cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Hillsong
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 maart 2023 door Redactie

Hillsong kondigt financiële hervormingen aan; bevriende kerken betaalden 100.000 dollar abonnementskosten

Het 'klokkenluidersrapport' met daarin zo'n beetje de gehele financiële huishouding van de wereldwijde megakerk Hillsong, blijft de gemoederen bezighouden. De kerk kondigde afgelopen zondag financiële hervormingen aan. Global senior pastor Phil Dooley noemt de kerk volgens de Christian Post gekscherend "een spookhuis", omdat hij "nooit weet wat er nu weer om de hoek komt kijken".

Samen met Dooley kondigde Stephen Crouch, bestuursvoorzitter van Hillsong, aan dat de kerk op het moment een onderzoek ondergaat dat uitgevoerd wordt door accountantskantoor Grant Thornton. Hillsong heeft tevens zijn personeelsbestand ingekort doordat 153 mensen "vrijwillig aftraden". Zo kan er jaarlijks 9,47 miljoen dollar bespaard worden. Ook is er een nieuw beleid voor geschenken en honoraria ingevoerd, wordt er gewerkt aan een nieuwe cultuur die gericht is op een 'effectievere, missiegerichte bediening' en lanceert de kerk een onafhankelijke evaluatie van de financiële structuur en processen van de kerk.

"Als er fouten zijn gemaakt, zullen we daar eerlijk over zijn. We zullen ze niet uit de weg gaan. We zullen er verantwoordelijkheid voor dragen", zei Dooley afgelopen zondag volgens de Christian Post.

Lidmaatschap
Het Amerikaanse medium bracht donderdag een bericht naar buiten over een soort door Hillsong ingestelde abonnementsvorm, waarbij bevriende kerken grote bedragen betaalden om onderdeel te mogen zijn van het netwerk Hillsong. 

De honorariumregeling was naar verluidt zo lucratief dat sommige kerken, zoals het door Judah Smith geleide Churchome, jaarlijks tot 100.000 dollar aan lidmaatschapsgelden betaalden om deel uit te mogen maken van een netwerk genaamd Hillsong Family. In ruil daarvoor werden pastors van die kerk toegelaten tot een netwerk van voorgangers die in grote kerken mogen preken en daarnaast luxe mogen reizen en dineren op kosten van de kerk waar ze preken. 

'Het probleem van deze regeling is dat het geld waarmee het honorarium, de vluchten, accommodatie enz. worden betaald van de kerk is, terwijl de voorganger het honorarium in zijn persoonlijke zak ontvangt. Deze zwendel houdt in dat Australische belastingvrije kerkinkomsten worden gebruikt om geld te verdienen. Beroemde predikanten verrijkten zichzelf op deze manier', legt het rapport uit.

'De mega-rijke predikanten van 's werelds grootste kerken doen er allemaal aan mee door elkaar voortdurend uit te nodigen om te spreken tijdens hun kerkdiensten en evenementen. Ze vullen elkaars persoonlijke zakken en maken een luxueuze levensstijl mogelijk - allemaal met geschonken kerkgeld, door het grote publiek dat niet rijk is.'

Voor een paar preken van een half uur tijdens een conferentie van Hillsong kregen gastsprekers honoraria tot 20.000 dollar betaald, inclusief VIP-behandeling. In Australië hoeven predikanten geen honoraria op te nemen in hun jaarlijkse belastingaangifte. In de VS moeten honoraria echter wel als inkomen worden opgegeven, aldus de Internal Revenue Service.

Armenkist
Dooley werd in maart 2022 plotseling aangesteld als 'wereldwijde leider' van de kerk, omdat oprichter Brian Houston in opspraak kwam wegens ongewenste intimiteiten. Ook Dooley wordt in het klokkenluidersrapport genoemd vanwege 'exorbitante honorariums' die hij kreeg voor het spreken in kerken. Dooley ontving volgens het rapport tussen julli 2019 en 2020 70 duizend dollar voor spreekbeurten en tussen 2013 en 2014 90 duizend dollar.

Het Australische parlementslid Andrew Wilkie die het rapport naar buiten bracht, is vooral verbolgen over de 'vlieguren' die Phil heeft gemaakt. "De nieuwe leider van Hillsong, Phil Dooley, heeft de kerkvolgers verteld dat hij alleen economy vliegt, maar uit deze documenten blijkt dat hij 58.000 dollar aan business class-vluchten voor hem en zijn dochter naar Guatemala heeft uitgegeven, 42.000 dollar aan business class-vluchten naar Mexico en 32.000 dollar aan business class-vluchten van Kaapstad naar Sydney via de VS", zegt Wilkie.

"Hillsong-volgers geloven dat het geld dat ze in de armenkist stoppen naar de armen gaat, maar deze documenten laten zien hoe dat geld daadwerkelijk werd gebruikt om zo te shoppen dat het een Kardashian in verlegenheid zou brengen", aldus Wilkie.


Hillsong Church
- Waarom ik geen spijt heb van mijn jaren bij Hillsong
- 'Klokkenluidersrapport': Hillsong Church brengt megabedrag in rekening bij Compassion
- Hillsong-directeur zegt dat misbruik door vader Brian Houston niet werd gemeld omdat het geen 'actuele kwestie' was
- Hillsong-oprichter Brian Houston reageert op ontslag: "Ik ben niet verslaafd aan alcohol of medicatie"
- 'Gevallen pastor' Carl Lentz en zijn vrouw treden weer in de openbaarheid na seksschandalen
Meer over Hillsong Church »

Brian Houston
- Brian Houston ziet vader als 'seriepedofiel' en zou met de kennis van nu anders hebben gehandeld
- Hillsong-oprichter Brian Houston biedt excuses aan: "Ik heb jullie ontzettend in de steek gelaten"
- Afgetreden pastor Brian Houston voor het eerst weer op het podium: "Ik heb nog zoveel meer te geven"
- Brian en Bobby Houston bieden na verkoop van hun huis nu ook inboedel online te koop aan
- Phil en Lucinda Dooley nieuwe leiders Hillsong Church wereldwijd
Meer over Brian Houston »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Daar valt nou echt mijn mond van open..ik weet gewoon niet.. ach... ik kan het niet op een rij krijgen.