Waarom Cvandaag uitgebreid bericht over "levensgevaarlijke dwaling" in refogezindte

Nieuws16 augustus 2022
Jeffrey Schipper

Een steen in de kerkelijke vijver. Zo kun je de lezing van dr. G. A. van den Brink over volgens hem “misleidende prediking” in de rechterflank van de reformatorische gezindte samenvatten. De ernstige boodschap van de hersteld hervormde predikant leidde tot veel reacties. Het leidt ook tot vragen over de werkwijze van Cvandaag als christelijk nieuwsmedium. Waarom besloten we om in vijf uitgebreide artikelen hierop verder in te gaan?

1. Nieuwswaarde
Cvandaag besteedt aandacht aan ieder onderwerp dat binnen christelijk Nederland wordt bediscussieerd. Zo houden we onze christelijke lezers op de hoogte van ontwikkelingen binnen de kerkelijke wereld. Predikanten nemen in onze kringen een invloedrijke positie in, met name binnen de reformatorische gezindte. Een lezing waarin door één van die predikanten de noodklok wordt geluid over “een dwaling” en “misleiding” brengt dan ook veel nieuwswaarde met zich mee. De lezing wordt gedeeld en besproken door christenen voor wie wedergeboorte, uitverkiezing en geloofszekerheid belangrijke thema’s zijn. Wie de reformatorische wereld van binnenuit kent, weet dat duizenden gelovigen hiermee worstelen. Cvandaag heeft de lezing van Van den Brink samengevat om deze lezersgroep te informeren.

2. De impact laten zien
Volgens dr. Van den Brink kampt de gereformeerde gezindte met “een groot en wezenlijk probleem” en hij stelt dat dit “probleem” wordt onderschat. Omdat dit “probleem” in het verleden herhaaldelijk is aangehaald in interviews op Cvandaag, hebben we besloten meerdere achtergrondartikelen te publiceren om de impact van dat “probleem” te laten zien. Zo publiceerden we een verhaal waarin vier ervaringsdeskundigen zijn aangehaald. Opgegroeid in de rechterflank van de reformatorische gezindte hebben zij de impact van de prediking die zij te horen kregen ervaren als een enorme geloofsstrijd en worsteling. Hun verhalen doorgeven brengt dit “probleem” dichterbij en maakt de lezing van Van den Brink nog concreter. De gedachte dat de ervaringsdeskundigen zijn geciteerd om onrust te stoken of het “probleem” groter te maken, berust dan ook op een misverstand.

Christelijke media zijn geen doorgeefluik van een kerkverband of predikant, maar creëren een open debatcultuur waarbij geen sprake is van vriendjespolitiek of eenzijdige berichtgeving.

3. Geen losse flodder
Niet iedere lezing of commentaar is de moeite waard om uitgebreid besproken te worden. Laten we eerlijk zijn, soms wordt er een losse flodder afgeschoten, in de hoop om een discussie op gang te brengen. Bij Van den Brink is daarvan geen sprake. Arie van der Knijff heeft als theoloog uitgebreid onderzoek gedaan naar de wijze waarop er binnen de Gereformeerde Gemeenten gepreekt wordt. Hij voerde een wetenschappelijke prekenanalyse uit die uitgebreid te raadplegen is in zijn uitgave ‘Bevindelijk preken’. De theoloog ontdekte dat er in de preken sprake is van een eenzijdige focus. “Door de focus op ellende, schuld en zonde, komen andere dingen uit de Bijbeltekst in de preek niet aan bod”, stelde Van der Knijff in dit interview. “Hoe strakker dit model wordt gehanteerd, hoe minder genadeaanbod er in de preken is.”

Kortom, een wetenschappelijke prekenanalyse heeft aangetoond dat er voldoende aanleiding is om de manier waarop in de rechterflank van de reformatorische gezindte het evangelie wordt verkondigd te bediscussiëren. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Van den Brink en Van der Knijff het per definitie bij het rechte eind hebben. Bij een volwassen debatcultuur in christelijk Nederland hoort ook het aanhoren van ‘de andere kant van het verhaal’. Om die reden publiceerde het Reformatorisch Dagblad een commentaar van ds. A. Schot in reactie op het onderzoek van Van der Knijff. En wij als Cvandaag publiceerden naar aanleiding van de kwestie-Van den Brink een opinieartikel van een ambtsdrager uit de Gereformeerde Gemeente in Nederland en dr. C. A. van der Sluijs. Christelijke media zijn geen doorgeefluik van een kerkverband of predikant, maar creëren een open debatcultuur waarbij geen sprake is van vriendjespolitiek of eenzijdige berichtgeving.

