cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Tom de Nooijer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 december 2021 door Jeffrey Schipper

Voltooid leven-wet wordt een vrije kwestie: een nederlaag voor de ChristenUnie?

De coalitie heeft in tegenstelling tot vier jaar geleden over een aantal gevoelige medisch-ethische kwesties geen afspraken gemaakt. Kamerleden mogen de komende regeerperiode een eigen persoonlijke afweging maken over de verruiming van de abortuswet en het wetsvoorstel voltooid leven. Een nederlaag voor de ChristenUnie? Voormalig SGP-raadslid Tom de Nooijer geeft antwoord in de CIP Podcast.

"Als het aan D66 had gelegen had de voltooid leven-wet al in het regeerakkoord gestaan. In die zin kun je stellen dat de ChristenUnie de remmende factor is. Dit roept de vraag op of de partij er meer uit had kunnen halen. Waarom is er niet opnieuw een breekpunt gemaakt van de voltooid leven-wet? De kans dat de wet het gaat halen is levensgroot. Veel partijen hebben zich er eerder al voor uitgesproken. Bovendien kunnen we feitelijk vaststellen dat er in de Tweede Kamer bij veel onderwerpen een liberale meerderheid is."

Tegenover het Nederlands Dagblad onderstreept CU-leider Segers dat zijn partij de voltooid leven-wet niet gaat invoeren. "Als het wel wordt ingevoerd, zou de ultieme consequentie zijn dat je eruit stapt", aldus Segers. De Nooijer constateert dat de CU is opgeschoven: "De nieuwe lijn van de partij is dat de wet niet mag worden uitgevoerd in een kabinet waar de CU onderdeel van uitmaakt. Dat is een andere richtlijn dan voorkomen dat de wet wordt aangenomen.

Ik begrijp dat het in een coalitie niet mogelijk is om het volledige verkiezingsprogramma van de ChristenUnie uit te voeren. En ik waardeer hun inzet, omdat de CU ook dingen wél heeft bereikt. Ondanks het feit dat de CU de voltooid leven-wet niet gaat uitvoeren, maakt de partij het mogelijk dat de seculiere wind die steeds harder waait ook bij medisch-ethische onderwerpen voelbaar is."

Beluister het fragment vanaf minuut 8:

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- John Lapré cancelt bezoek aan Opwekking: begrijpelijk? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Gereformeerde Bond vermaant Israëlkritische PKN: terecht? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Hbo-theologen krijgt in PKN gelijkwaardige plek naast predikant: terecht?
- Cvandaag podcast: is het belangrijk dat Joden en christenen elkaar opzoeken?
- Cvandaag podcast: zijn christenen te stil over 'de klimaatramp'?
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Politieke invloed door een christelijke partij is uiteraard zeer belangrijk. Maar ook is het nodig dat wij als christenen medemensen door ons leven zo tot jaloersheid wekken en laten zien dat het leven een geschenk van God is, dat mensen minder of geen behoefte hebben om naar de dood te verlangen (ook al weet ik dat de werkelijkheid met alle ellende complexer is dan ik nu even zeg), maar meer naar God. Immers waarachtig en zinvol leven is er alleen door het kennen van de levende God die elk mens liefheeft.

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify