft scherpe kritiek geuit op de begrafenis van paus Franciscus. Dat meldt The Christian Post. Volgens IS is de eerbetuiging aan de overleden paus een 'marketingtruc in een theologische oorlog' die bedoe

sjofar
Persbericht

Krachtig signaal op Nationale Dag tegen Antisemitisme: Sjofar klinkt in vier steden

Op vrijdag 25 april 2025 heeft SGP-jongeren in vier Nederlandse steden – Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Urk – de sjofar laten klinken als noodsignaal tegen het toenemende antisemitisme in ons land. Met deze symbolische actie gaf de jongerenorganisa

Redman
Persbericht

Aanbiddingsconcert Matt Redman in Nederland gaat 'terug naar het hart'

Moderne aanbiddingsmuziek stond nog in de kinderschoenen toen een jonge Britse aanbiddingsleider zijn hart liet spreken – en daarmee een generatie liet zingen. Matt Redman schreef ‘The Heart of Worship’ voor hemzelf en de mensen in zijn directe omgev

Lohuis
Nieuws

Ds. Oscar Lohuis reageert na turbulente week: "Statement gemeente Zaltbommel bespottelijk"

Ds. Oscar Lohuis heeft voor het eerst publiekelijk gereageerd op de ophef die afgelopen week ontstond na de ongeregeldheden bij verschillende avonden van Christenen voor Israël waar hij sprak. Lohuis neemt het vooral de burgemeester van Zaltbommel kw

seksualiteit
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller: 'Hoe ver mag je op seksueel gebied gaan binnen het huwelijk?'

'Als mentor van een 4e klas ben ik met mijn leerlingen bezig met de methode Be-loved. Nu kwam de volgende vraag in verschillende vormen meerdere keren terug: wat is er op seksueel gebied binnen het huwelijk allemaal toegestaan? Ik ben op zoek naar ee

Ernst van Grol
Video

Terugkijken: Ernst van Grol over zijn nieuwe sociale vaardighedenmethode

Op veel scholen is het een begrip: de Kanjertraining om zo sociaal vaardig te worden. Maar sommige christelijke scholen zochten een methode die meer aansluit op hun identiteit. Ernst van Grol van 'Grol Weerbaarheid' zag een gat in de markt en ontwikk

Dag voor de Gevangene
Persbericht

Dag voor de Gevangene op 12 oktober: ‘Uit de schaduw’

Op zondag 12 oktober 2025 organiseren zeven organisaties de jaarlijkse Dag voor de Gevangene. Het thema dit jaar is ‘Uit de schaduw’. Met dit thema vragen de deelnemende organisaties aandacht voor gedetineerden in binnen- en buitenland, een groep die

Meerartikelen

opperrabbijn
Column

Antisemitisme is net zo onuitroeibaar als het Joodse volk zelf

Opperrabbijn Jacobs toont zich in zijn nieuwe dagboek verheugd over de excuses van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema voor de rol van de stad in de Jodenvervolging. Maar we moeten het kwaad blijven bestrijden, zo stelt hij in onderstaand dagbo

Gakpo
Positief nieuws

Voetballer getuigt in kampioenswedstrijd voor het oog van tientallen miljoenen mensen van Jezus

De Nederlanders voetballer Cody Gakpo is met Liverpool kampioen geworden van de beste voetbalcompetitie ter wereld. Hij scoorde dit weekeinde in de kampioenswedstrijd een doelpunt en getuigde vervolgens voor het oog van miljoenen mensen op bijzondere

magazine
Persbericht

Magazine OnderWeg stopt ermee: "Voelt als een enorm verlies"

In december 2025 zal het laatste nummer van magazine OnderWeg verschijnen. De Gereformeerde Persvereniging OnderWeg heeft hiertoe besloten. Er komt een einde aan een periode van meer dan een eeuw opinievorming binnen de kerken. Als voortzetting van d

Ds. Arnout Franke
Interview

Ds. Arnout Francke was accountant bij de NS: “Het werk gaf me geen voldoening meer”

“Ik studeerde bedrijfseconomie en werkte als accountant bij de Nederlandse Spoorwegen. Maar het werk gaf mij geen voldoening meer”, vertelt ds. Arnout Francke. De NGK-predikant is sinds september 2024 actief in Delft. Daarnaast is hij verbonden aan p

Paus
Nieuws

Paus Franciscus begraven: "Ik ben de Opstanding en het Leven"

Paus Franciscus is zaterdag in Rome begraven. Na een meer dan twee uur durende uitvaartmis werd de paus in zijn kist naar de Basiliek van Santa Maria Maggiore gedragen waar hij is begraven. Op de uitvaartmis kwamen volgens het Vaticaan 250.000 mensen

Vermin
Nieuws

ChristenUnie draagt Marco Vermin voor als nieuwe partijvoorzitter

Op het partijcongres van 14 juni zal de ChristenUnie Marco Vermin voordragen als nieuwe voorzitter van het Landelijk Bestuur. Vermin is al jarenlang actief betrokken bij de ChristenUnie en heeft brede ondernemerservaring. Zo maakte hij veertien jaar

Ds. Paul van Engelenhoven
Nieuws

Reformatorische Baptistengemeente Urk krijgt voor het eerst eigen voorganger: ds. Paul van Engelenhoven

De Reformatorische Baptistengemeente op Urk krijgt binnenkort voor het eerst een eigen voorganger. Ds. Paul van Engelenhoven, die momenteel in Amerika woonachtig en werkzaam is, heeft het beroep van de gemeente aangenomen. Ds. Van Engelenhoven ziet e

Reyer en Ann Michelle Lee
Video

Reyer en Ann Michelle Lee brengen samen nieuwe single uit: 'Altaar'

Het is vier jaar geleden dat Reyer en Ann Michelle Lee voor het eerst de samenwerking zochten voor hun single 'Voldoende Voor Vandaag'. Het lied, een vertaling van Maverick City's 'Sufficient for Today', verscheen in de periode waarin de Corona pande

U.S. Customs and Border Protection
Nieuws

Amerikaanse kerk wil uitzetting van 22 Afghaanse christenen voorkomen

In de Amerikaanse staat North Carolina maakt een kerk zich ernstig zorgen. 22 christelijke vluchtelingen uit Afghanistan dreigen te worden uitgezet, nog voordat hun asielaanvraag officieel is behandeld. Gemeenteleden van de Church of the Apostles in

paus
Nieuws

Zo ziet uitvaart van de paus eruit en hier kun je het volgen

Zaterdag wordt paus Franciscus begraven. Uiteraard zal de uitvaart bol staan van de katholieke rituelen en christelijke elementen. Maar hoe gaat dat eruitzien? En is de uitvaart ook vanuit Nederland te volgen? De uitvaart van de paus start om 10.00 u

Wesley van Loon
Video

Wesley van Loon over Stichting Naar House en groenere 'Jezusbus'

Al jaren delen evangelisten van Naar House het de blijde boodschap van Jezus bij dancefeesten en in de binnensteden. Bij die acties trekt vooral de grote rode Jezus Bus de aandacht. Maar door strengere milieueisen mag deze bus veel binnensteden niet

​Ds. A. Kot
Video

Terugkijken: ds. Kot beantwoordt Refoweb-vragen

​Ds. A. Kot is een predikant die actief betrokken is bij de Vrije Hervormde Gemeente te Huizen. Hij staat bekend om zijn pastorale betrokkenheid en het geven van geestelijke begeleiding aan jongeren en volwassenen die worstelen met geloofszekerheid,