cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Andries Knevel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 januari 2022 door Jeffrey Schipper

Yoeri Albrecht gefrustreerd omdat kerken 'voorrangspositie' hebben: begrijpelijk?

“Ik begrijp niet helemaal waarom je op de Veluwe iedere zondag een 2000 jaar oud boek mag bespreken, maar in hartje Amsterdam niet bijeen mag komen om een boek te bespreken van afgelopen maand. Ik zie het verschil niet zo goed”, stelde Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie in Amsterdam. Hij vindt het niet eerlijk dat de cultuursector anders wordt behandeld dan kerken, als het gaat om coronamaatregelen.

Voormalig EO-presentator Andries Knevel reageert op het bericht dat Albrecht zijn debatcentrum in een kerk wil veranderen om in deze coronatijd open te kunnen. "Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat kerken op basis van de vrijheid van godsdienst een uitzonderingspositie hebben", maakt Knevel duidelijk. "Maar er is weinig verschil tussen vijftig man in De Balie en vijftig man in een Amsterdamse kerk. Ik begrijp dan ook de frustratie van Albrecht. Ik ken Yoeri Albrecht. Zijn provocerende uitspraak is goed bedoeld. Het water staat bij hem tot aan de lippen, ondanks het feit dat hij subsidie krijgt."

Zijn wens om een kerkgenootschap op te richten is volgens Knevel echter onrealistisch. "Volgens Teunis van Kooten, een jurist die hier alles van weet, moet je dan namelijk een godsdienstige opvatting hebben. De groep in kwestie moet een geloofsopvatting delen en het doel van een kerkgenootschap is de verering van één of meer godheden. Wat is in het geval van De Balie een godheid? De cultuur? De rede? Een debat? Dit is mijn inziens onvoldoende om een kerkgenootschap op te richten. Desondanks vind ik zijn provocatie boeiend."

"De uitspraak van Albrecht is een beetje uit zijn verband gerukt", voegt hij toe. "Hij heeft namelijk ook gezegd dat hij de Bijbel een prachtig boek vindt en dat het onderscheid tussen kerk en staat mag blijven. Maar hij vindt dat hij die uitzonderingspositie ook verdient, om als het ware de 'god van de rede en debat' te 'vereren'. Daarover zou ik graag een debat tussen Albrecht en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) in De Balie willen zien. Ik hoop dan ook dat het debatcentrum snel opengaat."

Deze week richtte De Balie het Levensbeschouwelijke Genootschap de Gemeenschap der Rede op. 'In regelmatige bijeenkomsten vieren we de eredienst van democratie en rechtsstaat, van rede en troost', stelt men in een verklaring.

Beluister het volledige fragment in de CIP Podcast vanaf minuut 16:05

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Verkiezingsprogramma ChristenUnie: wat valt er op? Beluister de Cvandaag podcast
- Zijn we Gods plan met Israël kwijtgeraakt en wat houdt dat plan in?
- Cvandaag podcast: Jaap Bönker en Kees van Velzen over Gods plan met Israël én de Arabieren
- Jan-Willem Grievink wijst in Cvandaag podcast op 'anti-Israëlpolitiek' VN
- Jan-Willem Grievink wijst op 'hoogmoed' christelijke klimaatactivisten: "Moderne kruisvaarders"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
Nou kijk we houden in de kerk geen boekbespreking als t goed is.

De bijbel is een levensveranderend boek waar God zelf doorheen spreekt!