Nicki Pouw-Verweij van JA21 laat een conservatief christelijk geluid horen in de Tweede Kamer

Nieuws 17 november 2022
Nicki Pouw-Verweij
Family7 screenshot

Ze werd door de voorzitter van de SGP-jongeren al eens gekscherend “het eerste vrouwelijke SGP-kamerlid” genoemd, Nicki Pouw-Verweij (31) is een katholieke christen die namens JA21 de Tweede Kamer vertegenwoordigt. In de Ongelooflijke Podcast van de EO en tijdens andere optredens in de media vertelt ze uitgebreid over haar geloofsleven, idealen en conservatieve standpunten. Cvandaag schetst een beeld van de christelijke politica die tevens de enige arts in de Tweede Kamer is.

Pouw is moeder van drie kinderen en liet zich pas vrij recent (in 2017) dopen, ze genoot dan ook niet per se een christelijke opvoeding. “Er was wel ruimte voor geloof maar we gingen niet naar de kerk. Mijn vader heeft zich op zijn 18e ook bewust laten uitschrijven bij de katholieke kerk. Mijn moeder was vrijzinnig hervormd maar deed daar niet altijd wat mee. Ze was meer bezig met het mystieke. Er werd wel voorgelezen uit de kinderbijbel en verteld wat Pasen en Kerstmis was. Maar dat was het”, vertelt Pouw bij de Ongelooflijke Podcast.

Hoe ze uiteindelijk tot geloof kwam is dan ook best bijzonder. Pouw: “Het hing eigenlijk een beetje van toevalligheden aan elkaar. Ik werd op de middelbare school bij Natuur- en Scheikunde op een keer al na tien minuten de klas uitgestuurd. Ik meldde mij bij de conciërge en dat was een vrij jonge man, genaamd Zefanja. Iemand uit de volle evangelie gemeente. Ik raakte in gesprek met hem en hij vertelde met veel bezieling over zijn geloof. Het kwam er uiteindelijk op neer dat hij zei: ‘Jij hebt God nodig in je leven. Kom eens langs bij ons.’ Ik dacht: waarom niet, ik wil best eens kijken. Ik was toen 14.”

Moederkerk
Ze laat zich in die tijd nog niet dopen terwijl ze wel het idee heeft dat ze God in die kerk vervolgens echt ontmoet. “Het ging heel erg om het persoonlijk geloof in God. Het was heel uitbundig. Het voelde heel warm, echt als thuiskomen. Maar ze waren er wat strenger in de leer dan bij ons thuis. Bijvoorbeeld als er over homoseksualiteit gesproken werd. Mijn beste vriend was homo. Ik had zoiets van: ‘Maar alle liefde komt van God.’ Dat zorgde ook wel weer voor afstand.”

"De priester keek mij verwachtingsvol aan en zei: ‘Three down, one to go.’"

Het laatste zetje richting de katholieke kerk verloopt uiteindelijk via haar broer. “Waar ik via de emotie bij God terechtkwam is mijn broer via de ratio bij God uitgekomen. Hij is gek op geschiedenis en had in allerlei culturen bewijs gevonden voor zijn geloof in God. Hij kon er niet omheen. Jezus was inderdaad de Zoon van God en hij sloot zich vanuit logisch redeneren aan bij de moederkerk, de katholieke kerk.”

Vervolgens komt het hele gezin van Pouw tot geloof. “Mijn vader wilde mijn broer na zijn bekering een steuntje in de rug geven, anders zat hij daar maar in die kerk met al die oude mensen. Maar kennelijk vond mijn vader daar ook iets waar hij al lange tijd naar opzoek was geweest. Want op een gegeven moment ging hij ook weer zonder mijn broer naar de kerk.” Ook de moeder van Nicki gaat uiteindelijk met de mannen mee en vindt in de katholieke kerk iets wat ze eerder niet in haar eigen gemeente gevonden had. “De priester keek mij bij haar bekering verwachtingsvol aan en zei: ‘Three down, one to go.’ Even later koos ook ik er dus voor om mij te laten dopen.”

Expert
Waarom koos Pouw dan als christen voor een seculiere partij als JA21, en kort daarvoor nog Forum voor Democratie? “Ik denk door een gebrek aan aansluiting bij de christelijke partijen. Al is dat niet helemaal eerlijk trouwens. Ik heb overwogen om voor welke partij dan ook lid te worden. Maar in de begindagen van Forum voor Democratie hielden zij hele mooie avonden. Er hing een sfeer van: ‘Wij gaan samen verandering brengen.’ Ze waren een expertgroep aan het opbouwen en vroegen actief of er mensen waren die verstand hadden van onderwijs, zorg of defensie. Toen heb ik mijn gegevens achtergelaten. Zo ben ik daar terechtgekomen.”

"Woke is een religie aan het worden. Het is een zeer progressieve kijk op de wereld en gaat heel erg over het individu"

Waarom koos ze voor de rechterkant van het politieke spectrum vraagt vaste gast, theoloog Stefan Paas, van de Ongelooflijke Podcast zich af? “Ik ben rechts wat betreft immigratie/integratie, rechts wat betreft het klimaat en Nederlandse souvereiniteit versus de Europese Unie. Ik had daarvoor op Fleur Agema van de PVV gestemd maar toen kwam het hele ‘minderminder’-debacle waar ik mij echt niet fijn bij voelde. VVD vind ik dus weer te koud liberalisme. Zij hebben het hele humane zorgbeleid de nek omgedraaid. Ik moest als verpleegkundige gezellige praatjes met eenzame ouderen afkappen omdat ik gelijk weer door moest. Nu word ik wel eens gekscherend het vierde SGP-kamerlid of het eerste vrouwelijke SGP-kamerlid genoemd door de voorzitter van de SGP-jongeren. Ik vind dat heel leuk en zie het als een soort geuzennaam. Ik kan het ook heel goed vinden met de mannenbroeders van de SGP.”

In 2015 studeerde Pouw af aan de VU, bij VU magazine vertelde ze vorig jaar meer over haar keus om de politiek in te gaan tijdens haar studie geneeskunde. "Tijdens de opleiding werkte ik in de thuiszorg. Wat ik daar allemaal tegenkwam, ik kon het niet geloven. Werkuren van verpleegkundigen en verzorgenden die bleven afnemen, ouderen die vereenzaamden doordat ze nergens meer terecht konden. Waarom doet geen enkele minister van Volksgezondheid hier iets aan, vroeg ik mij af. Er zou een verpleegkundige of dokter aan de knoppen moeten zitten, die zouden zulk beleid nooit goedkeuren. Zodoende dat ik die kans heb gegrepen toen deze zich voordeed."

Conservatisme is niet vies
Haar hart voor mensen leidde haar dus richting de politiek. Maar wat heeft Pouw precies met conservatisme? Het lijkt niet direct een voor de hand liggende richting voor een doorsnee Amsterdamse student. “Als je het over conservatisme hebt ruiken mensen vaak de spruitjes al. Voor mij betekent het niet: vroeger was alles beter. Dan had ik maar één recht gehad en dat was het aanrecht. Ik vind wel dat het gezin de hoeksteen van de samenleving is. Dat is wat mij betreft conservatisme. De opvoeding ligt bij de ouders. Niet bij de opvang”, zegt Pouw daarover in de Ongelooflijke Podcast van de EO.

Volgens Pouw is het opkomende conservatieve geluid een tegenreactie op het hevig doorgeschoten progressivisme. “Woke is een religie aan het worden. Het is een zeer progressieve kijk op de wereld en gaat heel erg over het individu. De waarheid bestaat niet meer, iedereen heeft zijn eigen waarheid. En die waarheid moet ook nog eens bekrachtigd worden, al het andere grenst aan geweld. Het is ver doorgevoerde individualisering en extreem maakbaarheidsdenken. Als mensen tegen mij zeggen dat ze op een bepaalde manier aangesproken willen worden, prima, geen enkel probleem. Net als dat mensen zeggen: ‘Weet je wel hoeveel geweld er is tegen transpersonen?’ Natuurlijk, dat is ook een gigantisch probleem. Een kerntaak van de overheid is het beschermen van alle burgers, hoe erg ik het ook niet met ze eens ben. Maar dat is iets anders dan zeggen dat we het systeem van geslachten totaal gaan veranderen. Zoiets is echt heel heftig, ook voor vrouwen. Wat houdt dit in voor vrouwengevangenissen en vrouwensport? Denken we daar wel genoeg over na met z’n allen?”

"Het is niet logisch dat mensen door vijf veilige landen hier naartoe reizen"

Burgeroorlog
Volgens Pouw zijn veel jongeren en mensen van haar leeftijd conservatiever geworden op het gebied van abortus en voltooid leven. “Het is een soort golfbeweging. De asielstop is nodig om het pappen en nathoud-beleid dat er nu is tegen te gaan. Als er morgen een burgeroorlog uitbreekt in België mogen we er wat mij betreft miljoenen opvangen. Maar het is niet logisch dat mensen door vijf veilige landen hier naartoe reizen. Het zegt iets over onze faciliteiten en de beloftes die we maken aan mensen als ze hier zijn.”

Pouw krijgt aan het eind van de Ongelooflijke Podcast van de EO de vraag voorgelegd of ze vindt dat christenen zich niet wat activistischer zouden moeten opstellen. “Ik denk dat christenen niet moeten strijden tegen, maar moeten strijden voor. Voor christelijke waarden en voor verbondenheid en de structuren van de kerk, zodat die niet verloren gaan. Zorgen dat de gemeenschapszin blijft bestaan. Niet alleen binnen de kerk maar juist ook in de communicatie met de mensen daarbuiten. De zorg voor elkaar, juist ook vanuit de traditie en vanuit de opdracht die ons gegeven is. Dat raakt wel steeds verder in de verdrukking en daar moeten we voor strijden.”

Abortus
Begin vorig jaar ging Pouw bij het programma Uitgelicht! van Family7 in op het standpunt van haar partij JA21 met betrekking tot vrijheid van onderwijs. "Bijzonder onderwijs in Nederland is ontzettend belangrijk. Je ziet dat als je naar het gemiddelde kijkt, christelijke scholen het beter doen dan openbare scholen. Ik zie dus geen enkele reden om daarop tegen te zijn."

Pouw zegt wel dat JA21 een uitzondering wil maken met betrekking tot islamitisch onderwijs. "Bij islamitische middelbare scholen treden er meerdere problemen op: salafisme, extremisme, buitenlandse invloeden en buitenlandse geldstromen. We moeten de problemen daar eerst weten op te lossen voor we daar nieuwe scholen toestaan. Dat heeft niets te maken met de godsdienst zelf. Als we die problemen hadden gezien op een katholieke school hadden we dat ook gezegd."

Verderop in het programma blijkt ook dat JA21 een maatschappelijk debat wil starten over de 24-weken-grens bij abortus. "Ik denk dat de huidige abortuswet niet van deze tijd is en erg is achterhaald. Om het medische plaatje van die tijd te schetsen. Het was hetzelfde jaar waarin we besloten om pasgeborenen narcose te geven als ze geopereerd werden. Tot die tijd deden we dat niet omdat we dachten dat ze geen pijn voelden. Dat was de medische situatie van toen. Toen was de grens van levensvatbaarheid 26 weken en daar zijn we toen twee weken onder gaan zitten. Nu is de jongst geboren baby met 22 weken en vijf dagen ter wereld gekomen. We vechten dus aan de ene kant voor die baby's en aan de andere kant worden ze geabborteerd. Dat is medisch-ethisch gezien niet te verdedigen."

Op de vraag of ze er persoonlijk moeite mee heeft, antwoordt Pouw: "Ik ben praktiserend katholiek dus ik zou nooit een abortus ondergaan en ik zou als arts ook nooit een abortus willen uitvoeren op basis van gewetensbezwaren."

Bekijk in onderstaande video het hele gesprek met Nicki Pouw-Verweij bij Family7.

Praatmee

Beluister onze podcast

#362 Jeffrey & Ton van der Schans over het GerGem-curatorium en het predikantentekort
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Russische autoriteiten sluiten kerk
Persbericht

Russische autoriteiten sluiten kerk in Koerganinsk

Op 16 mei 2025 hebben de autoriteiten in Koerganinsk, een stadje in het zuiden van Rusland, de gemeente van de niet-geregistreerde baptisten verboden om diensten te houden en de deur van het gebouw verzegeld. De reden hiervoor is dat de gemeente 's z

Franklin Graham
Nieuws

Evangelist Franklin Graham komt naar Berlijn: "Europa wordt duister continent"

Van 27 tot en met 30 mei vindt in Berlijn de grootste bijeenkomst over christelijke evangelisatie in 25 jaar plaats. De Billy Graham Evangelistic Association (BGEA) organiseert dan het European Congress on Evangelism, speciaal gericht op christelijke

Andries Knevel
Podcast

Gaan Bijbelse profetieën in vervulling in Israël? Andries Knevel antwoordt

Bijna vijftig Joden uit Frankrijk zijn onlangs aangekomen in Israël, op de vlucht voor het toenemende antisemitisme in hun thuisland. Een christelijke organisatie financierde de reis, vanuit een verlangen om Bijbelse profetieën te vervullen. Is dit t

Rose Docherty
Nieuws

Schotse vrouw (74) bereid om gevangenis in te gaan na arrestatie bij abortuskliniek

De 74-jarige Rose Docherty uit Schotland is bereid de gevangenis in te gaan. Ze bood vrouwen hulp aan bij een abortuskliniek. Dat schrijft Christian Today. Ze werd als eerste gearresteerd onder de nieuwe omstreden wet die stille aanwezigheid rond abo

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen wijst op hoofdzaak die alle kerken met elkaar gemeen hebben

Nederland kent veel verschillende kerken en soms zijn de verschillen tussen kerken ook levensgroot. Want spreek je bijvoorbeeld van het avondmaal of de mis? En biedt de Bijbel wel of geen ruimte voor vrouwelijke ambtsdragers? Ondanks al die verschill

Ron Jans
Video

Deze evangelist deelt Jezus' boodschap met voetbaltrainer Ron Jans

"God was voor mij een vaag concept. Tijdens een latere zoektocht heb ik Jezus gevonden", zo vertelde evangelist Huib Rommers. Op straat sprak hij met Ron Jans, trainer van de voetbalclub FC Utrecht, over de blijde boodschap van Jezus Christus. "Relig

Kinderdoop vs. geloofsdoop
Nieuws

Hoofdredactie RD: 'Wie zich opnieuw laat dopen, minacht Gods belofte'

De groeiende belangstelling voor de geloofsdoop binnen de reformatorische gezindte zorgt voor spanningen in kerken en gezinnen. Volgens de hoofdredactie van het Reformatorisch Dagblad is deze ontwikkeling niet slechts een verschil van inzicht, maar e

Joke
Getuigenis

Een ingrijpende geloofsreis: God liet Joke niet in de steek

Ik ben in Apeldoorn opgegroeid met mijn moeder en oma. Mijn vader was er toen al niet meer, tijdens de zwangerschap is mijn vader overleden door een val van de trap. Dat was verschrikkelijk voor mijn moeder. Mijn moeder besloot daarom bij mijn oma in

Meerartikelen

Ton van der Schans
Interview

Waarom deze week duizenden ogen gericht zijn op de GerGem

Deze week verkeren de Gereformeerde Gemeenten (GerGem) enkele dagen in spanning. Van maandag tot en met woensdag wordt er vergaderd over de Theologische School. Welke rol speelt iemands bekeringsverhaal wanneer hij bij het curatorium verschijnt? Waar

Ds. G. J. Post
Video

CGK-predikant over veranderingen rond identiteit: "Vandaag moet je zelf bepalen wie je bent"

“Tien jaar geleden wist je bij een geboorte: het is een jongetje of een meisje. Maar in de wereld van vandaag is dat slechts een voorlopige conclusie", aldus ds. G. J. Post. In een recente preek schetste de CGK-predikant dat iemands biologische gesla

