cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Klimaatverandering
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 juni 2022 door Redactie

Kerk Oxford voegt 'klimaatvraag' toe aan liturgie bij doop en belijdenis

Christenen die bij de Anglicaanse kerk in Oxford zich willen laten dopen of belijdenis willen doen, moeten voortaan beloven dat ze goed met Gods schepping om zullen gaan. Die extra vraag is door bisschop Steven Croft aan de liturgie van de kerk toegevoegd. Dat geldt nog niet voor andere bisdommen in het Verenigd Koninkrijk.

Het is de eerste kerk in het Verenigd Koninkrijk die een dergelijke vraag toevoegt aan de formele liturgie, zo weet The Guardian te melden. Mensen die zich in de kerk willen laten dopen of belijdenis willen doen, moeten net als in veel kerken in Nederland, een aantal vragen beantwoorden. Daarin wordt onder meer beloofd om trouw te blijven aan de (leer van de) kerk en in het bezoeken van diensten. Ook belooft men als een christen te zullen leve op verschillende gebieden.

Sinds kort is daar dus een extra vraag bijgekomen die over het milieu gaat. Men wordt gevraagd te beloven om te “Streven naar het beschermen van de God schepping en het onderhouden en vernieuwen van het leven op aarde”.

Volgens bisschop Steven Croft heeft de kerk een belangrijke rol bij het aanpakken van de grote problemen rondom het klimaat. “Het doel om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden, wordt al lastig te behalen”, zegt hij desgevraagd. “We hebben als samenleving maar een beperkte tijd om te handelen. We mogen er geen enkele twijfel over hebben dat er een mogelijkheid is tot verandering als we nu gaan handelen.” Met het besluit om een extra ‘klimaatvraag’ toe te voegen bij doop en belijdenis, wil hij daar aan bijdragen. Eerder stapte het bisdom al af van het gebruik van fossiele brandstoffen. Greenpeace liet reeds weten blij te zijn met de acties van de kerk in Oxford.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Zo gaat dat:

Nieuwe "evangelie" erin, t oude eruit

(op termijn).

Groen erin, rood eruit (op termijn.

De boom erin, t Kruis eruit (op termijn).