Evangelist wijst op abortusgeweld in VS: 'Waar zijn de media nu?'
'Dit jaar zijn er al meer dan 100 bomaanslagen en gevallen van vandalisme op pro-life zwangerschapscentra in de VS geweest. Een ongekende hoeveelheid. En media maar zwijgen... Waar zijn de media nu?' vraagt evangelist Daniƫl van Deutekom zich af via zijn Twitterpagina.
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft in juni de belangrijke uitspraak in de zaak Roe vs Wade verworpen. Door die zaak uit 1973 kregen vrouwen in heel de Verenigde Staten het recht op abortus. Dat het Hooggerechtshof die uitspraak nu nietig heeft verklaard, betekent dat vrouwen niet meer grondwettelijk het recht hebben om een abortus uit te laten voeren. Iedere staat heeft de vrijheid om zelf te bepalen hoe de abortuswetgeving eruit komt te zien.
Na de uitspraak van het Hooggerechtshof braken protesten uit in verschillende grote steden in de VS. In sommige gevallen zijn die protesten gewelddadig van aard geworden. De St. John Neumann Catholic Church in Reston, Virginia, was de eerste kerk die werd vernield door pro-abortusactivisten na de uitspraak van het Hooggerechtshof. De Christian Post sprak van 'zomerrazernij' nadat abortusactivisten zich in hun protesten op kerken en pro-life zwangerschapscentra richtten. In dit nieuwsbericht berichtten we eerder over meerdere geweldsincidenten.
Een nadere blik op deze gevallen van vandalisme brengt een opvallend patroon aan het licht: in bijna alle gevallen vormen katholieke kerkgebouwen de plaats delict, zo merkte het Katholiek Nieuwsblad eerder op. Het is mogelijk dat de achtergrond van de leden van het Hooggerechtshof hierbij een rol speelt. Van de vijf leden die Roe v. Wade verwierpen, zijn er vier katholiek. De katholieke Kerk is in de Verenigde Staten een van de luidste pro-lifestemmen. Lees hier de analyse '(Geen) toeval: vooral katholieke kerken in de VS zijn doelwit vandalisme'.
"Het is paniek. Door het uitgelekte vonnis voelt de pro-choicebeweging zich in het nauw gedreven, omdat men op het punt staat het abortusrecht te verliezen", stelde Amerikadeskundige Kenneth Manusama, gespecialiseerd in Amerikaans recht, onlangs.
Gebouw Schreeuw om Leven beklad
Vorige maand werd duidelijk dat het vandalisme is overgewaaid naar Nederland. In de nacht van 5 op 6 juli is er graffiti aangebracht op de ramen en muren van de benedenverdieping van het pand waarin Schreeuw om Leven is gehuisvest. Naast leuzen als āBaas in eigen buikā en āMy body, my choiceā werd het vandalisme voorzien van de boodschap āsterfā en een anarchistisch symbool: een omcirkelde āAā. Schreeuw om Leven deed aangifte bij de politie.
De naweeƫn van het abortusbesluit in de VS worden duidelijk gevoeld in Europa. Het Europees Parlement wil dat het recht op abortus wordt vastgelegd in het grondrechtenhandvest van de Europese Unie, zo werd vorige week bekend. De oproep is ingegeven door bezorgdheid over ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Lees ook: Meerderheid Europees Parlement wil abortus als grondrecht: "Doorn in het oog".
Eenzijdigheid media
Daniƫl van Deutekom is niet de eerste christen die wijst op eenzijdigheid in berichtgeving van media op het gebied van abortus. Opiniemaker Bart Jan Spruyt liet zich hier een paar jaar geleden over uit in de Cvandaag podcast: Spruyt: "Op de NOS-redactie is ƩƩn iemand die verstand heeft van kerken, las ik. Daar hebben we mee te dealen en weerspiegelt de verhoudingen in de Nederlandse samenleving. Daar moeten we niet over janken. Als christenen mogen we daar iets positief tegenover zetten."
Van Deutekom deelde op zijn Twitterpagina onderstaande video waarin de abortusgerelateerde geweldsincidenten worden besproken:
Praatmee