Prof. dr. Gijsbert van den Brink: "Je hoeft niet te kiezen tussen geloof en wetenschap"

God 9 februari 2023 Peter Siebe, NBG
Prof. dr. Gijsbert van den Brink

Hij wil het zelf niet gezegd hebben, maar het was zíjn idee, de NBV21 Bijbel met bijdragen over geloof, cultuur en wetenschap. Zes jaar geleden bedacht professor Gijsbert van den Brink deze Bijbel, die de kloof wil overbruggen tussen toen en nu. Veel Bijbellezers zullen het herkennen: je komt soms zomaar in de knoop met wat je leest. Of je krijgt kritische vragen van iemand die niet begrijpt wat jij zoekt in de Bijbel. Want ‘die is toch achterhaald?’

Van den Brink was predikant, is nu hoogleraar Theologie en wetenschap aan de Vrije Universiteit en schreef onder meer een boek over schepping en evolutie. Zes jaar geleden nam hij het initiatief voor de Bijbel die het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap op 8 november presenteerde: de NBV21 Bijbel met bijdragen over geloof, cultuur en wetenschap. "We waren bezig met een onderzoeksproject op het gebied van geloof en wetenschap", vertelt Van den Brink me op zijn werkkamer. "Bij het indienen van onze aanvraag kregen we als extra optie om iets te bedenken over 'geloof en wetenschap' voor een breder publiek. Toen bedachten we deze Bijbel omdat het wereld- en mensbeelden in de Oudheid vaak heel anders zijn dan de vandaag gangbare."

Vaak wordt gedacht dat er spanning zit tussen ‘geloof’ en ‘wetenschap’. Ben jij een aanhanger van de gedachte van boedelscheiding: dat geloof en wetenschap niets met elkaar te maken hebben?
"Spanning is er, maar ik geloof niet in boedelscheiding. Wel is het zinnig om geloof en wetenschap van elkaar te onderscheiden. Ze zijn verschillend, maar ze raken elkaar ook. De verhouding tussen beide is veelvormig en complex. Ik ben dus ook niet van het ‘conflictmodel’, dat ze per definitie elkaar bijten."

Dat denken veel mensen juist wél.
"Inderdaad. Ook christenen. Ze spelen dan geloof uit tegen de wetenschap. En het omgekeerde gebeurt in onze geseculariseerde samenleving. Daar wordt vaak gezegd: “Omdat we de wetenschap serieus nemen, kunnen we het geloof niet meer serieus nemen.” Dan heet de Bijbel achterhaald. Precies dat frame willen we met deze Bijbel doorbreken. Daar zijn goede argumenten voor, want de geschiedenis laat zien dat er positieve verhoudingen mogelijk zijn tussen geloof en wetenschap en dat de Bijbel op allerlei manieren wetenschapsbeoefening gestimuleerd heeft."

"Deze Bijbel helpt mensen die zich afvragen hoe ze die oude Bijbel kunnen verbinden met eigentijdse vraagstukken als, om maar iets te noemen, klimaatverandering."

Heb jij ook zelf geworsteld met die spanning tussen jouw christelijk geloof en de moderne wetenschap?
"Jazeker, want er is een groot verschil tussen wat we nu weten en wat mensen in de tijd van de Bijbel wisten. Dat riep vragen op, ook bij mij. Maar ik ben mijn geloof nooit kwijtgeraakt, want de 'aanspraak' van de Bijbel raakt uiteindelijk het hart. En dat is iets anders dan vaak wat meer rationele vragen die opkomen als je de Bijbel leest. Die zijn ook belangrijk, maar die komen toch op het tweede plan. Bijvoorbeeld hoe het zit met schepping en evolutie: daar kun je mee zitten, terwijl je tegelijk zegt: “De Bijbel raakt me op een fundamenteel niveau en brengt me in contact met God.” Op die manier hoeft de spanning niet te leiden tot verlies van je geloof."

Wat is deze ‘wetenschapsbijbel’? Een wetenschappelijk verantwoorde Bijbel?
"Nee, veel breder. Daarom heet hij Bijbel met bijdragen over geloof, cultuur en wetenschap. Niet alleen wetenschappelijke denkbeelden waren vroeger anders dan nu, dat geldt ook voor culturele ideeën, bijvoorbeeld over de toelaatbaarheid van geweld. Ook geloofsvoorstellingen zijn nu deels anders dan in de tijd waarin de Bijbelboeken werden geschreven. Denk bijvoorbeeld aan de offercultus die ons totaal vreemd is geworden.

Deze Bijbel helpt mensen die zich afvragen hoe ze die oude Bijbel kunnen verbinden met eigentijdse vraagstukken als, om maar iets te noemen, klimaatverandering. Daarover schrijft Eva van Urk-Coster, één van de zestig wetenschappers die aan deze Bijbel hebben meegewerkt. Zij laat zien hoe de Bijbel te betrekken valt op hoe we met klimaat en natuur horen om te gaan."

Maar klimaat en natuur zijn toch moderne begrippen?
"Ook al zijn de begrippen modern, waar het om gaat is van alle tijden. De mens wordt volgens de Bijbel geroepen om de aarde in cultuur te brengen, haar bebouwbaar te maken en te onderhouden. Dat doen we niet als we de aarde twee of drie graden laten opwarmen. Allerlei taken die God volgens de Bijbel aan de mens toevertrouwt kunnen we alleen uitvoeren als we zorgvuldig met natuur en klimaat omgaan. En daarin hebben we gefaald, ook als Bijbellezers en als christenen. We besteden in deze Bijbel daarom ook aandacht aan het Jubeljaar (Leviticus 25). Dan moest land rust krijgen om daarna weer vrucht te kunnen opleveren, schulden moesten worden kwijtgescholden en slaven worden vrijgelaten. Dat zijn aanwijzingen hoe je anders om kunt gaan met economie en natuur dan wij gewend zijn."

"Het is zinnig om geloof en wetenschap van elkaar te onderscheiden. Ze zijn verschillend, maar ze raken elkaar ook."

Stel je voor dat we tegen de boeren nu zeggen: ‘Je mag eens in de zeven jaar niks zaaien en vertrouw erop dat het dan goed komt.’
"Maar zó gaan we daar niet mee om in deze Bijbel. Dat zou te veel één-op-een zijn en miskent wat we de 'hermeneutische kloof' noemen. We vragen wel: wat wil het zeggen dat dit voorschrift toen gegeven werd? En als je dat doortrekt naar vandaag: wat zijn dan vandaag zinnige tegenbewegingen tegen de voortdurend doordraaiende productie en consumptie?"

Welk artikel in deze Bijbel had jij graag eerder in je leven willen lezen?
"Verschillende. Bijvoorbeeld het artikel over de ziel. Dat is een term uit de Oudheid, die het christendom overnam. De kerk gebruikt het woord 'ziel' nog steeds, maar wetenschappers vragen zich af wat je je daarbij dan moet voorstellen. Want, zeggen ze, 'dood is dood' en 'de geest is een epifenomeen', een nevenverschijnsel dat ter herleiden is tot hersenactiviteit. Daarom hebben we een wetenschapper die gepromoveerd is op de ziel, Martine Oldhoff, gevraagd te beschrijven wat de Bijbel over de ziel zegt en hoe je de ziel vandaag zou kunnen zien. En Guus Labooy schrijft over Lichaam en geest. Hij gaat in op de vraag of de geest van een mens wel of niet een zelfstandig iets is. Hij laat zien dat zowel het populaire materialisme (er bestaat alleen materie) als het dualisme (de mens heeft een ziel die in principe los staat van zijn lichaam) Bijbels gezien problematisch is. In de Bijbel vormen lichaam en ziel een onderling nauw verbonden twee-eenheid. Onze geest bezielt ons lichaam – zoals Christus de gemeente bezielt, zegt Labooy er dan fraai bij. Zo’n visie helpt om recht te doen aan het mysterie dat het mens-zijn in zijn gevarieerdheid uiteindelijk is."

Professor Hanneke Schaap-Jonker schrijft in deze Bijbeleditie over het zelfbeeld van mensen. Kunnen we uit de Bijbel iets leren over zo’n hedendaags psychologisch onderwerp?
"Haar bijdrage is één van de vele pareltjes in deze uitgave. Schaap weet als klinisch psycholoog en theoloog hoe belangrijk een gezond zelfbeeld is. Ze geeft aan hoe gemakkelijk ons zelfbeeld door de nadruk op zelfontplooiing en autonomie, op eigen vermogens en prestaties, uit het lood raakt. Ze laat daartegenover zien hoe de Bijbel ons oproept onze identiteit en zelfbeeld niet te baseren op wat we doen of op oordelen van onszelf of anderen, maar op wie we in het licht van Christus mogen zijn. Als we onszelf aanvaarden, inclusief onze tekorten, geeft dat een enorme ontspanning."

