cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Hij droeg een bruine jas
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

30 januari 2023 door Ds. Arie van der Veer

Eigenlijk groeide Jezus op als een gewone jongen

Johannes de Doper en Jezus waren familie van elkaar. Hun moeders waren nichten. De achterneven waren bijna even oud. Jezus werd een aantal maanden na Johannes geboren.

De zwangerschap van beide nichten verliep niet onopgemerkt. Wat zal er in Nazaret en in Ein Karem veel over de vrouwen zijn gekletst. Een jonge vrouw, die niet getrouwd was en toch zwanger raakte, en een oude vrouw, die toch nog een kind kreeg.
De geboorte van de jongens wordt uitgebreid beschreven. De geboorte van Jezus werd zelfs bekend in het paleis van Herodes en besproken in het Sanhedrin. Maar ook de geboorte van Johannes maakte de tongen los. Zijn vader had maandenlang niets kunnen zeggen en kreeg toen ineens zijn spraak terug.

Jezus en Johannes waren dertig jaar, toen ze met hun werk begonnen.
Over de tijd tussen hun geboorte en hun dertigste levensjaar weten we heel weinig.

Eigenlijk groeide Jezus heel gewoon op. Hij was de oudste van een groot gezin. Spectaculaire verhalen uit die dertig jaar bestaan wel, maar in de Bijbel vind je ze niet terug. Behalve dan het verhaal over het bezoek van het gezin aan Jeruzalem, toen Zijn ouders Hem kwijt waren, terwijl Hij zat te praten met de schriftgeleerden.

Die eerste dertig jaren verliepen bij Johannes wel anders. Dat kwam natuurlijk omdat zijn vader priester was en zijn ouders op hoge leeftijd waren. Hij was enig kind. Zijn ouders waren streng. Johannes mocht geen wijn of bier drinken. Je krijgt de indruk dat zijn ouders hem wel het een en ander hebben verteld over wat er aan zijn geboorte was voorafgegaan.

Over Jezus lees je tenminste niet dat Hij in een bruine mantel rondliep. Wat opvalt, is dat juist Jezus heel gewoon was.

Je zou denken dat Maria en Jozef dat ook hebben gedaan. Maar de Bijbel vertelt daar niets over. Eigenlijk groeide Jezus op als een gewone jongen. Wel met de kanttekening dat Hij groeide in wijsheid en steeds meer in de gunst kwam te staan van God en de mensen.

Jezus woonde dertig jaar bij Zijn ouders. Johannes ging het huis uit. Koos voor een leven in de woestijn. Leefde daar in zijn eentje als een soort kluizenaar. Zijn eten bestond uit sprinkhanen en honing. Hij droeg een opvallende mantel van bruin kamelenhaar. Net zoals profeten van vroeger.

Deze twee achterneven groeiden heel verschillend op. De een was veel gewoner dan de ander. Over Jezus lees je tenminste niet dat Hij in een bruine mantel rondliep. Wat opvalt, is dat juist Jezus heel gewoon was.

Is dat toeval?

In de Bijbel staat duidelijk dat God de regie had. Het was God, die Johannes riep om profeet te zijn. Jezus werd een mens zoals wij.

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Spectaculaire verhalen uit die dertig jaar bestaan wel, maar in de Bijbel vind je ze niet terug.

Jezus woonde dertig jaar bij Zijn ouders.

Dat Jezus dertig jaar bij zijn ouders woonde, lezen we evenmin in de bijbel.