Flinke talkshow-discussie over werkende vrouwen: "We hebben een achterlijke cultuur"

In geen enkel Europees land werken vrouwen zo weinig uren als in Nederland. Afgelopen vrijdag werd in de talkshow Op1 uitgebreid gesproken over dit onderwerp. Daarbij werd de huidige Nederlandse cultuur, waarin veel vrouwen voor de kinderen zorgen, "achterlijk" genoemd. Er werd onder meer gewezen naar Frankrijk als goed voorbeeld: "De staat zorgt daar voor je kind, daar heb je als ouder geen omkijken naar." Tussen neus en lippen door werd de SGP ook nog eens in een hoek geduwd: "We weten een beetje hoe de SGP over vrouwen denkt."
Tijdens de dagelijkse talkshow van de NPO kwam het onderwerp ‘werkende vrouwen’ aan bod. Daarbij stond de vraag centraal of de cultuur van deeltijdwerkende moeders in Nederland niet zou moeten veranderen omdat er een groot arbeidstekort is. Onder andere Tom de Nooijer, gemeenteraadslid namens Christelijk Verbond Oldebroek (CVO), was daarbij aanwezig en dat zorgde voor enkele bijzondere momenten. Dat begon al tijdens de opening van de talkshow waarbij presentatrice Amber Kortzorg stelde dat “raadslid Tom de Nooijer vindt dat vrouwen prima thuis voor de kinderen kunnen zorgen”.
De opmerking werd door De Nooijer met opgetrokken wenkbrauwen ontvangen en na de uitzending deelde hij de aankondiging op Twitter waarbij hij uitlegt wat hij zelf vooraf tegen de redactie had gezegd: ‘Ik tegen Op1-redactie: ‘Ik vind keuzevrijheid voor vrouwen het belangrijkste. Dus geen dwang.’ De Nooijer vond het vreemd dat hij vervolgens op zo’n manier werd aangekondigd.
Ik tegen #Op1-redactie: 'ik vind keuzevrijheid voor vrouwen het belangrijkste. Dus geen dwang.'
— Tom de Nooijer (@tdenooijer) July 16, 2022
De aankondiging: 😂 pic.twitter.com/G2ryRWhl6d
Fulltime werken
Aan tafel werd dus besproken of het geen beter idee is dat vrouwen veel meer fulltime gaan werken. Journalist Liesbeth Staats schreef een boek over het onderwerp. Volgens haar is het een groot probleem dat vrouwen niet fulltime werken. Ze stelt dat veel Nederlandse vrouwen hun kwaliteiten niet benutten: “Veel van hen zijn nu thuis terwijl ze heel goed opgeleid en heel hard nodig zijn.” Slechts 25 procent van de vrouwen in Nederland werkt fulltime en dat is het laagste percentage in Europa, zo betoogde Staats. Ook AD-columniste Linda Akkermans zat aan tafel. Zij stelde er niet over te piekeren om fulltime te gaan werken en vindt het vooral een zaak tussen haarzelf en haar man: “Zolang wij samen prima rond kunnen komen en lekker kunnen leven, zie ik echt niet in waarom ik meer zou moeten gaan werken. Er is ook meer in het leven dan werken.”
Sophie van Leeuwen, politiek commentator bij BNR, denkt daar heel anders over en liet zich aan tafel verwijtend uit richting vrouwen die niet fulltime werken. “In het buitenland werkt het heel anders, Nederland loopt achter. Doordat vrouwen niet willen werken, hebben mijn kinderen geen goed onderwijs omdat de juf maar drie dagen wil werken.”
Economie en gezin
Tom de Nooijer reageerde daar vervolgens op: “De teneur die ik bij jullie hoor is dat er nog zoveel potentieel is en dat de economie het nodig heeft. Het gaat wat mij betreft om de fundamentele vraag: moet de economie dienstbaar zijn aan onze gezinnen, families en kinderen of andersom? Dat vind ik de grote vraag. Ook als je thuis bent en voor je kinderen zorgt, kun je aan ze laten zien wat het leven inhoudt.”