Wat is volgens jou het belang van deze uitgave?
"Dat die de lezers helpt om de Bijbel te verbinden met deze tijd. Klassieke Bijbellezers als christenen en joden, maar ook mensen die rondlopen met allerlei scepsis en kritische vragen over de Bijbel."

Lees volgende week het vervolg van dit interview in deel 2. Daarin spreekt Peter Siebe met Gijsbert van den Brink over dino’s, Adam en Eva, en over de Bijbel in de samenleving. Bovenstaand verhaal verscheen eerder op de site van NBG en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#340 Mariët Baaij en Laurens van der Tang over kerkpijn en de reformatorische gezindte
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Jacobs
Column

Keihard op de rem trappen en stoppen met doemdenken

Het is tijd om keihard op de rem te trappen, zo concludeert opperrabbijn Jacobs in dit nieuwe dagboek dat hij vlak voor het Joodse Nieuwjaar schreef. Hij vertelt onder meer hoe hij vernam dat politiemedewerkers weigeren Joodse plekken te beschermen.

Paus
Nieuws

Paus roept op tot bidden en vasten voor vrede op 7 oktober

Op 7 oktober is het een jaar geleden dat Hamas een gruwelijke slachtpartij aanrichtte in Israël en daarmee de huidige oorlog ontketende. Dat wordt ook in Nederland herdacht. Dit gebeurt op totaal verschillende manieren. Ondertussen roept paus Francis

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden vraagt zich af of christenen bij commerciële bedrijven kunnen werken

"Kan een christen bij een bedrijf werken waar het enige doel is om zoveel mogelijk geld te verdienen? Desnoods over de rug van een ander?" Die vragen stelde ds. G. van Zanden onlangs in een preek over Jozef. In tegenstelling tot Jozef, hebben de mees

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp stelt dat God ons berispt zodat wij in Zijn heiligheid delen

"God berispt ons voor ons eigen bestwil en om ons in Zijn heiligheid te laten delen", dat stelt Wilkin van de Kamp in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God.' De christelijke schrijver en spreker benadrukt dat God ons - als we in Ch

The Chosen
Nieuws

Makers ‘The Chosen’ willen hitserie in zeshonderd talen gaan uitzenden

De hitserie The Chosen blijft aan de weg timmeren. De makers van de serie, waarin Jezus' bediening en leven centraal staan, willen The Chosen in liefst zeshonderd talen gaan uitzenden. Dat meldt CBN News. Momenteel wordt de serie al in vijftig versch

RD
Nieuws

Kerkjournalist en theoloog Klaas van der Zwaag (69) overleden

Na een ernstig ziekbed is journalist en theoloog Klaas van der Zwaag (69) overleden. Hij was lange tijd verbonden aan het Reformatorisch Dagblad als kerkjournalist en stond bekend om zijn uitgebreide studie van kerkelijke en theologische vraagstukken

Tempelberg
Dagelijks leven

Gaan sommige christenen te ver in hun steun voor Israël? Ds. Simons antwoordt

'Het lijkt wel alsof bepaalde christenen een soort afgod van Israël/de joden hebben gemaakt.  Israël en de joden zitten in grote problemen omdat ze Jezus Christus niet als Verlosser zien. Gaan sommige christenen en bijvoorbeeld ook de organisatie Chr

Piet Vergunst
Verdieping

Bij de wisseling van het hoofdredacteurschap: ‘Bevestig het werk van onze handen over ons’

Welke gevoelens overheersen, als je na járen afscheid neemt van een taak die je meer dan lief is, als vandaag mijn laatste bijdrage als redactielid van 'De Waarheidsvriend' verschijnt? Dan zegt Prediker dat er onder de hemel voor alles een vastgestel

Meerartikelen

ds. P. W. J. van der Toorn
Nieuws

CGK Nunspeet hoopt op komst ds. P. W. J. van der Toorn

Ds. P. W. J. van der Toorn (foto) denkt de komende weken na over een mogelijk vertrek uit Bunschoten. De christelijke gereformeerde predikant heeft een beroep uit Nunspeet ontvangen. In de Dorpskerk is hij in beeld als de opvolger van ds. M. Visser.

