Nicki Pouw-Verweij van JA21 laat een conservatief christelijk geluid horen in de Tweede Kamer

Nieuws17 november 2022
Nicki Pouw-Verweij
Family7 screenshot

Ze werd door de voorzitter van de SGP-jongeren al eens gekscherend “het eerste vrouwelijke SGP-kamerlid” genoemd, Nicki Pouw-Verweij (31) is een katholieke christen die namens JA21 de Tweede Kamer vertegenwoordigt. In de Ongelooflijke Podcast van de EO en tijdens andere optredens in de media vertelt ze uitgebreid over haar geloofsleven, idealen en conservatieve standpunten. Cvandaag schetst een beeld van de christelijke politica die tevens de enige arts in de Tweede Kamer is.

Pouw is moeder van drie kinderen en liet zich pas vrij recent (in 2017) dopen, ze genoot dan ook niet per se een christelijke opvoeding. “Er was wel ruimte voor geloof maar we gingen niet naar de kerk. Mijn vader heeft zich op zijn 18e ook bewust laten uitschrijven bij de katholieke kerk. Mijn moeder was vrijzinnig hervormd maar deed daar niet altijd wat mee. Ze was meer bezig met het mystieke. Er werd wel voorgelezen uit de kinderbijbel en verteld wat Pasen en Kerstmis was. Maar dat was het”, vertelt Pouw bij de Ongelooflijke Podcast.

Hoe ze uiteindelijk tot geloof kwam is dan ook best bijzonder. Pouw: “Het hing eigenlijk een beetje van toevalligheden aan elkaar. Ik werd op de middelbare school bij Natuur- en Scheikunde op een keer al na tien minuten de klas uitgestuurd. Ik meldde mij bij de conciërge en dat was een vrij jonge man, genaamd Zefanja. Iemand uit de volle evangelie gemeente. Ik raakte in gesprek met hem en hij vertelde met veel bezieling over zijn geloof. Het kwam er uiteindelijk op neer dat hij zei: ‘Jij hebt God nodig in je leven. Kom eens langs bij ons.’ Ik dacht: waarom niet, ik wil best eens kijken. Ik was toen 14.”

Moederkerk
Ze laat zich in die tijd nog niet dopen terwijl ze wel het idee heeft dat ze God in die kerk vervolgens echt ontmoet. “Het ging heel erg om het persoonlijk geloof in God. Het was heel uitbundig. Het voelde heel warm, echt als thuiskomen. Maar ze waren er wat strenger in de leer dan bij ons thuis. Bijvoorbeeld als er over homoseksualiteit gesproken werd. Mijn beste vriend was homo. Ik had zoiets van: ‘Maar alle liefde komt van God.’ Dat zorgde ook wel weer voor afstand.”

"De priester keek mij verwachtingsvol aan en zei: ‘Three down, one to go.’"

Het laatste zetje richting de katholieke kerk verloopt uiteindelijk via haar broer. “Waar ik via de emotie bij God terechtkwam is mijn broer via de ratio bij God uitgekomen. Hij is gek op geschiedenis en had in allerlei culturen bewijs gevonden voor zijn geloof in God. Hij kon er niet omheen. Jezus was inderdaad de Zoon van God en hij sloot zich vanuit logisch redeneren aan bij de moederkerk, de katholieke kerk.”

Vervolgens komt het hele gezin van Pouw tot geloof. “Mijn vader wilde mijn broer na zijn bekering een steuntje in de rug geven, anders zat hij daar maar in die kerk met al die oude mensen. Maar kennelijk vond mijn vader daar ook iets waar hij al lange tijd naar opzoek was geweest. Want op een gegeven moment ging hij ook weer zonder mijn broer naar de kerk.” Ook de moeder van Nicki gaat uiteindelijk met de mannen mee en vindt in de katholieke kerk iets wat ze eerder niet in haar eigen gemeente gevonden had. “De priester keek mij bij haar bekering verwachtingsvol aan en zei: ‘Three down, one to go.’ Even later koos ook ik er dus voor om mij te laten dopen.”

Expert
Waarom koos Pouw dan als christen voor een seculiere partij als JA21, en kort daarvoor nog Forum voor Democratie? “Ik denk door een gebrek aan aansluiting bij de christelijke partijen. Al is dat niet helemaal eerlijk trouwens. Ik heb overwogen om voor welke partij dan ook lid te worden. Maar in de begindagen van Forum voor Democratie hielden zij hele mooie avonden. Er hing een sfeer van: ‘Wij gaan samen verandering brengen.’ Ze waren een expertgroep aan het opbouwen en vroegen actief of er mensen waren die verstand hadden van onderwijs, zorg of defensie. Toen heb ik mijn gegevens achtergelaten. Zo ben ik daar terechtgekomen.”

"Woke is een religie aan het worden. Het is een zeer progressieve kijk op de wereld en gaat heel erg over het individu"

Waarom koos ze voor de rechterkant van het politieke spectrum vraagt vaste gast, theoloog Stefan Paas, van de Ongelooflijke Podcast zich af? “Ik ben rechts wat betreft immigratie/integratie, rechts wat betreft het klimaat en Nederlandse souvereiniteit versus de Europese Unie. Ik had daarvoor op Fleur Agema van de PVV gestemd maar toen kwam het hele ‘minderminder’-debacle waar ik mij echt niet fijn bij voelde. VVD vind ik dus weer te koud liberalisme. Zij hebben het hele humane zorgbeleid de nek omgedraaid. Ik moest als verpleegkundige gezellige praatjes met eenzame ouderen afkappen omdat ik gelijk weer door moest. Nu word ik wel eens gekscherend het vierde SGP-kamerlid of het eerste vrouwelijke SGP-kamerlid genoemd door de voorzitter van de SGP-jongeren. Ik vind dat heel leuk en zie het als een soort geuzennaam. Ik kan het ook heel goed vinden met de mannenbroeders van de SGP.”

In 2015 studeerde Pouw af aan de VU, bij VU magazine vertelde ze vorig jaar meer over haar keus om de politiek in te gaan tijdens haar studie geneeskunde. "Tijdens de opleiding werkte ik in de thuiszorg. Wat ik daar allemaal tegenkwam, ik kon het niet geloven. Werkuren van verpleegkundigen en verzorgenden die bleven afnemen, ouderen die vereenzaamden doordat ze nergens meer terecht konden. Waarom doet geen enkele minister van Volksgezondheid hier iets aan, vroeg ik mij af. Er zou een verpleegkundige of dokter aan de knoppen moeten zitten, die zouden zulk beleid nooit goedkeuren. Zodoende dat ik die kans heb gegrepen toen deze zich voordeed."

Conservatisme is niet vies
Haar hart voor mensen leidde haar dus richting de politiek. Maar wat heeft Pouw precies met conservatisme? Het lijkt niet direct een voor de hand liggende richting voor een doorsnee Amsterdamse student. “Als je het over conservatisme hebt ruiken mensen vaak de spruitjes al. Voor mij betekent het niet: vroeger was alles beter. Dan had ik maar één recht gehad en dat was het aanrecht. Ik vind wel dat het gezin de hoeksteen van de samenleving is. Dat is wat mij betreft conservatisme. De opvoeding ligt bij de ouders. Niet bij de opvang”, zegt Pouw daarover in de Ongelooflijke Podcast van de EO.

Volgens Pouw is het opkomende conservatieve geluid een tegenreactie op het hevig doorgeschoten progressivisme. “Woke is een religie aan het worden. Het is een zeer progressieve kijk op de wereld en gaat heel erg over het individu. De waarheid bestaat niet meer, iedereen heeft zijn eigen waarheid. En die waarheid moet ook nog eens bekrachtigd worden, al het andere grenst aan geweld. Het is ver doorgevoerde individualisering en extreem maakbaarheidsdenken. Als mensen tegen mij zeggen dat ze op een bepaalde manier aangesproken willen worden, prima, geen enkel probleem. Net als dat mensen zeggen: ‘Weet je wel hoeveel geweld er is tegen transpersonen?’ Natuurlijk, dat is ook een gigantisch probleem. Een kerntaak van de overheid is het beschermen van alle burgers, hoe erg ik het ook niet met ze eens ben. Maar dat is iets anders dan zeggen dat we het systeem van geslachten totaal gaan veranderen. Zoiets is echt heel heftig, ook voor vrouwen. Wat houdt dit in voor vrouwengevangenissen en vrouwensport? Denken we daar wel genoeg over na met z’n allen?”

"Het is niet logisch dat mensen door vijf veilige landen hier naartoe reizen"

Burgeroorlog
Volgens Pouw zijn veel jongeren en mensen van haar leeftijd conservatiever geworden op het gebied van abortus en voltooid leven. “Het is een soort golfbeweging. De asielstop is nodig om het pappen en nathoud-beleid dat er nu is tegen te gaan. Als er morgen een burgeroorlog uitbreekt in België mogen we er wat mij betreft miljoenen opvangen. Maar het is niet logisch dat mensen door vijf veilige landen hier naartoe reizen. Het zegt iets over onze faciliteiten en de beloftes die we maken aan mensen als ze hier zijn.”

Pouw krijgt aan het eind van de Ongelooflijke Podcast van de EO de vraag voorgelegd of ze vindt dat christenen zich niet wat activistischer zouden moeten opstellen. “Ik denk dat christenen niet moeten strijden tegen, maar moeten strijden voor. Voor christelijke waarden en voor verbondenheid en de structuren van de kerk, zodat die niet verloren gaan. Zorgen dat de gemeenschapszin blijft bestaan. Niet alleen binnen de kerk maar juist ook in de communicatie met de mensen daarbuiten. De zorg voor elkaar, juist ook vanuit de traditie en vanuit de opdracht die ons gegeven is. Dat raakt wel steeds verder in de verdrukking en daar moeten we voor strijden.”

Abortus
Begin vorig jaar ging Pouw bij het programma Uitgelicht! van Family7 in op het standpunt van haar partij JA21 met betrekking tot vrijheid van onderwijs. "Bijzonder onderwijs in Nederland is ontzettend belangrijk. Je ziet dat als je naar het gemiddelde kijkt, christelijke scholen het beter doen dan openbare scholen. Ik zie dus geen enkele reden om daarop tegen te zijn."

Pouw zegt wel dat JA21 een uitzondering wil maken met betrekking tot islamitisch onderwijs. "Bij islamitische middelbare scholen treden er meerdere problemen op: salafisme, extremisme, buitenlandse invloeden en buitenlandse geldstromen. We moeten de problemen daar eerst weten op te lossen voor we daar nieuwe scholen toestaan. Dat heeft niets te maken met de godsdienst zelf. Als we die problemen hadden gezien op een katholieke school hadden we dat ook gezegd."

Verderop in het programma blijkt ook dat JA21 een maatschappelijk debat wil starten over de 24-weken-grens bij abortus. "Ik denk dat de huidige abortuswet niet van deze tijd is en erg is achterhaald. Om het medische plaatje van die tijd te schetsen. Het was hetzelfde jaar waarin we besloten om pasgeborenen narcose te geven als ze geopereerd werden. Tot die tijd deden we dat niet omdat we dachten dat ze geen pijn voelden. Dat was de medische situatie van toen. Toen was de grens van levensvatbaarheid 26 weken en daar zijn we toen twee weken onder gaan zitten. Nu is de jongst geboren baby met 22 weken en vijf dagen ter wereld gekomen. We vechten dus aan de ene kant voor die baby's en aan de andere kant worden ze geabborteerd. Dat is medisch-ethisch gezien niet te verdedigen."

Op de vraag of ze er persoonlijk moeite mee heeft, antwoordt Pouw: "Ik ben praktiserend katholiek dus ik zou nooit een abortus ondergaan en ik zou als arts ook nooit een abortus willen uitvoeren op basis van gewetensbezwaren."

Bekijk in onderstaande video het hele gesprek met Nicki Pouw-Verweij bij Family7.

