cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Theo Manten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

12 januari 2023 door Redactie

Hoe voormalig wethouder Theo Manten de weg omhoog vond na jarenlange drankverslaving

“Je probeert het zo lang mogelijk te maskeren en dat kan je heel lang volhouden”, vertelt Nijkerker Theo Manten. Jarenlang werd het leven van de voormalig wethouder en kroegbaas beheerst door alcohol. Zijn jarenlange alcoholverslaving maakte een einde aan zijn huwelijk en politieke carrière maar zorgde ook voor verwijdering met zijn kinderen. Inmiddels heeft Theo al drie jaar geen druppel alcohol meer op en vond hij met Gods hulp de weg omhoog.

Theo deelt zijn indrukwekkende levensverhaal via het platform Xpedition Glory. “Ik was iemand die graag in het middelpunt van de belangstelling stond”, vertelt hij. Tijdens zijn dienstplicht in Ossendrecht kwam hij al op relatief jonge leeftijd in aanraking met grote hoeveelheden alcohol. “Iedere dag ging daar om vijf uur de bar al open en kostte een glas bier zestig cent. Het was iedere avond feest. In de weekenden werkte ik in een discotheek en stond ik achter de bar bij de voetbalvereniging.”

“Gelegenheid maakt de dief”, zegt Theo vervolgens. “Alles was voorhanden. Dat ging allemaal al met grote hoeveelheden gepaard.” Op zijn 24e kocht Theo een café. “Ik was dat aanvankelijk helemaal niet van plan. In dat cafeetje heb ik ook mijn vrouw leren kennen. Wij waren altijd van het vieren van hoogtepunten maar ook dieptepunten werden weggespoeld. Hoe dan ook, er was altijd drank. Op dat moment beschouwde ik dat niet als problematisch. Er werd gewoon gewerkt en er kwam geld binnen. Zolang alles goed blijft gaan, kan je een hoop verbloemen.”

Op een gegeven moment kwam Theo in de gemeenteraad van Nijkerk terecht. “Maar bij mij kwam het woeste idee op om toch weer een café te beginnen. Vanaf dat moment stond ik dus weer met mijn neus bovenop de tap. Vanaf die periode is het drinken eigenlijk alleen maar meer geworden. Dat resulteerde erin dat ik koos voor een opname. Eerst in Ermelo, waar ik na een week alweer weg was. Daarna kwam ik in Zuid-Afrika terecht, maar bij mijn terugkomst ging het gelijk weer mis. Ik gaf mij op dat moment ook niet over aan het afkickprogramma”, vertelt Theo.

“Op een bepaald moment zei mijn vrouw dat ze op deze manier niet verder wilde”, gaat Theo verder. Een scheiding volgde. “Ik zakte dieper en dieper in de ellende weg. Ik was eigenlijk al zover weggezakt dat ik zelfs te weinig geld had om eten te kunnen kopen.” Vervolgens kwam Theo bij de voedselbank terecht, daar kreeg hij een Bijbel cadeau. “Ik heb hem aangepakt en zo ben ik bij de christengemeente Live terechtgekomen.”

Zijn kennismaking met deze gemeente voelde voor Theo als thuiskomen. “Het was als een warm bad, het voelde zo goed. Vroeger ging ik hier (Nijkerk, red.) naar de Grote Kerk. Ik hoorde daar, en dat weet ik ook, dat je niet mag oordelen, maar er werd vervolgens niet anders gedaan. Bij de mannengroep waar ik iedere dinsdagavond ben, ervaar ik zo ontzettend veel steun. In het begin hebben ze heus wel gemerkt dat als ik binnenkwam ik al gedronken had, maar er werd nooit iets van gezegd.”

Inmiddels heeft Theo zijn leven dankzij God weer op de rit gekregen. “Het is Zijn liefde die mij op de goede weg gebracht geheeft. Inmiddels ben ik uit de schulden en doe ik nu hetzelfde als de man die mij destijds hielp om van mijn verslaving af te komen. Gods onvoorwaardelijke liefde spreekt en werk door mensen heen. Als je dat niet wilt zien, kun je zeggen dat er geen God is. Maar wanneer je daarvoor openstaat en ontvankelijk bent, dan weet je gewoon dat het zo is. Gods licht schijnt door iedereen heen.”

Benieuwd naar de volledige bijdrage van Theo Manten? Bekijk dan onderstaande video van Xpedition Glory.

Neem een kijkje op de site van Xpedition Glory

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen