cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Sophie Hilbrand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 november 2022 door Redactie

BNN-presentatrice oppert verbod op SGP: "Opdoeken die partij"

Naar aanleiding van het gedrag van Forum voor Democratie wil D66 dat het in Nederland eenvoudiger wordt om politieke partijen te verbieden. Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, was deze week bij talkshow Khalid & Sophie om dat plan toe te lichten. Presentatrice Sophie Hilbrand stelde daarbij voor om ook SGP te verbieden.

Paternotte legde uit dat zijn partij democratie zo belangrijk vindt dat deze ook beschermd moet kunnen worden: “We hebben in Nederland een heel duidelijke wet dat als je de democratische rechtstaat ontwricht of de nationale veiligheid in gevaar brengt, je als organisatie verboden kunt worden. Alleen geldt die wet praktisch gezien niet voor politieke partijen. Daar is een uitzondering voor gemaakt met het idee dat daar ooit een afzonderlijke wet voor zou komen. Die hebben we nu nog niet. De wereld is flink veranderd, kijk maar naar de bestorming van het Capitool vorig jaar, aangejaagd door Donald Trump. Journalisten worden bedreigd, wetenschappers durven niet meer op en festival op te treden en mensen die bij de GGD vaccineren worden aangevallen.”

De pijlen van D66 zijn daarbij voornamelijk gericht op Forum voor Democratie. De talkshow liet een compilatie van losse uitspraken zien die door Kamerleden van FVD zijn gedaan, al ontbrak de context daarbij. Paternotte kreeg de vraag of hij dan vindt dat die partij verboden wilde worden, maar hij stelde dat dat aan het Openbaar Ministerie zou moeten zijn: “Ik vind wel dat het mogelijk moet zijn en dat we die noodgreep zouden moeten hebben.” De politicus stelde vervolgens dat hij FVD-leider Thierry Baudet nooit zelf iemand heeft zien bedreigen, maar stelde hem wel verantwoordelijk voor onder meer de beruchte ‘fakkelzwaaier’ bij het huis van Sigrid Kaag.

Presentatrice Sophie Hilbrand maakte daarna een zeer opvallende switch: “We gingen even kijken naar het partijprogramma van de SGP. Daar staat in: ‘Elk emancipatiestreven dat de van God gegeven roeping en plaats van mannen en vrouwen miskent, is revolutionair en moet krachtig worden bestreden.’ Daarvan denk je ook dat het niet echt democratisch is. Opdoeken die partij.”

“Dat lijkt me op zich heel goed en ik raad niemand aan om op SGP te stemmen”, reageerde Paternotte direct. Daarna nuanceerde hij zijn antwoord echter: “Het verschil is natuurlijk wel dat D66 en SGP nooit op antidemocratische manieren hun doelen zouden willen bereiken. Ik heb inderdaad enorme meningsverschillen met de SGP, maar die vechten we in het parlement uit. SGP’ers vinden heel veel dingen verschrikkelijk in Nederland, zoals het recht op abortus. Maar ik heb nog nooit een SGP’er gezien die zei dat dat met geweld veranderd moet worden.”

Bekijk de hele uitzending hier. 

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Dan kan beter D'66 worden verboden, want de opvattingen van deze partij zijn in strijd met Gods Woord.