Dr. Klaassen stopt als gemeentepredikant binnen de PKN

Nieuws2 mei 2022 Redactie
Klaassen

Dr. M. Klaassen stopt binnenkort als gemeentepredikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Hij treedt in plaats daarvan in dienst bij Stichting Bijbels Beraad M/V. Klaassen streed lange tijd tegen de progressieve wind binnen de PKN en diende recent nog de zwaarst mogelijke vorm van bezwaar (gravamen) in binnen de kerk. Dat werd afgewezen. De predikant vertelt zelf vanwege aanhoudende gezondheidsproblemen "meerdere keren gevraagd te hebben of de Heere ander werk voor hem had". Ook benadrukt hij dat zijn besluit tijdelijk is en dat hij blijft preken.

De Hervormde Gemeente van Arnemuiden, waar Klaassen op dit moment predikant is, maakt zijn vertrek op de website bekend. ‘Dr. Klaassen is door het bestuur van stichting Bijbels Beraad Man/Vrouw gevraagd bij hen in dienst te treden. Deze stichting verzorgt toerusting aan kerken en christenen op het gebied van huwelijk en gezin, seksualiteit en de thematiek van LHBT. Na enige weken van bezinning heeft dr. Klaassen besloten het verzoek om in dienst te treden bij Stichting Bijbels Beraad M/V te aanvaarden. Hij hoopt zich in te zetten voor verdere uitbreiding van de werkzaamheden rondom huwelijk en seksualiteit voor kerken en christenen in Nederland.’

Door aan de slag te gaan bij deze interkerkelijke stichting zal Klaassen stoppen met zijn werk als gemeentepredikant. Dat betekent dat hij zich niet meer aan een kerkelijke gemeente zal verbinden. Wel zal hij binnen de PKN blijven preken. Bijbels Beraad M/V maakt middels een persbericht bekend dat Klaassen per 1 september aan de slag zal gaan voor de stichting en is daar blij mee: ‘Dit helpt Bijbels Beraad M/V om te voldoen aan de sterk groeiende vraag naar bezinning, toerusting en ondersteuning van kerken op het gebied van huwelijk, geslacht, seksualiteit en relaties.’

Reactie Klaassen
De predikant zelf vertelt desgevraagd dat hij alles wat hij kwijt wil zondag al tijdens een kerkdienst in zijn eigen gemeente heeft gezegd. Tijdens de dienst lichtte hij zijn besluit inderdaad verder toe. Dat deed hij door de brief voor te lezen die hij eerder al aan de kerkenraad van Arnemuiden had verzonden. Hij vertelt daarin onder meer dat hij ook in 2020 al een verzoek kreeg van de stichting om bij hen in dienst te treden. “Dat heb ik toen afgewezen. We zaten midden in de coronacrisis. En omdat het een functie betrof naast mijn werk in Arnemuiden, was het niet mogelijk om hier gehoor aan te geven. Nu, twee jaar later, kreeg ik opnieuw deze vraag maar dan in een voltijdsfunctie. Na enkele weken van bezinning en gebed heb ik besloten ditmaal wel op dit verzoek in te gaan en mij beschikbaar te stellen om voor de stichting te gaan werken.”

"Een aanvullende reden dat ik ja heb gezegd is de aanhoudende zorg over mijn gezondheid."

“Onze Westerse samenleving verwijdert zich in snel tempo van God en Zijn heilzaam Woord”, vervolgde de predikant. “Dit wordt met name zichtbaar in nieuwe visies inzake seksualiteit en relaties. Deze ontwikkeling dwingt kerken en christenen tot diepgaande bezinning. Bijbels Beraad is drie jaar geleden in het leven geroepen om Bijbels licht te werpen op de vele vragen en dillema’s die onze tijd met zich meebrengt. Al verschillende jaren heb ik door studie, publicatie, lezingen en voorlichtingen mezelf met deze thematiek beziggehouden. Ik sta van harte achter de visie en missie van Bijbels Beraad.”

“Het doctorenambt, het ambt van doctor in de godgeleerdheid, is vanouds nauw verbonden met onderwijs en toerusting. Ik zie het hiermee dan ook in lijn om dienstbaar te zijn aan de bredere toerusting van de kerk in Nederland”, aldus de predikant. “Een aanvullende reden dat ik ja heb gezegd op dit verzoek is de aanhoudende zorg over mijn gezondheid. Zoals u weet worstel ik al enkele jaren met een beperkt energieniveau dat ervoor zorgt dat ik mijn werk niet kan uitvoeren zoals ik graag zou willen en de gemeente ook nodig heeft. Meerdere keren heb ik om die reden gevraagd of de Heere mogelijk ander werk voor mij te doen had. Niet omdat ik het gemeentewerk niet wil, ik doe dat met de liefde van mijn hart, maar omdat het mij zwaar valt om zo te functioneren.”

Hij werd twee keer door een kleinere gemeente beroepen, maar vertelde zondag dat de Heere daarbij toch geen deur opende. Toen kwam de vraag van Bijbels Beraad. “Dat was voor mij aan aanwijzing om mezelf tijdelijk op iets anders dan het gemeentewerk te richten. Hoewel ook dit werk mijn volle inzet zal vergen, zal het vermoedelijk toch iets rustiger zijn dan de dynamiek die het gemeentewerk nu eenmaal met zich meebrengt. Op deze manier kan ik me toch inzetten voor Gods koninkrijk op een manier die hopelijk mijn gezondheid en herstel ten goede kan komen.”

"Meerdere keren heb ik gevraagd of de Heere mogelijk ander werk voor mij te doen had."

“Ik hoop van harte de verbinding met de kerk en de verkondiging van het Woord naast het werk voor Bijbels Beraad vast te houden”, was Klaassen duidelijk. “Ik heb vrede gekregen met deze beslissing. Al realiseer ik me dat de impact op mij, ons gezin en u als gemeente groot is. We moeten afscheid nemen van een geliefde gemeente die we bijna zeven jaar hebben mogen dienen, waar veel banden zijn en waar onze kinderen hun plekje hebben gevonden. We zullen op zoek moeten naar een nieuwe woonplaats, woning, kerkelijke gemeente en scholen voor onze kinderen. We vertrouwen erop dat de Heere voor ons zal zorgen en ons zal leiden.”

Klaassen stelde te begrijpen dat zijn vertrek uit Arnemuiden gemengde gevoelens op kan roepen. “Tegelijkertijd weten we dat de Heere niet afhankelijk is van mensen, en zeker niet van mij.” Aan het einde van de dienst bedankte hij "op nadrukkelijk verzoek" van zijn vrouw nog de jongeren die een kaart hadden gestuurd met de vraag of hij in Arnemuiden wilde blijven. "Daar kan ik helaas niet aan beantwoorden. Maar wel heel hartelijk bedankt voor jullie liefdevolle medeleven en gebed."

Ernstig bezwaar
Via de kerkelijke weg diende Klaassen recent ernstig bezwaar in tegen de leer (een gravamen). Hij maakt zich zeer ernstige zorgen over de wijze waarop de PKN omgaat met het thema seksualiteit. Dit deed hij bij de classis Delta, een vergadering van een aantal protestantse kerken in zijn eigen regio. Vorige maand werd bekend dat dit bezwaar niet in behandeling wordt genomen. Dit kan alleen bij bezwaren tegen de belijdenisgeschriften van de PKN en dat zou nu niet het geval zijn.

Via zijn website noemde Klaassen vier thema’s die in zijn ogen ingaan tegen Gods Woord:

  • De mogelijkheid van het zegenen van andere relaties dan die van man en vrouw als strijdig zijnde met a) de plaats en betekenis van het huwelijk in Gods plan met de mens en b) de diepe betekenis die de Schrift toekent aan het huwelijk als verwijzing naar Christus en de gemeente.'
  • 'De uitspraak van het moderamen van de Protestantse Kerk in 2018 dat de kerk geen waardeoordeel uitspreekt 'over de seksuele geaardheid van haar leden noch over het huwelijk of andere levensverbintenissen’.'
  • 'De geruisloze invoering van een liturgie voor het zegenen van transgenders die een transitie ondergaan hebben.'
  • 'Het PThU-rapport uit 2021 waarin een pleidooi gevoerd wordt voor meer inclusiviteit inzake LHBT-ers in de kerk, gekoppeld aan diverse vergaande aanbevelingen.'


Over het afwijzen van zijn bezwaar schreef de predikant: ‘Het stelt mij teleur dat de kerk mijn fundamentele bezwaren zo gemakkelijk aan de kant schuift. Wel is mij de mogelijkheid aangeboden een gesprek te hebben met het moderamen van de landelijke kerk. (…) Met haar weigering op genoemde zorgpunten in te gaan stelt de PKN zich buiten de grenzen van Gods Woord en de grenzen van de ware kerk.’

Rek eruit
Tegenover CIP.nl lichtte Klaassen begin april zijn bezwaar verder toe. “Ik zie dat de deur steeds verder wordt opengezet voor LHBTI-relaties en een speciale liturgie voor transgenders. Als predikant binnen de PKN ervaar ik het als mijn roeping om de daarvoor aangewezen weg te gaan binnen de kerk en protest aan te tekenen.”

"Ik vraag me soms af hoelang ik hier nog mee door moet gaan. Daar ben ik zelf nog niet uit."

Op de vraag of hij zijn roeping niet voort wilde zetten binnen een andere kerk, antwoordde de predikant destijds: “Binnen de PKN is er altijd een stroming geweest die tegen wil en dank is meegenomen binnen de PKN, en dat is de Gereformeerde Bond. Een orthodox-gereformeerde stroming die nota bene binnen onze kerk de oudste papieren heeft. Het is de taak van de Gereformeerde Bond, en dus ook van mijn als predikant, om de Kerk aan te spreken als er ontwikkelingen plaatsvinden die tegen haar belijden ingaan. Ja, ik vraag me soms af hoelang ik hier nog mee door moet gaan. Daar ben ik zelf nog niet uit, maar het kan dat er een moment komt waarop de rek eruit is.”

Stichting Bijbels Beraad
De predikant was overigens al betrokken bij het werk van de stichting. Zo werkte hij mee aan het boek ‘Liefde die boven alles uitgaat’ (in deze CIP-videoserie komt het boek aan de orde, red.). Bovendien houdt hij zich al jaren intensief bezig met de onderwerpen die voor de stichting belangrijk zijn. Op de eerstvolgende conferentie van Bijbels Beraad M/V zal hij bovendien de hoofdspreker zijn, zo meldt de stichting. ‘Op 9 juni vindt de volgende conferentie plaats in Alblasserdam over Bijbels man/vrouw zijn. Dr. Klaassen is hier een van de hoofdsprekers.’ Per 1 september zal hij ook in dienst treden van de stichting.

CIP.nl maakte met dr. M. Klaassen de videoserie '(Homo)seksualiteit en identiteit: tegen de stroom in'. Klik hier om de video's te bekijken.

In de CIP Podcast bespraken CIP-redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper bovenstaand nieuwsbericht. Beluister het fragment vanaf minuut 24:43

Praatmee

Beluister onze podcast

#334 Jeffrey & dr. Wim Dekker over Trump-profetieën, scheppingsorde en de Rooms-Katholieke Kerk
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

myanmar
Nieuws

Kerkleider Myanmar op vrije voeten na zestien maanden gevangenis

Myanmar heeft na aanhoudende internationale druk een kerkleider vrijgelaten die vorig jaar werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Het gaat om Hkalam Samson, de voormalig president van de Kachin Baptist Convention. Hij zat 16 maanden in de gev

Pakistan
Nieuws

Pakistan trekt verbod op uitgifte paspoorten vluchtelingen in

Pakistaanse christenen die het land zijn ontvlucht vanwege vervolging, kunnen opgelucht ademhalen. De Pakistaanse overheid heeft besloten om opnieuw paspoorten uit te geven aan burgers die asiel zoeken in het buitenland. De regering kondigde deze wee

Ds. J. Koppelaar
Video

Ds. Koppelaar wijst op het nieuwe leven dat Jezus ondanks alle zonden voor ons verwierf

"Christus heeft door Zijn kruisdood en opstanding voor ons een nieuw leven verworven dat nooit meer voorbijgaat, ongeacht wat we gezondigd hebben en ongeacht hoe we nog zullen zondigen", merkte ds. J. Koppelaar onlangs  in een preek op. De hersteld h

Bevelyn Beatty Williams
Nieuws

Amerikaanse vrouw krijgt 41 maanden gevangenisstraf voor blokkeren ingang abortuskliniek

De Amerikaanse Bevelyn Beatty Williams is veroordeeld tot 41 maanden gevangenisstraf, nadat ze in juni 2020 de toegang van een abortuskliniek in New York blokkeerde. Dat melden diverse media. Tijdens de blokkade zou Williams een personeelslid van de

gezin
Nieuws

Refoweb-vragensteller vraagt of het geoorloofd is om kinderwens uit te stellen

'Is het geoorloofd om een zwangerschap, wanneer ons deze opnieuw gegeven zou worden, uit te stellen tot na een verhuizing? Onze jongste is inmiddels 2,5 jaar. Er is ruimte, financieel en qua liefde/rust in het gezin, voor een volgend kindje. We worst

Mexico
Nieuws

Open Doors vertaalt wet voor bescherming religieuze vrijheid in Mexico

Eind juni vond er een uniek moment plaats in het State Center for Indigenous Languages, Arts and Literature (CELALI) in de staat Chiapas, Mexico. De Mexicaanse regering presenteerde de wet op religieuze verenigingen en openbare erediensten, inclusief

Sejun
Video

Sejun groeide op in boeddhistisch klooster (en nu volgt hij Jezus)

Sejun uit Nepal groeit op in een boeddhistisch klooster. Maar de leraren handelen niet naar de vrede waarover ze onderwijzen. Wanneer Sejun 13 jaar is vlucht hij weg. Zijn ouders zijn boos en brengen hem naar een andere school. Daar ontmoet hij een c

Over God, Israël en de Bijbel
Podcast

Terugluisteren: Israëlische man deelt afschuwelijke verhalen over 7 oktober

"Terwijl de baby in de oven lag, lag de vader te sterven en werd de moeder verkracht", vertelt de Israëlische Tal Lev-Ary. De Messiasbelijdende Jood, die woont en werkt in Israël, was onlangs te gast in de IB-podcast van Israël en de Bijbel. In de po

Meerartikelen

ds. M. Krooneman
Video

Sta je in vuur en vlam voor Jezus of is er sprake van een waakvlammetje?

Sta jij in brand voor de Heere Jezus Christus? In vuur en vlam voor het evangelie? Of is jouw uitslaande brand inmiddels een waakvlammetje geworden? Tijdens een recente jongerenavond van Geloofstoerusting in Genemuiden stonden deze vragen centraal ti

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Kirsten Wassink

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is Kirsten Wassink te gast. Zij is HR-directeur op de Global Mercy, het nieuwste hospitaalschip van de hulpverleningsorganisatie Mercy Ships. In deze rol draagt ze met haar team zorg voor het personeel.

ELINE
Video

ELINE aanstaande zondag in Hour of Power te zien

Zangeres ELINE is aanstaande zondag in Hour of Power te zien. In de uitzending vertelt ze onder andere over het lied Jezus Overwinnaar dat ze te midden van geloofstwijfel schreef. Een bijzonder aanbiddingslied dat elke zondag in veel kerken wordt gez

Nigeria
Nieuws

Grote zorgen Nigeriaanse christenen: "Er heerst een sfeer van hopeloosheid"

Acht maanden nadat meer dan 300 christenen werden afgeslacht op Kerstavond en drie maanden na nog een reeks aanvallen rond Pasen, faalt de Nigeriaanse regering nog steeds in het beveiligen van haar mensen “Overlevenden van bloedbaden door extremisten

Arie-Jan Mulder
Column

Dreigt Gods oordeel als je op onwaardige wijze avondmaal viert?

Paulus heeft ons al heel wat te denken gegeven over het avondmaal. Aan het eind van zijn betoog lanceert hij nog een paar pittige uitspraken. In 1 Korinthe 11:29-34 zegt hij: 'Want wie eet en drinkt maar niet beseft dat het om het lichaam van de Heer

Dr. Wim Dekker
Podcast

Dr. Wim Dekker: “We hebben de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven”

“In de reformatorische traditie is de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven. Op steeds meer plekken is levend geloof te vinden”, stelt dr. Wim Dekker vast in de nieuwspodcast van Cvandaag. De theoloog blikt terug op een recent symposium van

Hamas
Nieuws

Palestijnse activist onthult: Gazanen gehersenspoeld om Joden en christenen te haten

Hamza Howidy, een Palestijnse activist die jarenlang onder het bewind van Hamas leefde, doet in gesprek met The Times of Israël een boekje open over de systematische haatzaaierij in Gaza. "Er waren twee of drie christelijke scholen in Gaza", herinner

Textiel
Nieuws

Archeologen stuiten op 3800 jaar oude textiel in woestijn van Judea

Archeologen hebben een 3800 jaar oud stukje rood textiel ontdekt in de grotten van de Judese Woestijn. Dat meldt All Israel News. Dit stukje stof, gekleurd met verfstof afkomstig van insecten, biedt nieuw bewijs van oude verfmethoden en wijst op een

Elon Musk
Nieuws

Elon Musk noemt zichzelf cultuurchristen en wil 'woke mind virus' bestrijden

Elon Musk, de wereldwijd bekende CEO van SpaceX en Tesla, heeft zichzelf in een recent interview een cultuurchristen genoemd en gaf aan te willen vechten tegen het 'woke mind virus'. Musk stelt misleid te zijn door het 'woke mind virus', waardoor een

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden vertelt dat God ook bij tegenslagen vóór ons is

"Wat voor ons een worsteling is, dat is van Gods kant vaak een omhelzing", aldus ds. G. van Zanden. De hervormde predikant uit Katwijk aan Zee merkte onlangs in een preek op dat we als christenen soms het gevoel kunnen hebben dat ons alles tegenzit e

vlag
Nieuws

Schokkende onthullingen over misbruik in (kerkelijke) zorginstellingen Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn in het verleden meer dan een kwart miljoen kinderen en (kwetsbare) volwassenen misbruikt en mishandeld in zorginstellingen. Het gaat daarbij onder meer om kerkelijke zorginstellingen. Dat blijkt uit de rapportage van een jarenla

Sander en Hester
Video

Sander en Hester verhuisden naar Italië nadat ze door God geroepen werden

Een paar jaar geleden voelen Sander en Hester zich geroepen om naar Arco in Noord-Italië te verhuizen om daar als zendelingen te gaan werken. Maar het vinden van een woonruimte in het toeristische Arco, aan de mond van het Gardameer, blijkt nagenoeg