cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 december 2022 door NBG

Advent- en kerstprogramma voor Oekraïense kinderen

"Advent – de vier weken voor Kerst – valt in het donkere, koude jaargetijde. Licht en warmte zijn deze winter niet vanzelfsprekend. Daarom kreeg het adventsleesplan de titel Het wordt licht." Dat zegt Anne-Mareike Schol-Wetter, Hoofd Bijbelgebruik bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). Voor kinderen is er een Bijbel Basics-project en een Oekraïens programma.

"Iedereen vraagt zich weleens af: hoe ga ik ermee om als het duister in mijn leven is - letterlijk of figuurlijk", aldus Schol-Wetter. "Het digitale adventsleesplan helpt om elke dag te beginnen met licht. Als het nog donker en koud is, bijvoorbeeld onderweg naar je werk of thuis. Je leest dat ook mensen in de Bijbel donkere tijden meemaakten. Toch staat daar één woord tegenover: “licht”. Van het eerste tot het laatste Bijbelhoofdstuk lezen we dat Gods licht het wint van de duisternis. Het leesplan straalt die hoop uit." Het leesplan bevat elke dag een natuurfoto, een Bijbeltekst met toelichting en een bezinningsvraag. Meedoen kan via debijbel.nl en de app Mijn Bijbel; de app geeft een pushmelding. Ook in de kerkapp Donkey Mobile is dit leesplan te vinden.

Adventsproject ‘Ik kan niet wachten’
Het thema van het Bijbel Basics-adventsproject voor kinderen van 4-12 jaar is: ‘Ik kan niet wachten’. Schol-Wetter: "Advent is een tijd van verwachten, maar wát verwachten we? En waarop wachtten de mensen uit de Bijbel? In dit project ontdekken kinderen hoe sterk mensen in de tijd van Jezus verlangden naar een messias, een redder. En dat wij in onze tijd uitzien naar het moment waarop Gods vrede werkelijkheid wordt." Voor gebruik in de kerk is er een poster waarop de kinderen tijdens advent stickers plakken, om te ontdekken welke Bijbelse personen wachtten op de vervulling van Gods belofte. Het project is gratis te downloaden via bijbelbasics.nl; de poster is hier te bestellen.

Advent en Kerst in het Oekraïens
Via bijbelbasics.nl komen vijf programma's voor Oekraïense kinderen beschikbaar. Voor de eerste drie adventszondagen kunnen die al gedownload worden. Schol-Wetter: "Hiermee helpen we kerken waar Oekraïense kinderen komen om van advent en Kerst een feest te maken."

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen