Ds. R. van Kooten: "'Niet de leer, maar de Heer' is een stupide opmerking"
Voor het eerst sinds hier onderzoek naar wordt gegaan zijn er in Nederland meer ongelovigen dan gelovigen, zo liet het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) vorige week weten. Volgens ds. R. van Kooten laat dit zien hoe belangrijk het is dat christenen in de kerk worden toegerust, zodat we de blijde boodschap uitdragen in het dagelijks leven. De hersteld hervormde emerituspredikant was te gast in de CIP Podcast.
‘Religie en religieuze gemeenschappen verliezen steeds meer terrein als invloedrijke maatschappelijke spelers’, schrijft het SCP. Het percentage mensen dat aangeeft zichzelf als ‘buitengewoon’, ‘erg’ of ‘enigszins’ ongelovig te zien is in geen enkel land dat weergeven wordt in het rapport zo hard gestegen als in Nederland. Nederland behoort dan ook tot de top van Europa als het gaat om secularisatie. Hier lees je meer over het SCP-onderzoek.
Van Kooten: "Het is als dominees onze opdracht dat een kerkelijke gemeente het evangelie leert verstaan in de context waarin we leven, zonder dat die context het uitgangspunt wordt. Daarom zouden we moeten blijven investeren in catechese, zodat christenen worden toegerust. Het is een feit: hoe meer ik iets beheers, hoe eenvoudiger ik het kan vertalen. Daarom vind ik 'niet de leer, maar de Heer' een stupide opmerking. De leer is geen droge schoenzool, maar het magistrale wat God gedaan heeft en doet. En na de leer volgt de toepassing in het concrete leven."
Over het belang van de toepassing zegt Van Kooten: "Er zijn mensen die op een verjaardag het hoogste woord hebben, maar bijvoorbeeld niet makkelijk over hun geestelijk leven praten. Hoe is onze relatie met de Heere? Als iemand mij vraagt hoe ik mijn vrouw heb leren kennen, gaan mijn ogen glanzen. Als je die relatie met de Heere hebt, hoef je niet veel te zeggen maar proeft men wel hoe waardevol dit voor je is. Op je werk word je niet betaald om te preken. Maar ben je betrouwbaar? Hoe sta je bekend? Ons leven is voor veel buitenstaanders het enige boek dat wordt gelezen."
Beluister het volledige fragment vanaf minuut 3:15
Praatmee