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Praatmee

Beluister onze podcast

#324 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over toenemende Jodenhaat, David de Vos en echtscheiding
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. W.A. Zondag
Video

Ds. Zondag vertelt over deelname organiste aan heilig avondmaal: "Ze kon het niet bevatten"

"Ik moet denken aan die organiste uit Woerden: tante Mijntje. Samen met haar heb ik nog psalmen gezongen bij het orgel. Dan probeerden we samen de Heere te ontmoeten. Na het avondmaal was ze vol van haar Zaligmaker. Dan riep ze: ‘Je kunt toch niet be

Dominee Gerrit de Fijter
Nieuws

Dominee Gerrit de Fijter blikt in Radio 1-programma terug op oprichting PKN

De PKN, grootste protestantse kerk van Nederland, is jarig. Twintig jaar geleden, op 1 mei 2004, ontstond de Protestantse Kerk in Nederland uit een fusie van drie grote kerkgenootschappen. Is die samenwerking een succes geworden? Dominee Gerrit de Fi

Jan-Willem Grievink
Podcast

Jan-Willem Grievink wijst op bron van Jodenhaat: "Strijd tussen islam en onze God"

De toekomst van de Joodse gemeenschap in Nederland staat volgens ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het spel. Met het oog op de toenemende Jodenhaat wordt er een Catshuissessie georganiseerd om antisemitisme tegen te gaan. De bedoeling is dat premi

Katy Nichole
Levensverhaal

Katy Nichole had zeldzame ziekte: "God was op moeilijke momenten aanwezig"

Misschien kent u de muziek wel van Katy Nichole. Het zag er eerder niet naar uit dat ze zangeres zou worden. Op haar vijfde levensjaar werd ontdekt dat ze een zeldzame vorm van scoliose had. "Misschien zou ik nooit kunnen lopen, zo ernstig was mijn r

Genève
Nieuws

Secularisatie zet rap door in Zwitserse steden: 1 op de 3 Zwitsers niet gelovig

In Zwitserse steden is een derde van de bevolking niet gelovig. Dat is de conclusie van een rapport dat onlangs door het Zwitserse Bureau voor de Statistiek is vrijgegeven. Uit het rapport blijkt dat vooral in de grote steden, waar circa drie op de v

jongeren
Nieuws

Jeugdtrends: jongeren willen wortelen in tijden van chaos

Jongeren verlangen massaal naar een partner, kinderen en een goede baan. Dat blijkt uit de jeugdtrends die zes christelijke organisaties deze week publiceerden. Verder valt op dat vrienden heel belangrijk zijn voor het geloofsleven en de meeste jonge

De Waarheidsvriend
Nieuws

Dr. Henk Dijkgraaf nieuwe hoofdredacteur De Waarheidsvriend

Het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond heeft dr. Henk Dijkgraaf (52) uit Rijssen benoemd tot hoofdredacteur van De Waarheidsvriend, het weekblad van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland. De benoeming gaat D.V. in op 1 august

Cors Visser
Video

NGK bestaat een jaar: Cors Visser deelt videoboodschap

Cors Visser is overtuigd van de meerwaarde van de bundeling van krachten in zijn organisatie Kerkpunt. Begin 2021 werden ondersteuning bij missionair werk, diaconaat, pastoraat en jeugdwerk al bij elkaar gebracht in ‘Kerkpunt en die fusie verliep opm

Meerartikelen

glas-in-lood
Verdieping

De Oosterpoort in Woudenberg heeft glas-in-loodraam vol bijbelse symboliek

Woudenberg heeft sinds deze maand een nieuw kerkelijk centrum. Voor de noordzijde heb ik een glas-in-loodraam ontworpen. Aanleiding hiervoor was de naam die voor de kerk is gekozen: ‘de Oosterpoort’. Deze naam heeft me geleid naar de Grote Verzoendag

Jordie en Sharon
Video

Hoe de hemelse vonken tussen Jordie en Sharon oversloegen

Voor Jordie en Sharon is het overduidelijk dat God heeft hen bij elkaar gebracht. Dat vertellen ze in onderstaande video van Xpedition Glory. De eerste ontmoeting tussen Jordie en Sharon vindt plaats op een bijzondere plek: de Alpha-cursus. Hoewel Jo

Jan Jaap Wubs
Nieuws

Jan Jaap Wubs brengt tweede album uit: 'Wat zullen wij dan van deze dingen zeggen?'

