CU-Kamerlid clasht met FVD: "Ik vind het gevaarlijk"

Stieneke van der Graaf, Kamerlid namens de ChristenUnie, clashte deze week in de Tweede Kamer hard met Forum voor Democratie-Kamerlid Gideon van Meijeren over rechtsstaat en democratie. Mede omdat FVD hier vervolgens beelden van online plaatste, ging de discussie op Twitter nog even verder.
Van der Graaf besloot om Van Meijeren in te Tweede Kamer te interrumperen nadat hij onder meer stelde dat de vrijheid van meningsuiting in Nederland in het geding is en dat er geen democratie is. “Ik constateer dat de heer Van Meijeren hier in de Kamer in alle vrijheid het woord kan voeren", stelde het CU-Kamerlid. “En vanavond wordt hij in alle vrijheid beëdigd als gemeenteraadslid in Den Haag. Maar daar gaat mijn vraag niet over. Ik hoor de heer Van Meijeren verwijzen naar landen als Noord-Korea en China, waar hele grove mensenrechtenschendingen plaatsvinden tegen specifieke bevolkingsgroepen. In China tegen de Oeigoeren en vanuit Noord-Korea hoorden we vorige week nog de berichten over tientallen christenen die gedood zijn. Vindt hij dat dit te vergelijken is met Nederland?”
Van Meijeren antwoordde ontkennend: “Absoluut niet. Laten we blij zijn dat we nog geen China of Noord-Korea zijn. Dat zijn volstrekte dictaturen waar mensenrechten op walgelijke manieren aan de lopende band worden geschonden. Ik noemde die landen alleen als voorbeeld om aan te tonen dat wat in de Grondwet staat helemaal niets zegt over de dagelijkse realiteit. Ik zeg niet dat Nederland er op dit moment zo voorstaat als China of Noord-Korea, gelukkig niet. Maar ik wil ons ervoor behoeden dat we langzaam, sluipenderwijs, die kant op gaan. Het is niet zo dat een democratische rechtsstaat van de ene op de andere dag een dictatuur is. Maar we zien wel dat in Nederland grondrechten steeds gemakkelijker worden beperkt. Daarvan heb ik een aantal heel zorgwekkende ontwikkelingen genoemd.”
“Nederland is op dit moment misschien geen dictatuur, maar ook geen functionerende democratie”, vervolgde het FVD-Kamerlid. “Het mag duidelijk zijn dat ik hier afstand van neem”, reageerde Van der Graaf. “Nederland is een functionerende democratie. Ik vind het aanmatigend dat een gekozen parlementariër, die hier in vrijheid het woord kan voeren, onze democratie op die manier ter discussie stelt. Ik vind dat gevaarlijk en ik vind dat de heer Van Meijeren daar heel voorzichtig in moet zijn.” Bovendien vroeg ze of het FVD-Kamerlid wilde stoppen met het trekken van vergelijkingen met China en Noord-Korea om “niet de indruk te wekken dat we ook die kant opgaan”.
Van Meijeren stelde vervolgens dat hij helemaal niet alles kan zeggen wat hij wil als parlmentariër: “Er zijn standpunten die ik hier niet mag uitdragen omdat mij dan het woord wordt ontnomen. Niet omdat ze beledigend of kwetsend zijn, maar omdat ze door de voorzitter als ‘ongepast’ worden aangemerkt. Daarnaast is dit ook in heel veel opzichten een schijnparlement. Wij maken met elkaar helemaal niet de hoogste wetten die in dit land gelden. Het zijn EU-commissarissen die besluiten welke kranten Nederlanders mogen lezen. Het zijn EU-commissarissen die beslissen welke informatie wel of niet juist is en overige informatie wordt als desinformatie bestempeld.”
“Een aantal jaar geleden is dat ook heel duidelijk geworden”, vervolgde het FVD-Kamerlid. “Het Nederlandse parlement zei heel duidelijk dat wij geen behoefte hadden aan een EU-instantie die desinformatie zou bestrijden. Daar werd een motie over aangenomen. Uiteindelijk kunnen we daar niets tegen doen. Al zouden wij als gekozen volksvertegenwoordigers met 150 man unaniem ervoor pleiten dat bepaalde EU-regelgeving hier niet zou moeten gelden, dan kunnen we er nog niets aan doen. Alles wat in Brussel besloten wordt, staat direct boven onze Grondwet. De Nederlandse bevolking heeft daar heel duidelijk over gezegd: dit willen wij niet. Het is toch gebeurd én in strijd met de Grondwet. Er is sprake geweest van een onrechtmatige machtsoverdracht aan de EU waarmee de Nederlandse democratie definitief is opgeheven.”
Daarmee was het debat in de Kamer klaar, maar FVD besloot om op Twitter nog even door te gaan. De partij plaatste beelden van het debat online en schreef daarbij: ‘Het kartel veinst de diepe wonden in onze democratie met een grondwettelijke pleister te helen. Stieneke van der Graaf pretendeert op te komen voor de rechtsstaat terwijl ze ernstige schendingen van onze grondrechten goedkeurt. Gideon van Meijeren laat haar er niet mee wegkomen!’
Van der Graaf besloot daar vervolgens weer op te reageren en richtte haar pijlen daarbij rechtstreeks op Van Meijeren: ‘Een gekozen volksvertegenwoordiger in gemeente, provincie én landsbestuur die Nederland geen democratie noemt, de Kamer een schijnparlement en vergelijkingen blijft trekken met Noord-Korea. Met trots wordt dat gedeeld. Je zou erom lachen als het niet om te huilen was.’
Die reactie werd onder meer geliked door partijleider Gert-Jan Segers. Ook hij besteedt de laatste tijd op social media meer aandacht aan de FVD. Zo reageerde hij dinsdag op het zoveelste vertrek van een FVD-senator: ‘Veel kiezers gaven drie jaar geleden collega Baudet hun vertrouwen en maakten van FVD toen de grootste partij van het land. Dat vertrouwen is daarna beschaamd. Het mooie van onze democratie is dat iedereen volgend jaar de kans krijgt om een nieuwe, betere keus te maken.’ Ook noemde hij het ‘schandalig’ dat FVD besloot niet aanwezig te zijn op het moment dat de Oekraïense president Zelensky de Tweede Kamer toespreekt.
Een gekozen volksvertegenwoordiger in gemeente, provincie én landsbestuur die Nederland geen democratie noemt, de Kamer een schijnparlement en vergelijkingen blijft trekken met Noord-Korea. Met trots wordt dat vervolgens gedeeld.
— StienekevanderGraaf (@StienekevdGraaf) March 30, 2022
Je zou erom lachen als het niet om te huilen was. https://t.co/cLcQeyPMoX
Praatmee