Dit artikel is nu opgeslagen in je
dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.
Nieuws
21 maart 2023
door
Redactie
Oranjevereniging weigert kranslegging homogemeenschap vanwege christelijke bevolking
Er is landelijke ophef ontstaan over een besluit van Oranjevereniging ‘Ring van Oranje’, op het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee, om de homogemeenschap geen krans te laten leggen tijden de dodenherdenking. Volgens het Algemeen Dagblad is de reden daarvan dat het christelijke deel van de bevolking daar nog niet klaar voor is.
UPDATE: Het bestuur van de Oranjevereniging is teruggetreden en gemeente Goeree-Overflakkee neemt de organisatie over. Stiching Gay op Flakkee mag nu wél een krans leggen. Lees hier meer.
De krant besteedt uitgebreid aandacht aan het onderwerp. De stichting Gay op Flakkee wilde graag een bloemstek leggen tijdens de dodenherdenking die 4 mei op de begraafplaats van Nieuwe-Tonge wordt gehouden. Vorig jaar deed de organisatie dat naar eigen zeggen ook al in Middelharnis. Men was dan ook hoogst verbaasd dat de stichting van de organiserende Oranjevereniging geen toestemming kreeg op het verzoek om een bloemstuk te mogen plaatsen.
“Ik kreeg een telefoontje dat het bestuur wel voor was, maar dat het bang was dat Nieuwe-Tonge er niet klaar voor was”, vertelt Sam Fish, voorzitter van Gay op Flakkee, tegenover de krant. “Besloten was dat wij geen bloemstuk mochten leggen tijdens de dodenherdenking.” Hij benadrukt in het interview ook dat de actie absoluut niet bedoeld is om aandacht voor de organisatie zelf te genereren. “Ze hoeven niet bang te zijn dat we met vlaggen en dragqueens komen. Wij zijn gewone mensen en willen aandacht geven aan de omgebrachte homo’s, lesbiennes en andere leden van de lbht-gemeenschap."
Het Algemeen Dagblad sprak vervolgens ook met de voorzitter van de Oranjevereniging. Daaruit kwam volgens het medium naar voren dat men bang is dat het christelijke deel van de bevolking in Nieuwe-Tonge moeite heeft met “mensen die anders zijn” en daarom niet klaar is voor de kranslegging van Gay op Flakkee. Ook vraagt ze zich af waarom de stichting ineens op Nieuwe-Tonge een krans wil leggen: “Ze doen het al in Middelharnis, waarom moet het opeens op twee plekken?” Ze stelt dat de Oranjevereniging na veel moeite eindelijk voor elkaar heeft gekregen dat er saamhorigheid is tussen het gelovige en niet-gelovige deel van het dorp. “Ik heb geen zin om nu het goed gaat alles in de war te laten schoppen.”
Over het besluit van de Oranjevereniging ontstond de nodige ophef. Adverteerders trokken zich terug en de burgemeester is in gesprek met de organisatie. Ook op social media wordt er volop gereageerd. ‘Een pijnlijk bericht waarvan mijn hart ineen krimpt’, schrijft John Lapré op Twitter. ‘Het zal je maar gezegd worden’, reageert Bart den Dekker. ‘Ja, jullie werden ook vervolgd, maar nee, wij zijn er nog niet klaar voor om dat te herdenken.’
Maar niet alle christenen denken er zo over. ‘Hier gaat heel lhbt Nederland weer op los natuurlijk’, schrijft Gert-Wim Dubbeldam. ‘Dit komt over als een bewuste actie. Laten we midden op de Biblebelt, in een klein dorpje, even voor ophef zorgen rond de dodenherdenking. Makkelijk scoren. Ik ben daar een beetje klaar mee.’ Voormalig EO-directeur van de Evangelische Omroep Ad de Boer is het daar niet mee eens: ‘Het lijkt me volkomen terecht als lhbt Nederland daarop losgaat. Naar ik hoop ook christelijk Nederland. De homogemeenschap is slachtoffer geworden van het naziregime. Velen zijn omgebracht in de concentratiekampen.’
De Oranjevereniging heeft inmiddels aangegeven het besluit te gaan heroverwegen en er opnieuw over te gaan vergaderen.
Deel dit artikel op: