cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Qatar
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 november 2022 door Patrick Goede

Open Doors benadrukt dat inheemse kerk in Qatar vervolgd wordt ondanks feestelijke WK-stemming

Duizenden mensen zijn naar Qatar afgereisd om het WK te zien, dat tot 18 december 2022 in het kleine emiraat wordt gehouden. Tegelijkertijd volgen miljoenen mensen over de hele wereld de belangrijkste voetbalcompetitie ter wereld. Open Doors heeft erop gewezen dat, ondanks de feestelijke sfeer in het land gedurende deze weken, de realiteit van de inheemse christelijke kerk zorgwekkend blijft.

"Bezoekers worden aangemoedigd om een bezoek te brengen aan musea, oude erfgoedsites en winkelcentra van Qatar. Iets wat ze niet kunnen doen, is een kerk bezoeken", zegt Anastasia Hartman, woordvoerder van Open Doors voor het Midden-Oosten, volgens Evangelical Focus.

De organisatie die de vervolging van christenen over de hele wereld volgt, benadrukt dat "de levendige christelijke gemeenschap van het land volledig aan het zicht is onttrokken".

Sharia-wetgeving
“Het kleine aantal inheemse Qatarese bekeerlingen heeft geen officiële toestemming om elkaar te ontmoeten of hun geloof uit te oefenen. Bekering tot een niet-islamitische religie wordt beschouwd als afvalligheid en is volgens de islamitische sharia-wetgeving officieel strafbaar met de dood”, voegt ze eraan toe.

Bovendien "staan ze onder extreme druk van moslimfamilies en leden van de gemeenschap". Qatar staat momenteel op nummer 18 op de Open Doors Ranglijst Christenvervolging 2022, die landen rangschikt waarin christenen worden geconfronteerd met de meest extreme vervolging en discriminatie vanwege hun geloof.

Volgens de organisatie bevinden de christelijke kerken, die de staat officieel heeft erkend en geregistreerd, zich in het Mesaymeer-complex in Doha. De plaats "staat open voor christenen die deel uitmaken van de omvangrijke emigrantengemeenschap van het land, waarbij ook niet-moslimbezoekers toegang krijgen", legt Hartman uit.

Het Mesaymeer-complex “werd opgericht om de interreligieuze dialoog te bevorderen. Het is een mooi gebaar. Maar nu is het te druk. Het is tijd voor de christenen in Qatar om 'in vrijheid te gaan', religieuze expressie is een mensenrecht en niet iets dat verborgen moet worden alsof het een schande is”, benadrukt de woordvoerder van Open Doors.

Pandemie
Net als in veel andere landen heeft de pandemie ook in Qatar het recht op godsdienstvrijheid getroffen. Hartman herinnert zich dat "in 2020, met de verspreiding van Covid-19, de regering een bericht naar kerken stuurde waarin stond dat de toestemming om buiten het complex samen te komen was opgeschort".

"Hierdoor hebben meer dan honderd kerken geen toestemming gekregen om actief te zijn. Nu de pandemie is afgenomen en het land weer open is, zijn er nog steeds geen tekenen dat deze kerken toestemming krijgen om te heropenen. Er waren wat signalen dat de overheid vergunningen ging afgeven, maar dat is niet gebeurd”, klaagt Hartman.

Terwijl Open Doors "de stappen waardeert die zijn genomen om congregaties van expats in het Mesaymeer-complex te huisvesten", vragen ze de autoriteiten "religieuze organisaties, zowel expats als inheemsen, vreedzaam te laten opereren, vrij van toezicht en inmenging".

Complex
Het WK in Qatar heeft naast de vrijheid van godsdienst voor veel controverse gezorgd. De organisatie van het toernooi is in verband gebracht met een corruptieschandaal bij de FIFA, wat heeft geleid tot veranderingen in de top van de organisatie.

Ook andere mensenrechtenorganisaties hebben het gebrek aan (Westerse) normen en waarden in het Qatarese regime aan de kaak gesteld, met de nadruk op de rechten van vrouwen en arbeidsmigranten die hebben meegewerkt aan de bouw van de WK-infrastructuur.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen