Verdeeldheid CGK op pijnlijke wijze zichtbaar: classis Zwolle zakt weg in kerkrechtelijk moeras
De christelijke gereformeerde kerken (CGK) in de regio Zwolle bevinden zich in een kerkrechtelijk moeras. Deze week werd duidelijk dat de gemeenten er steeds dieper in weg zakken: het aantal classicale bijeenkomsten wordt door de interne verdeeldheid afgeschaald en men doet een beroep op de generale synode omdat de classis er zonder hulp van buitenaf niet meer uitkomt, zo laat het Reformatorisch Dagblad weten.
In 2013 werd tijdens de generale synode van de CGK een homorelatie bestempeld als "niet-Bijbels en dus zonde". De bezwaren van de kerkelijke gemeente in Zwolle werden in 2017 afgewezen. In Zwolle nemen homoseksuele gemeenteleden ondanks het synodebesluit deel aan het heilig avondmaal. De classis Zwolle (een regionale vergadering met cgk-gemeenten uit de regio) behandelde onlangs het voorstel om de cgk in Zwolle te vermanen vanwege kerkelijke ongehoorzaamheid.
Naast homoseksualiteit zorgt ook de kwestie 'vrouwelijke ambtsdragers' voor donkere wolven boven de classis Zwolle. Vorig jaar maakte de cgk Zwolle duidelijk dat men het besluit heeft genomen om vrouwen toe te laten in het ambt van ouderling, diaken en predikant. 'Met dit besluit brengen we een lang gekoesterde wens in praktijk om vrouwen een volwaardige plek te geven in het kerkelijk leven', liet men weten. 'Stoer hoor, dit Zwolse staaltje van mannelijk machogedrag!', stelde ds. A. C. Uitslag (CGK Urk) vorig jaar nadat diverse vrouwelijke ambtsdragers in Zwolle werden bevestigd.
Uitslag heeft de Eben-Haëzerkerk te Urk onder zijn hoede. Onlangs besloot deze kerkelijke gemeente de correspondentieband te verbreken. Dat betekent dat de Eben-Haëzergemeente voorlopig niet participeert in classicale commissies en het moderamen van de classis. Ook zijn predikanten uit Zwolle niet welkom op de kansel van de Eben-Haëzergemeente. Kerkgangers uit Zwolle kunnen niet zonder meer overstappen naar de Eben-Haëzerkerk; er volgt eerst een onderzoekend gesprek. "Van een zusterkerk verwachten dat ze zich aan de synodebesluiten conformeert en loyaal blijft aan ons kerkverband", stelde ds. Uitslag in een toelichting tegenover Cvandaag.
Prof. dr. Herman Selderhuis toonde begrip voor de beslissing van de Eben-Haëzergemeente te Urk, maar vindt de route die men nu inslaat vergaand. "Urk neemt geen afstand van Zwolle, maar van het kerkverband en daar heeft het kerkverband meer hinder van dan Zwolle", zo liet de hoogleraar kerkgeschiedenis en kerkrecht aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) weten. Dr. Bert Loonstra stelde dat Urk (Eben-Haëzer) in zijn ogen 'besloten heeft een stap terug te doen in het kerkverband'. 'De kerkenraad isoleert zichzelf. Niet alleen Zwolle wordt daardoor getroffen, maar ook alle andere kerken', aldus de christelijke gereformeerde emerituspredikant in een recent commentaar.
Hoe nu verder?
De classis Zwolle komt dus alleen nog bijeen wanneer het hoogst noodzakelijk is. Het RD spreekt van 'een unieke daad in de geschiedenis van de CGK'. Een woensdag ingestelde commissie gaat het plan uitwerken en op de voorjaarsvergadering van de classis Zwolle (29 maart) presenteren. In 2024 komt de generale synode van de CGK weer bijeen. Het is de vraag of en op welke wijze het moderamen van de generale synode voor die tijd probeert om de classis Zwolle uit het moeras te trekken.
Foto credits: Facebook CGK Zwolle
Praatmee