Kerk in Amersfoort (CGK-PKN-NGK) verwelkomt vrouwelijke ambtsdragers
Een samenwerkingsgemeente in Amersfoort-Vathorst heeft besloten om zich niet te houden aan de visie die de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) hanteert als het gaat om vrouwelijke ambtsdragers. De kerkelijke gemeente 'Kruispunt' maakte afgelopen weekend bekend dat de vrouwen in het ambt worden toegelaten.
Kruispunt is in de tijd dat de bouw van Amersfoort-Vathorst startte opgericht uit een uniek samenwerkingsverband tussen de Protestantse Kerk Nederland (PKN), de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK). Daarmee wilden ze kerkmuren in deze nieuwe wijk laten verdwijnen.
Nadat Kruispunt eerder de werkgroep ‘Man Vrouw en Ambt’ (MVEA) instelde, besloot het kerkbestuur onlangs definitief om vrouwelijke ambtsdragers toe te laten. 'Met deze stap bekennen we kleur ten opzichte van het beleid en de overtuiging van de leiding van de CGK', stelt bestuursvoorzitter Gerard Born volgens het Nederlands Dagblad. Vanaf 25 september worden vrouwelijke ambtsdragers binnen deze kerk bevestigd of herbevestigd. Kruispunt blijft onderdeel van de CGK.
Synodebesluit
De vrouw in het ambt is momenteel een heet hangijzer binnen de CGK. Behoudende CGK-predikanten vinden dat kerkenraden die vrouwelijke ambtsdragers bevestigen synode-afspraken negeren en zichzelf daarmee buiten het kerkverband plaatsen. De CGK spraken in 1998 uit dat volgens de Bijbel "het gezaghebbend leidinggeven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt.” Van de samenwerkingsgemeenten wordt sinds de synode van 1998 echter verwacht dat zij zich houden aan de minst vérgaande kerkorde. Dat is in deze kwestie die van de CGK.
De generale synode heeft in april besloten om geen ruimte te geven aan vrouwelijke ambtsdragers binnen de kerk. Een meerderheid van de synode is tegen het openstellen van ambten voor vrouwen. Een meerderheid stemde voor een voorstel waarin staat dat er 'in de CGK geen plaats is voor een praktijk van vrouwelijke ambtsdragers'. Dit voorstel werd door de synode aangenomen met 32 voorstanders en 19 tegenstemmers. “Gemeenten die toch zusters in de ambten hebben benoemd, moeten hierop nu in de classes opnieuw worden aangesproken en vermaand”, stelde synodevoorzitter ds. J. G. Schenau.
Praatmee