Vervolgens kwam De Nooijer nog even terug op opmerking van de presentatrice tijdens het begin van het programma. “In de promo werd een beetje gechargeerd door te zeggen dat ‘volgens Tom de vrouwen wel thuis mogen blijven’. Ik bepleit helemaal niet dat vrouwen thuis moeten zitten. Vrouwen hebben alle mogelijkheden om te doen wat ze willen, iedereen kan zichzelf ontplooien. Sterker nog: fiscaal is het voordeliger om twee kostwinnaars te hebben in plaats van één. Het is al zo dat werken gestimuleerd wordt.”
“Het is 2022 en we hebben het heel vaak over vrouwenrechten”, vervolgde De Nooijer even later. “Nu merk ik in de promo en de teneur aan tafel dat er gezegd wordt: ‘Vrouwen zouden toch eigenlijk wel meer moeten werken’. Hoezo? We hebben het toch over vrouwenrechten? Ik ben pro-choice. Dat kunnen vrouwen toch prima zelf bepalen?” Staats stelde in een reactie zich af te vragen of die keuze echt vrij is omdat onze cultuur volgens haar zo is ingericht dat je als fulltime werkende vrouw een uitzondering vormt die veroordeeld wordt.
Wat deze D66-meneer voorstelt, is precies wat we NIET moeten doen.
— Tom de Nooijer (@tdenooijer) July 16, 2022
De economie moet dienstbaar zijn aan onze families, gezinnen, vrouwen en kinderen. Niet andersom. #Op1 https://t.co/KOVPXO4RKS pic.twitter.com/JlhcBdG1tX
Achterlijke cultuur
Vervolgens kwam ter sprake hoe deze situatie in Frankrijk geregeld wordt. “Ik vind dat wij een achterlijke cultuur hebben”, ging Van Leeuwen er opnieuw hard in. “In Frankrijk krijgen kinderen tussen de middag een warme maaltijd met drie gangen en dan worden ze om vijf uur vrijgelaten. De staat zorgt voor het kind: voor de opvoeding en voor gezond eten. Daar heb je als ouder geen omkijken naar. Als er opvang nodig is, is het ontzettend goedkoop. Dat is ontzettend goed geregeld.”
“Dat is precies hoe we het niet moeten willen”, reageerde De Nooijer. “Ik vind het verschrikkelijk als we een samenleving gaan creëren waarbij de staat onze kinderen moet gaan opvoeden. Dat vind ik niet oké. Ik denk dat het heel eervol kan zijn om je eigen kinderen op te voeden, of het nu de vrouw of de man betreft. Daar zit zoveel waarde in."
SGP en vrouwen
Vervolgens was er opnieuw een opvallend moment van de kant van de presentatie, dit keer uit de mond van presentator Hugo Logtenberg: “Meneer De Nooijer, u bent SGP-lid. We weten een beetje hoe de SGP over vrouwen denkt en daar staat u volledig vrij in…” “Nou, hoe dan?”, reageerde De Nooijer direct. Maar daar kreeg hij vervolgens geen antwoord op van de presentator. Ook dat fragment deelde De Nooijer de volgende dag op Twitter. Daar kwam onder meer een reactie op van Nicki Pouw-Verweij, Tweede Kamerlid namens JA21: ‘Het klinkt zo lekker en jouw visie wordt er meteen mee in een frame geduwd. Erg jammer. Overigens kan ik er als vrouw van getuigen dat ik door geen van de andere fracties zó respectvol en vriendelijk wordt behandeld als de heren van de SGP.’
BNN-VARA presentator: 'We weten hoe de SGP over vrouwen denkt.'
— Tom de Nooijer (@tdenooijer) July 16, 2022
Ik: 'Nou, hoe dan?'
Geen reactie ... #Op1 pic.twitter.com/IfMDYPRxsk
De talkshow-discussie kwam ter sprake in de Cvandaag podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 13:30
Praatmee