cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
PThU
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 maart 2023 door Redactie

PThU-docenten schrijven protestbrief vanwege stopzetten gezamenlijke opleiding Theologie

De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) en Vrije Universiteit (VU) beëindigen de gezamenlijke opleiding Theologie, zo werd begin deze maand bekend gemaakt. Reden hiervoor is de geplande verhuizing van de PThU naar Utrecht. Een aantal PThU-docenten uit Amsterdam protesteert per brief tegen het besluit om de gezamenlijke bacheloropleiding theologie te beëindigen.

Voorgeschiedenis
De PThU heeft momenteel vestigingen in Amsterdam en Groningen. 'Het college heeft geconstateerd dat de bestaande vestiging op twee locaties belemmerend is voor de vorming van een hechte academische gemeenschap waarin studenten, docenten en externe gasten elkaar kunnen ontmoeten, samenwerken, studeren en vieren', liet de PThU vorig jaar weten. 'Dit vereist een vestiging op één locatie, die goed bereikbaar is, de academische verwevenheid bevordert en de eigen zichtbaarheid van de PThU ondersteunt. Bovendien is het hebben van twee locaties duur en inefficiënt, met name in de onderwijsuitvoering. Ook de eigen zichtbaarheid van de PThU is daardoor minder sterk. De toekomst van de universiteit én de kerk als geheel, is gebaat bij een draagkrachtige en toekomstbestendige theologie.'

'Bovendien vragen maatschappelijke vraagstukken om theologische doordenking en beantwoording van existentiële vragen en problemen. Daarvoor zijn predikanten en theologen nodig met een hoogwaardige, academische opleiding. Door zich op één nieuwe plek te vestigen wil de PThU hieraan een extra impuls geven.'

Protest docenten
Prof. dr. Matthias Smalbrugge, één van de protesterende briefschrijvers, betreurt in het Reformatorisch Dagblad de stopzetting van de samenwerking tussen de VU en PThU. "Door deze losmaking raakt het theologische veld nog verder versplinterd." De hoogleraar Europese cultuur en christendom maakt duidelijk dat de PThU nog geen locatie in Utrecht heeft gevonden en het om die reden onverstandig is om tot een losmaking over te gaan. Ook vreest hij dat studenten op de nieuwe locatie niet meer in aanraking komen met andersdenkenden en in een bubbel met gelijkgestemden terechtkomen.

De briefschrijvers zijn uitgenodigd voor een gesprek, zo laat Prof. dr. Maarten Wisse, rector van de PThU, weten tegenover het RD. "De joint bachelor zal gewoon doorlopen, tot het moment dat we zelf in Utrecht met een bacheloropleiding van start gaan", laat hij weten. Hij verwacht dat in in september 2025 de gezamenlijke bacheloropleiding beëindigd kan worden. De PThU streeft ernaar om 1 september 2024 te kunnen starten op de nieuwe locatie in Utrecht.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen