cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Arjen Leenhouts
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 september 2022 door Redactie

Ook kerken worden geraakt door de hoge energieprijzen: "De wintermaanden zullen erin hakken"

Door de alsmaar stijgende energieprijzen worden veel mensen hard in de portemonnee geraakt. Dit geldt echter ook voor veel kerkelijke gemeenten. Met de wintermaanden op komst is het de vraag of het houden van fysieke erediensten in deze periode nog wel haalbaar is, waar het kerken een vermogen kost om hun gebouwen te verwarmen. Dat roept de vraag op of kerken misschien niet terug zouden moeten grijpen naar onlinediensten.

Riekelt Pasterkamp en directeur van Hellemans Consultancy, Arjen Leenhouts, bespreken de kwestie in een live-uitzending van het Family-7 actualiteitenprogramma Uitgelicht!. Onder de organisatie waar Leenhouts werkzaam voor is, valt ook het collectief Energie voor Kerken.

Dit is een initatief van het CIO (Commissie Kerkelijke Gebouwen van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken) en Hellemans Consultancy, waar Leenhouts directeur van is. Bij dit initatief kunnen kerken en kloosters aansluiten, zodat ze kunnen besparen op de energiekosten.

"Dat collectief Energie voor Kerken, hoeveel kerken omvat dat?", is de eerste vraag die presentator Riekelt Pasterkamp stelt. "Ongeveer drie en half duizend kerkelijke gebouwen, zeggen we dan", vertelt Leenhouts. 

"Waar krijgen die komende winter mee te maken?", is de vervolgvraag van Pasterkamp. "Ik heb het voor collectief met mijn collega`s uitgerekend. Als we kijken naar de energiemarkt, dan gaan we voor dit collectief uit van een stijging van circa tien a twaalf miljoen naar 70 miljoen euro."

Op de vraag of de kerken nu al iets merken van die enorme prijsstijging, antwoordt Leenhouts: "Nu nog niet. Tot en met 31 december zijn de tarieven vastgesteld en is dat gelukkig een vast tarief. Op 1 januari dit jaar moesten wij een nieuw contract aangaan, dat is de afgelopen jaar een zoektocht geweest. Veel leveranciers hebben ook het nieuws gezien en gelezen. Ze willen geen contracten aangaan met partijen, zowel in de industrie als zakelijk. Maar ook niet met de consument."

"Gelukkig hebben we uiteindelijk een leverancier gevonden en daar mogen we nu energie kopen. We 'klikken' dat als het ware, wat inhoudt dat we het niet in een keer kopen. Maar we 'klikken' dat in 10, 20, 30 keer, zo 'klikken' we dat hele jaar vol en daar zijn we nu mee bezig."

"Je moet je budget en je begroting gaan aanpassen. Je zal naar andere oplossingen moeten gaan kijken", zegt Leenhouts als hem gevraagd wordt wat de stijgende energieprijzen voor de kerk betekent. "De maanden januari, februari, maart en en april vormen het stookseizoen, die wintermaanden zullen er verschrikkelijk in gaan hakken. Voor de rest gebruik je weinig elektriciteit."

Een van de kerken die zich alvast op maatregelen aan het beraden is, is de Hervormde Gemeente van Ede. De gemeente beschikt over zes kerkgebouwen en een verenigingsgebouw. Gemeentelid Gijs van Ginkel vertelt live in de uitzending welke maatregelen men gaat nemen om de energiecrisis te lijf te gaan. "We willen bezuinigen waar we dat kunnen. Dat betekent dat we de maand september de kachel uitlaten. Verder gaan we vanaf 1 oktober de thermostaat verlagen met twee graden. Daarna gaan we monitoren wat die maatregelen opleveren."

Van Ginkel sluit de mogelijkheid niet uit dat men teruggaat naar het online uitzenden van de erediensten. “Die optie is niet weggeweest. Ik denk dat als het koud is in de kerkzaal, men ervoor zou kunnen kiezen om de dienst thuis te volgen. Daar kan ik me alles bij voorstellen.”

Op de vraag wat Leenhouts kerken kan adviseren als het gaat om het verlagen van de energiekosten, zegt hij: "Inventariseren: meten is weten. Kijk wanneer je de pieken en de dalen hebt, dan kan je daarop anticiperen waardoor die kachel misschien iets eerder uitkan."

Benieuwd naar de volledige uitzending? Deze is hieronder terug te zien. 

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Als je je bedenkt dat veel kerken al eeuwen oud zijn, we van de 15e tot de 19e eeuw een kleine ijstijd hadden en het onmogelijk is die kerken te verwarmen met een houtvuur, waar hebben we het dan eigenlijk helemaal over?