In het Europees Parlement is men bang dat het met landen als Polen dezelfde kant opgaat. Er zijn ook diverse andere landen met een strenge abortuswetgeving, zoals Hongarije en Malta. De resolutie is overigens sterk gericht op de Verenigde Staten van Amerika. Men veroordeelt ‘krachtig de achteruitgang op het gebied van vrouwenrechten en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten die zich wereldwijd, ook in de VS en in sommige lidstaten van de EU, voordoet’.
Doorn in het oog
De Europese Unie heeft geen inspraak wat het abortusbeleid van afzonderlijke lidstaten betreft. CU-Europarlementariër Peter van Dalen ergert zich dan ook groen en geel aan de resolutie. “Een resolutie over de abortussituatie in de Verenigde Staten hoort niet thuis in het Europees Parlement”, legde hij uit in zijn stemverklaring. “Het heeft geen betrekking op Europa en daarnaast heeft de EU ook geen bevoegdheden aangaande zorg en gezondheidszorg, en dus ook niet aangaande abortuswetgeving. Het is mij dan ook een doorn in het oog dat de polarisatie wordt aangewakkerd, middels deze resolutie en het debat dat daarbij werd gevoerd.”
“Abortus provocatus wordt hierin ten onrechte als mensenrecht bestempeld”, vervolgde Van Dalen. “Terwijl alleen het recht op leven expliciet beschermd wordt. Zie bijvoorbeeld artikel 2 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.”
Bovendien stelt de Europarlementariër dat in het debat over dit onderwerp vaak vergeten wordt dat abortus enkel verliezers kent: “In de eerste plaats is dat het kind dat niet geboren wordt, maar ook veel aanstaande moeders raken in de knoop na een dergelijke ingreep. Tegelijkertijd knijpen heel wat vaders er tussenuit als een onbedoelde zwangerschap bekend wordt.”
“Ik heb uiteraard tegen deze resolutie, die in feite één groot pleidooi voor abortus is, gestemd”, besluit Van Dalen. ‘Ik hoop daarentegen dat lidstaten alles op alles zetten om vrouwen maximaal te helpen wanneer ze er toch voor kiezen een ongewenste zwangerschap uit te dragen.”
Dictaturen
Bert-Jan Ruissen, Europarlmentariër namens de SGP, noemt het “zeer betreurenswaardig” dat een meerderheid van het Europees Parlement oproept om abortus vast te leggen als grondrecht. “Prolife-organisaties mogen op toenemende belangstelling rekenen”, zei hij tijdens het debat. “Jongeren blijken aanmerkelijk kritischer over abortus te zijn dan hun ouders. Ik vind dat allemaal hoopgevend. De kunst is om het noodzakelijke debat ook hier in Europa op een waardige wijze met elkaar te voeren.”
“Dat doen we niet door organisaties uit het parlement te weren zoals sommigen hier bepleiten”, verwees hij naar het voorstel van D66-Europarlementariër Samira Rafaela om prolife-organisaties in het Europees Parlement te verbieden. “Dat zijn tactieken die ze in dictaturen als China en Noord-Korea toepassen en daar moeten we ons verre van houden Laten we ons concentreren op het bieden van de noodzakelijke hulp. Aan moeder en kind. Abortus is geen oplossing en zeker geen mensenrecht. Wat zou het mooi zijn als we over tien jaar kunnen zeggen: ‘De uitspraak van het Hooggerechtshof heeft een keerpunt gebracht in het denken in Europa over abortus. We zijn weer in gaan zien dat ieder leven beschermwaardig is, ook het ongeboren leven.’”
Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium
Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.
Start je gratis maandAbortus
- Voormalig abortusarts spreekt zich uit: "Kinderen waren seksueel overdraagbare aandoeningen"
- Selena (20) annuleerde twee keer een abortusafspraak: “Welk recht heb ik om het weg te nemen?”
- Stop met eenzijdige focus op 'anti-abortusmannen'
- Abortusonderzoek: 'Vrouwen lopen meer gezondheidsrisico's bij latere zwangerschappen'
- Een dubbel wonder bij de abortuskliniek
Meer over Abortus »
