Wordt het tijd dat meer moeders fulltime gaan werken? Cvandaag podcast
In geen enkel Europees land werken vrouwen zo weinig fulltime als in Nederland. Afgelopen vrijdag werd in de talkshow Op1 uitgebreid gesproken over dit onderwerp. Redacteur Patrick Simons bekeek de uitzending met stijgende verbazing, zo vertelt hij in de Cvandaag podcast.
Simons: "Een van de debaterende vrouwen, Sophie van Leeuwen, was ongekend fel. Ze noemde onze cultuur, waarin vrouwen vaak minder gaan werken zodra er kinderen komen om voor de kinderen te zorgen, een achterlijke cultuur. Maar dat was niet het enige. Ze noemde Frankrijk als hét voorbeeld van hoe het eigenlijk zou moeten. Daar worden de kinderen ‘s ochtends weggebracht en krijgen ze tussen de middag op school een warme maaltijd van drie gangen. Ik citeer van Leeuwen: 'Dan worden ze om vijf uur weer vrijgelaten. De staat zorgt voor het kind: voor de opvoeding en voor gezond eten. Daar heb je als ouder geen omkijken naar'.
Ik wist niet wat ik hoorde. Dit is het einde van het gezin. De staat zorgt voor de kinderen ze zegt zonder blikken of blozen dat je er dan als ouders ‘omkijken meer naar hebt’. Dat is ook het einde van een gelovige opvoeding, denk ik. Ik vind dat we als christenen altijd ons in moeten zetten voor het gezin als hoeksteen van de samenleving en dat we ons individueel moeten inzetten voor onze eigen kinderen. Wat is er mooier om als vader je kinderen voor te kunnen lezen, samen te kunnen bidden, samen te voetballen of samen te koken? Wie is er beter geschikt om een kind te troosten, een veilige haven te bieden en voor een kind te zorgen dan een moeder?", stelt Simons.
Cvandaag-eindredacteur Jeffrey Schipper knikt instemmend, terwijl hij zijn collega aanhoort. "Mijn vrouw staat drie dagen voor de klas. We kiezen er bewust niet voor om allebei fulltime te werken. Dat gaat ten koste van het gezinsleven. Het is echt belangrijk dat kinderen in hun eerste paar jaar een goede band met hun ouders opbouwen. Bovendien bloeit niet ieder mens op door middel van een fulltimebaan."
Beluister het volledige fragment vanaf minuut 13:30
Praatmee