EO-journalist David Boogerd geniet van zijn podcasts: "Ik ben Bijbellezen veel leuker gaan vinden"

God 25 augustus 2022 Anneke Verhoeven
David Boogerd

De ene keer staat er een weerbarstig onderwerp op het menu als de (vermeende) vrouwonvriendelijkheid van de Bijbel. Of geweld. Een andere aflevering is gewijd aan een wat toegankelijker thema als de rol van eten en drinken of van seks. Maar oppervlakkig wordt Dit is de Bijbel nooit, en loodzwaar evenmin. In deze podcastserie, een coproductie van EO en IZB, bespreekt presentator David Boogerd zijn groeiende fascinatie voor de mooie én dwarse kanten van de Bijbel met een al even enthousiaste theoloog. "Natuurlijk is het een raar boek!"

EO-journalist David Boogerd, eerder onder meer betrokken bij tv-programma’s Adieu God? en De Kist, heeft inmiddels beide handen vol aan zijn twee wekelijkse podcasts: De Ongelooflijke Podcast (‘over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland’) en Dit is de Bijbel. Van laatstgenoemde podcast doet hij ook de redactie en de montage. Hij zit dus altijd wel tussen twee podcasts in en wekt bepaald niet de indruk dat hij dat als een corvee ervaart. "Het voorbereiden van Dit is de Bijbel is het leukste wat er is. Gewoon een middag zitten met de Bijbel open, dingen uitzoeken. Het gaat over mensen van vlees en bloed. Moet je 1 en 2 Samuël eens lezen!"

"Wat heb je aan het geloof als je moeder er niet meer is?"

David (36) is getrouwd en vader van een zoon van twee en een pasgeboren (mei ’22) dochter. Hij groeide op als jongste van drie kinderen in een hecht gezin met God, Bijbel en kerk als vaste waarden. Maar toen zijn moeder plotseling overleed – David was 8 – had het hele geloof hem weinig meer te zeggen. "Een soort vertrouwensbreuk tussen mij en God", zei hij daarover in een interview in Visie (nr. 3/2021). "Wat heb je aan het geloof als je moeder er niet meer is?" Geleidelijk werd God weer een realiteit in zijn leven. Op zijn 19e deed David met volle overtuiging belijdenis. Discussiëren over het geloof is al jaren zijn lust en z’n leven; de podcasts bieden daarvoor natuurlijk een uitgelezen arena.

Door merg en been
Zijn gesprekspartners in Dit is de Bijbel zijn op dit moment vooral de theologen Arnold Huijgen, Stefan Paas en Almatine Leene. "Eerlijk en bevlogen, dat geldt niet alleen voor deze mensen zelf, het is ook het concept van deze podcast. Eerlijk in de zin dat ongemakkelijke teksten niet worden weggepoetst." Die weerbarstige passages herkent David zelf ook. "Abraham die Izak moet offeren – het gaat je door merg en been. De zondvloed – wij lichten er altijd het romantische verhaal van de ark uit, maar al die mensen die verdronken, wát een tragedie. Dat soort dingen proberen we ook te benoemen."

Een wel heel pregnant voorbeeld van een ongemakkelijk bijbelgedeelte is de beruchte Psalm 137. De laatste verzen zijn bijna te gruwelijk om te lezen. "Toch willen we niet om dat soort teksten heen lopen. Overigens: als je het slot van Psalm 137 in de context plaatst, en de verzen die eraan voorafgaan erbij betrekt, wordt het wel een ander verhaal."
David en zijn gasten proberen de verleiding te weerstaan, alles uit te leggen en dicht te smeren. Een profeet als Amos bijvoorbeeld, "daar word je niet bepaald vrolijk van. Eerlijk gezegd biedt hij heel weinig hoop". Maar is dat erg? Nee dus: "Door met de Bijbel te worstelen wordt dit boek juist interessant! Misschien vinden sommigen de Bijbel nogal braaf. Je kunt veel van de Bijbel zeggen, maar niet dat het een braaf boek is."

"In deze psalm gaat het over vijanden. Vijanden?! Heb je die, als je in een Vinex-wijk woont?"