Henk Poot en Bert Noteboom in Rome
Video

Bert Noteboom en Henk Poot op reis naar Rome: bekijk aflevering 1

Bert Noteboom en Henk Poot gaan samen op reis naar Rome. Daar onderzoeken ze de tijd en omstandigheden waarin Paulus deze brief aan de christenen in Rome schreef. In de Joodse synagoge in Groningen nemen Bert en Henk je mee op reis door alle hoofdstu

Steven C. van den Heuvel
Nieuws

Steven C. van den Heuvel hoogleraar Systematische Theologie

Dr. Steven C. van den Heuvel inaugureert is tijdens de opening van het academiejaar 2024-2025 geïnaugureerd als hoogleraar Systematische Theologie aan de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in Leuven. Steven C. van den Heuvel (1985) behaalde in

Mobiliseer de kerk voor Missie
Nieuws

Nieuwe cursus CAMA Zending: 'Mobiliseer de kerk voor Missie'

CAMA Zending organiseert in november de cursus ‘Mobiliseer de kerk voor Missie’. Voor iedereen die zich betrokken voelt bij missie- en zendingswerk. De cursus beslaat drie avonden en biedt deelnemers hulpmiddelen en inzichten om de betrokkenheid van

Ds. Marien Kollenstaart
Column

Tien geboden om als kerk meer intercultureel te worden

Christenen met en zonder migratieachtergrond leven vaak langs elkaar heen. Hoe kun je als lokale gemeente je meer openen voor bezoekers uit andere culturen? Samen Geloven deed onderzoek naar de situatie van intercultureel kerk-zijn in verschillende k

Bert van Leeuwen
Nieuws

EO-presentator Bert van Leeuwen veertig jaar op televisie

Deze week is EO-presentator Bert van Leeuwen exact veertig jaar op televisie als gezicht van de EO. In de eerste week van oktober 1984 was Bert voor het eerst te zien als omroeper op Nederland 1. Sindsdien is Van Leeuwen altijd EO-gezicht gebleven. U

Raketaanval Iran
Nieuws

SGP-Europarlementariër bidt psalm tijdens Iraanse raketaanval op Israël

'Verschrikkelijke aanval door Iran op Israël. Ik hoop dat er geen slachtoffers zijn gevallen en bid Psalm 122: Bid om den vrede van Jeruzalem; wel moeten zij varen, die u beminnen. Vrede zij in uw vesting, welvaren in uw paleizen (vers 6 en 7)', zo l

 AJ Griffin
Nieuws

Bekende topsporter beëindigt basketbalcarrière om Jezus te volgen

De 21-jarige topsporter Adrian Griffin Jr. beëindigde zijn basketbalcarrière om zich volledig te wijden aan zijn geloof in Jezus. Dat meldt The Christian Post. Griffin besloot afgelopen zomer zijn professionele sportloopbaan vaarwel te zeggen. Hij ma

Iran
Nieuws

Grote zorgen om opgepakte christelijke vrouw (36) in Iran

De Iraanse christen Mojdeh Falahi (36) zit sinds 9 september zonder aanklacht gevangen en haar familie maakt zich grote zorgen over haar toestand. Tijdens een kort bezoek op maandag 30 september barstte Falahi in tranen uit, vertelde haar zwager Sam

Ds. P. den Ouden
Video

Volgens ds. P. den Ouden lijken kerkgangers meer op de oudste dan op de verloren zoon

Volgens ds. P. den Ouden lijken kerkgangers meer op de oudste dan op de verloren zoon. Dat merkt de hersteld hervormde predikant uit Katwijk aan Zee onlangs op in een preek. De predikant stelt dat die oudste zoon - net als veel kerkgangers - zich keu

Laura Kieboom
Interview

Violiste Laura Kieboom: "Mijn man verliet mij, maar God bleef dichtbij"

"Mijn man verliet mij voor een andere vrouw", vertelde violiste Laura Kieboom - van der Stoep openhartig in Hour of Power. Afgelopen zondag sprak ze over een van de donkerste periodes in haar leven, waarin verdriet, twijfel en geloof samenkwamen. Ond

Nigeria
Nieuws

Islamitische Fulani-herders vermoorden opnieuw christenen in centraal-Nigeria

In de centrale regio van Nigeria blijven bloedige aanvallen op christelijke gemeenschappen voortduren. Op 26 september werd een christelijke boer vermoord door islamitische Fulani-herders in het dorp Hwra, gelegen in het Miango District van Plateau S