Hans van Vuuren
Video

Terugkijken: Hans van Vuuren blikt vooruit op de Psalmendag

Vandaag (17 mei) organiseert Groot Nieuws Radio op themakanaal Blijde Klanken weer een Psalmendag. Van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds zijn alle 150 psalmen te horen. Dit jaar is het extra bijzonder omdat Blijde Klanken op 17 mei ook drie

Anne-Mareike Schol-Wetter
Interview

Helft Nederlanders staat sceptisch tegenover de Bijbel: Bijbelwetenschapper reageert

Bijna de helft van de Nederlanders staat sceptisch of zelfs vijandig tegenover de Bijbel. Dat blijkt uit het onlangs verschenen Patmosonderzoek. Daarnaast lezen steeds minder Nederlanders nog uit de Bijbel. Tegelijkertijd is er onder jongeren wél spr

Rianne Versteeg-Aantjes
Boekfragment

Zwanger? Laat je leiden door Gods Geest bij elke keuze

Zwangerschap is bij uitstek een tijd om je te laten inspireren door God. Een tijd om stil te staan bij Zijn plan voor jouw leven en dat van je kindje. Een tijd om Gods Geest uit te nodigen in je hart en hoofd, zodat je de keuzes die je moet maken in

Dr. C. A. van der Sluijs
Column

Nostalgie nam plaats in van waarachtige vreeze des Heeren

Wat is er toch aan de hand de laatste weken? Het lijkt wel of ons land bezet werd door nieuwe vreemde machten. De euphorie kende geen grenzen. Gewezen EO-coryfeeën waren buiten zichzelf bij het zien van de witte rook boven het Vaticaan. En de massa o

Ds. L. W. den Boer
Nieuws

Hervormde gemeente Bergambacht brengt beroep uit op ds. L. W. den Boer

Ds. L. W. den Boer (foto) denkt de komende weken na over een mogelijk vertrek uit Goedereede. De hervormde predikant heeft een beroep uit Bergambacht ontvangen. In de Laurentiuskerk (Wijk B) moet Den Boer de opvolger worden van ds. P. Wijnberger die

Acteur die Filippus speelt
Nieuws

Hitserie The Chosen maakt zich op voor 'emotionele' zesde seizoen

Reza Diako, die de apostel Filippus speelt in de populaire serie The Chosen, blikt vooruit op seizoen zes. Volgens de acteur wordt het een intens en emotioneel hoofdstuk in het levensverhaal van Jezus. “Het wordt pijnlijk. Het wordt moeilijk", zegt D

Duitse kerk
Nieuws

Onderzoek: Meerderheid Duitsers gelooft slechts in twee geslachten

Uit een recent onderzoek van INSA-Consulere, uitgevoerd in opdracht van het christelijke persbureau IDEA, blijkt dat 62 procent van de Duitsers gelooft dat er slechts twee geslachten zijn: man en vrouw. Het onderzoek werd tussen 9 en 12 mei gehouden

Robert Morris
Nieuws

Voormalig leider megakerk eist miljoenen euro’s na beschuldigingen seksueel misbruik

Voormalig voorganger Robert Morris van megakerk Gateway Church in Texas heeft na zijn vertrek miljoenen euro’s aan pensioenuitkering geëist. De kerk weigert echter zijn eisen in te willigen, blijkt uit rechtbankdocumenten die deze week zijn ingediend

pakistan
Nieuws

Christelijke arbeider gemarteld en vermoord in Pakistan: "Ze sloegen hem met ijzeren staven"

Deze week overleed de 35-jarige katholieke dagloner Kashif Masih. Hij werd zwaar gemarteld door een groep mannen, onder wie een voormalige politieagent. De mishandeling zou zijn begonnen na een beschuldiging van diefstal van een mobiele telefoon. Dat

Jan van den Bosch
Column

Niet het Witte Huis maar het kruis moet weer belangrijk worden

Focus niet op het Witte Huis, maar op het kruis, zo roept Jan van den Bosch op in zijn nieuwe column. In kerken en bij christenen gaat het in de Verenigde Staten vaak over Donald Trump, maar dat is de verkeerde focus. Het moet weer over het evangelie