Afgelopen zaterdag bracht artiest en schrijver Jan Jaap Wubs zijn album ‘Wat Zullen Wij Dan Van Deze Dingen Zeggen?’ uit. Het is na ‘Johannes vertelt’ zijn tweede album, met eveneens materiaal uit een gelijknamige voorstelling. Het verhaal van de apo

CGK-convent
Nieuws

Ook Bewaar het Pand teleurgesteld in CGK-convent: 'We glijden verder af'

'Als we als kerken niet meer aan het beginsel van 1834 en 1892 vasthouden, worden we omgevoerd met alle wind van leer, waarbij een ieder doet wat goed is in zijn eigen ogen.' Met deze woorden reageert Stichting Bewaar het Pand, de vertegenwoordiging

Boos
Boekfragment

Hoe kunnen wij Gods Geest verdriet doen?

Paulus’ brief aan de Efeziërs laat zich in tweeën verdelen. Het eerste gedeelte (hoofdstuk 1-3) behandelt Gods verkiezende liefde, die blijkt uit de redding door Jezus Christus, zoals de –  overwegend niet-Joodse  – lezers die hadden ervaren. In het

Päivi Räsänen
Nieuws

Vervolgde Finse politica bezoekt Nederland voor conferentie over geloofsvrijheid

De vervolgde Finse politica Päivi Räsänen komt naar Nederland. De christendemocratische oud-minister is al jarenlang onderwerp van strafrechtelijk onderzoek omdat zij in 2019 een Bijbelpassage op X plaatste. Op vrijdagavond (3 mei) zal ze, net als SG

Ds. M. van Reenen
Interview

HHK-predikant op Urk hielp jongen die in de brand vloog tijdens Koningsnacht

Het is 04:00 uur als de Urkse predikant ds. M. van Reenen op Koningsdag wakker schrikt van hard vuurwerk. De traditionele koningsnachtactiviteit is begonnen: jongeren crossen rond met brommers zonder geluidsdemper en anderen staan daarbij te kijken.

Soedan
Nieuws

Drie Soedanese christenen wekenlang vastgehouden en gemarteld door islamitische soldaten

Drie Soedanese christenen zijn wekenlang vastgehouden en gemarteld in Zuid-Soedan nadat soldaten van de Soedanese Strijdkrachten (SAF) een Bijbel ontdekten bij een van hen tijdens een controle aan een militaire checkpoint. Dit incident vond plats in

Kerk Delft
Nieuws

Kerkgang kost Refoweb-vragensteller te veel energie: 'Hoe moet ik hiermee omgaan?'

'Op dit moment ben ik helaas overspannen. Ik zal mijn vraag dan ook kort houden. Mijn handen trillen nogal. Op dit moment ga ik veel minder tot niet naar de eredienst. Het brengt mij niets; tegelijk kost het mij vreselijk veel energie. Het lukt mij n

Ruissen
Nieuws

Peilingen in Nederland én Europa zijn SGP gunstig gestemd

De meest recente peilingen betekenen goed nieuws voor de SGP. Wanneer er nu landelijke verkiezingen plaatsvinden, zou de partij namelijk een zetel winnen en op vier komen. Ook Europees ziet het er vooralsnog zonnig uit voor de partij. Men zou voor he

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp over zalig worden: "Wij hoeven niet op een laddertje naar de hemel te klimmen"

"Paulus zei dat Israël niet naar de hemel hoeft op te klimmen omdat God naar hen afdaalde om hen Zijn Woord te openbaren. Zo zijn er ook nu geen ladders naar de hemel die jij hoeft te beklimmen om door God goedgekeurd te worden, want God is in Jezus

Dr. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen legt uit waarom gelovigen delen in de rechtvaardigheid van Christus

De rechtvaardiging is niet gebaseerd op onze eigen rechtvaardigheid, maar op die van Jezus Christus. Door geloof worden we één met Hem, en wat Hij heeft verworven wordt ook aan ons toegerekend. Zoals een rank aan een wijnstok verbonden is en de eigen