4. Gelijke behandeling
Door de vele artikelen naar aanleiding van de lezing van Van den Brink is bij sommigen de indruk ontstaan dat Cvandaag het fijn vindt om de reformatorische was buiten te hangen. Daarvan kan en mag geen sprake zijn. Over de uitverkiezingsleer verschilt men binnen de reformatorische gezindte van mening. Dan is een veelbesproken en veelgedeelde lezing voor een nieuwsmedium een mooie aanleiding om lezers hierover met achtergrondartikelen te informeren en columnisten – van links tot rechts – de ruimte te geven om hierover van gedachten te wisselen.

Iedere stroming binnen de christelijke wereld heeft zo zijn valkuilen, en juist daarom focust Cvandaag niet alleen op problemen binnen de reformatorische wereld.

Ds. M. van Reenen waarschuwde in zijn recente column voor Cvandaag voor een hyperfocus op de reformatorische gezindte, alsof het elders in de christelijke wereld koek en ei zou zijn. Om die reden heeft Cvandaag ook uitgebreid aandacht besteed aan thema’s die binnen de evangelische en charismatische wereld gevoelig liggen. Om het leiderschapsdrama binnen de pinksterwereld bloot te leggen, publiceerden we bijvoorbeeld een uitgebreid interview met Johan Lock. En in ons dossier ‘gebedsgenezing’ zijn meerdere artikelen te vinden met een kritisch geluid, omdat een eenzijdige focus op gebedsgenezing zomaar tot een ‘levensgevaarlijke dwaling’ zou kunnen leiden. Iedere stroming binnen de christelijke wereld heeft zo zijn valkuilen, en juist daarom focust Cvandaag niet alleen op problemen binnen de reformatorische wereld.

5. Onderling gesprek aanmoedigen
Lezers die Cvandaag vluchtig, oppervlakkig of selectief lezen komen regelmatig tot de conclusie dat ‘christenen elkaar digitaal de tent uitvechten’ en dat gelovigen ‘elkaar de oren wassen in plaats van elkaars voeten’. Dat is te gemakkelijk. Hete hangijzers onder het tapijt vegen om de lieve vrede te bewaren lijkt de verkondiging van het evangelie ten goede te komen, maar het tegendeel is waar. Er wordt dan een schijnwereld gecreëerd waarbij de buitenwereld het idee moet krijgen dat christenen een soort ‘supermensen’ zijn die geen fouten maken en hun soms dwarse mening moeten inslikken. Zo houden we niet alleen buitenstaanders, maar ook onszelf voor de gek.

In de snelgroeiende kerk Mozaiek werden een paar jaar geleden stickers uitgedeeld met deze tekst: ‘1. Ontmoeting komt voor standpunt. 2. Vraag komt voor conclusie. 3. Begrijpen komt voor begrepen willen worden.’ Cvandaag is ervan overtuigd dat iedere christelijke traditie rijkdom bevat waar anderen van kunnen leren. Een mooie reden om christenen uit allerlei verschillende kerken met elkaar in gesprek te brengen. Pinksterchristenen kunnen leren van gelovigen uit de GerGem en gelovigen uit de CGK kunnen baptisten een spiegel voorhouden.

Cvandaag publiceert regelmatig een briefwisseling om christenen die met elkaar van mening verschillen met elkaar in gesprek te brengen. Zo publiceerden we een briefwisseling tussen John Lapré en prof. dr. Willem Ouweneel over homoseksualiteit, gingen prof. dr. Wim van Vlastuin en dr. Almatine Leene in gesprek over de rol van vrouwen binnen de kerk en ook gingen een voor- en tegenstander van euthanasie met elkaar in debat.

In september publiceert Cvandaag een briefwisseling tussen dr. G. A. van den Brink en ds. A. Kort (predikant van de Oud Gereformeerde gemeente in Nederland te Krimpen aan den IJssel) waarin de uitverkiezingsleer ter sprake zal komen. We zien uit naar een waardevolle briefwisseling die reformatorische christenen hopelijk dichter bij elkaar brengt!

Jeffrey Schipper is eindredacteur van Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. J.C. de Groot
Video

Ds. De Groot bezocht ds. Blom drie dagen voor zijn overlijden: "Zijn ziel bezweek van sterk verlangen"

Onlangs overleed op 80-jarige leeftijd de hervormde predikant ds. J. Blom. Drie dagen voor zijn sterven, werd de predikant bezocht door zijn broeder en vriend ds. J.C. de Groot. De Groot, die samen met ds. W.A. Zondag vorige week donderdag de rouwdie

Pro-Israel demonstranten
Nieuws

Christenen protesteren tegen antisemitisme aan Amerikaanse universiteiten

Afgelopen donderdag protesteerden honderden christenen tegen antisemitisme bij de ingang van de Colombia University in New York. Dat meldt Religion News Service. Op de school, en tal van andere universiteiten, zou sprake zijn van antisemitisme. De pr

 Sebastiaan van Wessem
Nieuws

Pastor schrijft open brief vanwege opkomst Jodenhaat: 'Laten we niet zwijgen'

'Mag ik u verzoeken om (weer) te bidden voor de vrede van Jeruzalem, voor Israël en de Joden, en allen die aan de andere kant van het conflict staan?', vraagt pastor Sebastiaan van Wessem in een open brief, gericht aan 'alle dominees, voorgangers en

Yitzhak Yosef
Nieuws

Opperrabbijn: 'Joodse gebeden beschermen Israël tegen luchtaanvallen'

Niet de inspanningen van het Israëlisch leger (IDF) maar de gebeden van ultraorthodoxe Joodse studenten zorgen ervoor dat Israël de voortdurende luchtaanvallen met succes weet af te slaan. Dat stelt één van Israëls twee opperrabbijnen, Yitzhak Yosef.

Donald Trump
Nieuws

Amerikaanse predikant raadt aan Trump-bijbel niet te lezen: 'Godslasterlijk'

Een Amerikaanse predikant is viraal gegaan nadat hij in een preek de onlangs verschenen Trump-bijbel 'godslasterlijk' noemde. Dat meldt The Christian Post. De Trump-bijbel is uitgebracht door voormalig president Donald Trump en bevat naast Gods Woord

ds. S. T. Lagendijk
God

Hoe is de Bijbel tot stand gekomen? HHK-predikant antwoordt

'Onze zoon van zeven is erg geïnteresseerd in hoe de Bijbel tot stand is gekomen. Dus: hoe zijn we tot de 66 Bijbelboeken gekomen? Wie hebben dat besloten, wanneer, waar en hoe?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. 'God heeft

samen eten
Interview

NGK-predikant: "Mensen zijn hier een ster in praktische naastenliefde"

"In Wageningen zitten veel wereldverbeteraars. Vanuit de kerk hebben we weleens de vraag gehad of we wel groen genoeg zijn." Sinds 2020 is Dick Lagewaard predikant bij de NGK in Wageningen. Een kerk waar veel aandacht is voor de omgeving, zowel op gr

Ds. L. de Wit
Nieuws

Ds. L. de Wit aanvaardt beroep naar hervormde gemeente Veenendaal

Ds. L. de Wit (foto) neemt binnenkort afscheid van de hervormde gemeente (PKN) te Ede. De predikant heeft een beroep van de Vredeskerk in Veenendaal aanvaard. Daar volgt hij de in 2022 naar Nijkerk vertrokken ds. J. B. ten Hove op. Ook de hervormde g

Meerartikelen

Zie ik kom spoedig
Video

Wie is de grote hoer in Openbaring 16? Wim Grandia legt uit

Johannes wordt in Openbaring 16 voorgesteld aan een nogal verleidelijke vrouw. Ze wordt de grote hoer genoemd. Wie is zij, waarom zit ze op het beest en wat heeft ze met de stad Babylon te maken? Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 31 van

‘Bijbelen met sterren’
Nieuws

Bekende Nederlanders in nieuw seizoen ‘Bijbelen met sterren’

In de EO-serie ‘Bijbelen met sterren’ gaan dit seizoen drie bekende Nederlanders aan de slag met Bijbelteksten onder leiding van Amelandse dominee Anne-Meta Kobes. In een villa dichtbij de duinen van Den Haag gaan Lenny Kuhr, Berget Lewis en Teun Föh

Fulani
Nieuws

Bijna anderhalf miljoen christenen verdreven in Nigeriaanse staat Benue

Afgelopen week hebben islamitische Fulani-herders opnieuw drie christenen vermoord in Benue State in centraal Nigeria. Dat meldt een lokale leider tegenover Morning Star News. 1.4 miljoen christenen in die regio zijn inmiddels verdreven. Ze worden on

John van den Heuvel
Levensverhaal

John van den Heuvel wordt al zes jaar ernstig bedreigd: "We bidden voor onze beveiligers"

“Ik twijfel nooit of God bestaat. Daar heb ik een rotsvast geloof in.” Aan het woord is misdaadjournalist John van den Heuvel. Hij was zondag te gast in het televisieprogramma ‘Adieu God?’ Daarin vertelde hij over zijn geloof en leven, waarin al jare

Maria Korpershoek
Boekfragment

Ik probeerde me erg zondig te voelen

Natuurlijk is het niet onze verdienste als we ons tot Hem keren of als we de deur van ons hart openen. Stel dat iemand mij een bos bloemen brengt en ik neem die aan. Kijk ik dan naar mijn eigen handen en zeg ik: ‘Wat heb ik dat toch goed aangenomen’?

Diederik van Dijk
Nieuws

SGP'er hekelt demissionair kabinet: 'Verzet zich tegen de mening van nieuwe Tweede Kamer'

Het demissionaire kabinet volgt minister Frans Weerwind in diens beslissing om het voorstel voor versoepeling van de Transgenderwet niet in te trekken. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde deze week juist een motie om het voorstel wél in te tr

Kees van der Staaij
Nieuws

Kees van der Staaij heeft nieuwe baan en keert terug naar 'eerste liefde'

Voormalig SGP-partijleider Kees van der Staaij wordt staatsraad binnen de afdeling Advisering van de Raad van State. Vrijdag stemde het demissionaire kabinet in met het voorstel om hem voor te dragen. Het gaat om een functie van vier dagen per week. 

Ds. J. IJsselstein
Video

GerGem-predikant merkt op dat een christen niets hoeft bij te dragen aan zijn zaligheid

Een christen kan maar hoeft ook niets bij te dragen aan zijn zaligheid. Dat vertelde ds. J. IJsselstein onlangs in een preek. De GerGem-predikant preekte onlangs over de vrouwen die in alle vroegte met specerijen naar het graf van Jezus gingen, terwi

kerk vlag
Nieuws

Bevrijdingsdag op zondag: aandacht aan besteden in de dienst?

Soms vallen nationale feestdagen op een zondag. Dit jaar is dat het geval met 5 mei. Bevrijdingsdag heeft geen kerkelijke of liturgische wortels, de datum is immers bepaald door het einde van de Tweede Wereldoorlog. Besteed je daar nu aandacht aan in

Ds. J. A. W. Verhoeven
Verdieping

Een boodschap aan de CGK: heeft de Afscheiding herstel gebracht van de kerk?

We constateren wederkerig met dankbaarheid geestelijke herkenning. Wij bidden voor elkaar. Wij ontmoeten elkaar in het deputaatschap Eenheid van de gereformeerde belijders. Dat geeft mij vrijmoedigheid om vandaag iets aan u te zeggen, nu de eenheid e

Deuteronomium 1:35
Verdieping

God liet een zwak volk ten strijde trekken: waarom?

Het boek Deuteronomium neemt ons mee naar het einde van de woestijnreis van het volk Israël.  Veertig jaar lang zwierven de Israëlieten door de woestijn. Als het aan God had gelegen, was die zwerftocht héél wat korter geweest. Het had in twee jaar ge

Rabbijn Raphael Evers
Video

Wat geloven Joden over de eindtijd? Rabbijn Raphael Evers antwoordt

Wat geloven Joden over de eindtijd en het Messiaanse vrederijk? Veel christenen geloven in de spoedige wederkomst van de Messias Jezus. Hoe kijken Joden naar de komst van de Messias? Welke tekenen van de eindtijd zien zij juist in deze tijd vervuld w