cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Hermon
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

14 september 2022 door Redactie

Video: wat iedere christen zou moeten weten over de berg Hermon

De Hermon is de hoogste berg van Israël. De Hermon ligt op de grens van Israël, Libanon en Syrië. Het is een berg met verschillende pieken. De hoogste piek ligt in Syrië. Die top is 2814 meter hoog. De hoogste top in Israël is 2236 meter hoog. Bij helder weer is de top van de Hermon in de wijde omgeving te zien.

Op de toppen van de Hermon ligt eeuwige sneeuw. Dat betekent dat er zelfs in de zomer sneeuw ligt. In de winter wordt er op de Hermon volop geskied.

Tempels
Tegenwoordig zijn vooral toeristen geïnteresseerd in de berg Hermon. Vroeger was dat anders. Hermon betekent letterlijk zoiets als ‘gewijd’. In de tijd van de Bijbel was het een heilige berg, een berg die was gewijd aan de afgoden.

Dit blijkt ook uit het feit dat er op verschillende plekken op de helling en aan de voet van de berg restanten van oude tempels zijn teruggevonden. Volgens de oude Kanaänitische volken stond op de top van de berg het paleis van de bekende afgod Baäl.

Bekijk de video van De Verkenners:

Psalm 42
Ook in de Bijbel wordt de berg Hermon een paar keer genoemd. De berg vormde toen, net als nu, de noordgrens van het land Israël. De profeet Ezechiël schrijft over de prachtige cipressen op de Hermon (Ez. 27:5). Ezechiël noemt de berg trouwens de Senir; dat is een andere naam voor de Hermon.

De bekendste verwijzing naar de Hermon staat in Psalm 42. Die prachtige psalm is waarschijnlijk gemaakt aan de voet van de berg; beneden in het dal.

De dichter van Psalm 42 verlangde naar de tempel in Jeruzalem. Dat kwam doordat hij werd bespot door goddeloze mensen. Die mensen zeiden tegen hem: ‘Waar is nu die God van jou?’ Ondertussen zag de psalmdichter misschien wel al de afgodstempels in de buurt. Je begrijpt, dan wil je het liefst nog maar één ding: zo dicht mogelijk bij de Heere, de enige ware God, zijn.

Deze informatie is afkomstig uit het informatieblad dat hoort bij deze video van De Verkenners. Klik hier voor meer informatie. De Verkenners is een gezamenlijk initiatief van Steunfonds Israël / Isaac da Costa, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israëlstudies.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Prachtige beelden!