Zelfs de populaire bijbelgedeelten bevatten passages waar je als lezer bij nader inzien tegenaan kan hikken. Neem de bij velen geliefde Psalm 139; er worden dierbare dingen gezegd over God die ons in de moederschoot gevormd heeft, onze gedachten kent enzovoorts. "Maar zelfs in deze psalm gaat het over vijanden. Vijanden?! Heb je die, als je in een Vinex-wijk woont?"

Verrast
Zoals het een goede podcast betaamt, wekt ook Dit is de Bijbel de schijn dat er wat voor het vaderland weg gekeuveld wordt – maar natuurlijk zijn er voorbereidende gesprekken, er is een gesprekslijn uitgezet. Toch is het spontane wel degelijk aanwezig. "Het gebeurt vaak dat ik verrast word. Bij een aflevering over Pasen bespraken we het gegeven van het offer, waarom het zo gewelddadig moest. Arnold Huijgen legde het fantastisch uit, ik werd er tijdens het gesprek echt door geraakt. De deskundigen spreken met zoveel passie; daar zijn ze natuurlijk ook op uitgezocht."

Zo herinnert David zich nog haarscherp het gesprek met Stefan Paas over de plaats van dieren in de Bijbel (oktober ’21). "Psalm 104 kwam onder meer langs – die gaat helemaal over de natuur. Allerlei soorten worden bij name genoemd. Stefan kon er zó ontroerend over praten!" De Bijbel blijkt in de meest letterlijke zin een onuitputtelijke bron van inspiratie. "Bij elke aflevering ontstaan tijdens het gesprek wel twee nieuwe ideeën. Dan komt er iets langs waarvan we zeggen: daar gaan we ook eens in duiken."

"Ik ben het lezen van de Bijbel veel leuker gaan vinden. Dat gun ik anderen ook."

‘Ik hoor er weer bij’
Hoe zou je je publiek omschrijven? "Zowel bij De Ongelooflijke als bij Dit is de Bijbel wordt gemikt op mensen die zich aan de rand van de kerk bevinden. En dus ook de rand van de Bijbel. 'Ik hoor er weer bij', is een veelgehoorde reactie van ‘randchristenen’ die naar deze podcasts luisteren. Er moet wel een aanvangsinteresse zijn – het heeft geen zin als je bij wijze van spreken nog moet uitleggen wie Paulus was. Maar het zijn wel mensen die opnieuw verrast willen worden. Dat geldt voor mijzelf ook." Vandaar Davids advies: luister eens naar een bijbelverhaal alsof je het voor het eerst hoort. Het vereist misschien enige geestelijke acrobatiek – "de Bijbel is in zekere zin slachtoffer van z’n eigen succes" – maar het is de moeite van het proberen waard. "Zodat je echt van je sokken geblazen wordt. Kerst is daar een goed voorbeeld van. Het hangt natuurlijk aan elkaar van clichés maar als je het eens op je laat inwerken is het gewoon heftig. En ruw!"

"Ik krijg weleens de vraag of ik me met Dit is de Bijbel niet meer op niet-gelovigen moet richten. Maar ik hoop eerlijkgezegd dat christenen zelf de Bijbel weer meer gaan lezen." Blijkbaar staat het meest gelezen boek ooit toch ver van mensen, ook van christenen af. Gemakzucht speelt daarbij een grote rol, vermoedt hij. Herkenbaar - zelf loopt hij ook regelmatig tegen tijdgebrek aan. "Dan wil ik graag een paar hoofdstukken achter elkaar lezen uit Koningen en dan merk ik: tjonge, da’s best veel tekst!" Maar zijn enthousiasme overheerst. "Ik ben het lezen van de Bijbel veel leuker gaan vinden. Dat gun ik anderen ook. En dan ga je er vanzelf ook makkelijker over praten met mensen in je omgeving. Ik hoop dat er meer liefde, meer passie voor de Bijbel ontstaat."

Waar luistert David Boogerd zelf graag naar als hij niet met Dit is de Bijbel bezig is? "Mijn favoriete podcast is The rest is history, van onder meer Tom Holland. Een historicus die als niet-gelovige met veel geestdrift spreekt over het christelijk geloof. Heel goed. En heel grappig."

Bovenstaand verhaal verscheen in Tijding Magazine, een uitgave van de IZB, en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#362 Jeffrey & Ton van der Schans over het GerGem-curatorium en het predikantentekort
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Russische autoriteiten sluiten kerk
Persbericht

Russische autoriteiten sluiten kerk in Koerganinsk

Op 16 mei 2025 hebben de autoriteiten in Koerganinsk, een stadje in het zuiden van Rusland, de gemeente van de niet-geregistreerde baptisten verboden om diensten te houden en de deur van het gebouw verzegeld. De reden hiervoor is dat de gemeente 's z

Franklin Graham
Nieuws

Evangelist Franklin Graham komt naar Berlijn: "Europa wordt duister continent"

Van 27 tot en met 30 mei vindt in Berlijn de grootste bijeenkomst over christelijke evangelisatie in 25 jaar plaats. De Billy Graham Evangelistic Association (BGEA) organiseert dan het European Congress on Evangelism, speciaal gericht op christelijke

Andries Knevel
Podcast

Gaan Bijbelse profetieën in vervulling in Israël? Andries Knevel antwoordt

Bijna vijftig Joden uit Frankrijk zijn onlangs aangekomen in Israël, op de vlucht voor het toenemende antisemitisme in hun thuisland. Een christelijke organisatie financierde de reis, vanuit een verlangen om Bijbelse profetieën te vervullen. Is dit t

Rose Docherty
Nieuws

Schotse vrouw (74) bereid om gevangenis in te gaan na arrestatie bij abortuskliniek

De 74-jarige Rose Docherty uit Schotland is bereid de gevangenis in te gaan. Ze bood vrouwen hulp aan bij een abortuskliniek. Dat schrijft Christian Today. Ze werd als eerste gearresteerd onder de nieuwe omstreden wet die stille aanwezigheid rond abo

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen wijst op hoofdzaak die alle kerken met elkaar gemeen hebben

Nederland kent veel verschillende kerken en soms zijn de verschillen tussen kerken ook levensgroot. Want spreek je bijvoorbeeld van het avondmaal of de mis? En biedt de Bijbel wel of geen ruimte voor vrouwelijke ambtsdragers? Ondanks al die verschill

Ron Jans
Video

Deze evangelist deelt Jezus' boodschap met voetbaltrainer Ron Jans

"God was voor mij een vaag concept. Tijdens een latere zoektocht heb ik Jezus gevonden", zo vertelde evangelist Huib Rommers. Op straat sprak hij met Ron Jans, trainer van de voetbalclub FC Utrecht, over de blijde boodschap van Jezus Christus. "Relig

Kinderdoop vs. geloofsdoop
Nieuws

Hoofdredactie RD: 'Wie zich opnieuw laat dopen, minacht Gods belofte'

De groeiende belangstelling voor de geloofsdoop binnen de reformatorische gezindte zorgt voor spanningen in kerken en gezinnen. Volgens de hoofdredactie van het Reformatorisch Dagblad is deze ontwikkeling niet slechts een verschil van inzicht, maar e

Joke
Getuigenis

Een ingrijpende geloofsreis: God liet Joke niet in de steek

Ik ben in Apeldoorn opgegroeid met mijn moeder en oma. Mijn vader was er toen al niet meer, tijdens de zwangerschap is mijn vader overleden door een val van de trap. Dat was verschrikkelijk voor mijn moeder. Mijn moeder besloot daarom bij mijn oma in

Meerartikelen

Ds. G. J. Post
Video

CGK-predikant over veranderingen rond identiteit: "Vandaag moet je zelf bepalen wie je bent"

“Tien jaar geleden wist je bij een geboorte: het is een jongetje of een meisje. Maar in de wereld van vandaag is dat slechts een voorlopige conclusie", aldus ds. G. J. Post. In een recente preek schetste de CGK-predikant dat iemands biologische gesla

Hans van Vuuren
Video

Terugkijken: Hans van Vuuren blikt vooruit op de Psalmendag

Vandaag (17 mei) organiseert Groot Nieuws Radio op themakanaal Blijde Klanken weer een Psalmendag. Van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds zijn alle 150 psalmen te horen. Dit jaar is het extra bijzonder omdat Blijde Klanken op 17 mei ook drie

Anne-Mareike Schol-Wetter
Interview

Helft Nederlanders staat sceptisch tegenover de Bijbel: Bijbelwetenschapper reageert

Bijna de helft van de Nederlanders staat sceptisch of zelfs vijandig tegenover de Bijbel. Dat blijkt uit het onlangs verschenen Patmosonderzoek. Daarnaast lezen steeds minder Nederlanders nog uit de Bijbel. Tegelijkertijd is er onder jongeren wél spr

Rianne Versteeg-Aantjes
Boekfragment

Zwanger? Laat je leiden door Gods Geest bij elke keuze

Zwangerschap is bij uitstek een tijd om je te laten inspireren door God. Een tijd om stil te staan bij Zijn plan voor jouw leven en dat van je kindje. Een tijd om Gods Geest uit te nodigen in je hart en hoofd, zodat je de keuzes die je moet maken in

Dr. C. A. van der Sluijs
Column

Nostalgie nam plaats in van waarachtige vreeze des Heeren

Wat is er toch aan de hand de laatste weken? Het lijkt wel of ons land bezet werd door nieuwe vreemde machten. De euphorie kende geen grenzen. Gewezen EO-coryfeeën waren buiten zichzelf bij het zien van de witte rook boven het Vaticaan. En de massa o

Ds. L. W. den Boer
Nieuws

Hervormde gemeente Bergambacht brengt beroep uit op ds. L. W. den Boer

Ds. L. W. den Boer (foto) denkt de komende weken na over een mogelijk vertrek uit Goedereede. De hervormde predikant heeft een beroep uit Bergambacht ontvangen. In de Laurentiuskerk (Wijk B) moet Den Boer de opvolger worden van ds. P. Wijnberger die

Acteur die Filippus speelt
Nieuws

Hitserie The Chosen maakt zich op voor 'emotionele' zesde seizoen

Reza Diako, die de apostel Filippus speelt in de populaire serie The Chosen, blikt vooruit op seizoen zes. Volgens de acteur wordt het een intens en emotioneel hoofdstuk in het levensverhaal van Jezus. “Het wordt pijnlijk. Het wordt moeilijk", zegt D

Duitse kerk
Nieuws

Onderzoek: Meerderheid Duitsers gelooft slechts in twee geslachten

Uit een recent onderzoek van INSA-Consulere, uitgevoerd in opdracht van het christelijke persbureau IDEA, blijkt dat 62 procent van de Duitsers gelooft dat er slechts twee geslachten zijn: man en vrouw. Het onderzoek werd tussen 9 en 12 mei gehouden

Robert Morris
Nieuws

Voormalig leider megakerk eist miljoenen euro’s na beschuldigingen seksueel misbruik

Voormalig voorganger Robert Morris van megakerk Gateway Church in Texas heeft na zijn vertrek miljoenen euro’s aan pensioenuitkering geëist. De kerk weigert echter zijn eisen in te willigen, blijkt uit rechtbankdocumenten die deze week zijn ingediend

pakistan
Nieuws

Christelijke arbeider gemarteld en vermoord in Pakistan: "Ze sloegen hem met ijzeren staven"

Deze week overleed de 35-jarige katholieke dagloner Kashif Masih. Hij werd zwaar gemarteld door een groep mannen, onder wie een voormalige politieagent. De mishandeling zou zijn begonnen na een beschuldiging van diefstal van een mobiele telefoon. Dat

Jan van den Bosch
Column

Niet het Witte Huis maar het kruis moet weer belangrijk worden

Focus niet op het Witte Huis, maar op het kruis, zo roept Jan van den Bosch op in zijn nieuwe column. In kerken en bij christenen gaat het in de Verenigde Staten vaak over Donald Trump, maar dat is de verkeerde focus. Het moet weer over het evangelie

Marije en Jan
Video

Zondag is Marije van der Velde te gast in Hour of Power

Zondag is Marije van der Velde te gast in Hour of Power. Ze groeide op in de Gereformeerde Gemeenten, waar ze veel over God leerde, maar Hem niet persoonlijk kende. Uiteindelijk liet ze Hem los. Onbewust raakte ze daarna verstrikt in de New Age-beweg