cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
christenen CAM HAïti
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 december 2021 door Redactie

Ontvoerde zendelingen wisten zelf te ontsnappen: "Het was werkelijk een wonder"

De laatste gegijzelde zendelingen zijn ontsnapt uit de handen van de Haïtiaanse 400 Mawozo bende. Na het nieuws van de bevrijding van de laatste Amerikaanse en Canadese christenen, bleef het onduidelijk hoe de groep was vrijgekomen. In een persconferentie vertelt de woordvoerder van de zendingsorganisatie Christian Aid Ministries (CAM) over de ontsnapping: "God gaf de gegijzelden het verlangen om te ontsnappen."

"Naarmate de tijd verstreek gaf God verschillende gegijzelden het verlangen om te ontsnappen. Het duurde even tot iedereen het erover eens was hoe de ontsnapping plaats moest vinden. Het is namelijk erg gevaarlijk! In gebed vroegen de zendelingen God keer op keer om leiding", aldus CAM woordvoerder Weston Showalter. "Het kostte tijd. God heeft het gedaan. Na veel discussies en gebed waren de zendelingen het erover eens dat God hen leidde richting een ontsnapping. De eenheid in hun beslissing, was volgens de gegijzelden al een groot wonder op zich."

De gegijzelden maakten meerdere keren plannen om te ontsnappen. Ze vroegen God om duidelijk te laten weten of ze de plannen wel of niet uit moesten voeren. "Steeds gebeurde er hele specifieke dingen, waardoor ze wisten dat God hen vroeg nog even te wachten", aldus Showalter. Uiteindelijk kwam daar de nacht waarop de laatste twaalf zendelingen ontsnapten. "Op het moment dat ze wilden ontsnappen was de normaal gesloten deur ineens ontgrendeld. Ondanks de talloze bewakers rond het huis, konden ze via een smal pad ontsnappen." Het was een werkelijk wonder, volgens CAM. "Met Gods hulp en bescherming, vonden ze de weg in de nacht... Op de momenten dat ze de weg niet wisten, stopten ze en vroegen ze in gebed om Gods hulp." Uiteindelijk kwamen de christenen iemand tegen. Ze gebruikten zijn telefoon om CAM op te bellen. Een dag later vloog de groep veilig terug naar Florida.

Tijdens de persconferentie deelt CAM beelden van de gijzelaars. Psalm 34 kreeg voor de groep een bijzondere betekenis tijdens de gijzeling. In gevangenschap zongen ze regelmatig de bemoedigende woorden: "Ik heb de HEERE gezocht en Hij heeft mij geantwoord, en mij gered uit al wat ik vrees." In de video is te zien hoe de gegijzelden elkaar in vrijheid weer omhelzen en het lied zingen. 

De groep zendelingen bestond uit mannen, vrouwen, twee tieners en twee jonge kinderen. Eerder werden al twee gelovigen vrijgelaten vanwege gezondheidsredenen. Twee weken later volgde de vrijlating van drie anderen door de 400 Mawozo bende. Op 16 december ontsnapten de laatste 12 ontvoerde zendelingen. De bende vroeg één miljoen losgeld per gegijzelde, maar het is niet bekend of er ook daadwerkelijk losgeld is betaald. 

Afbeelding Christian Aid Ministries

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties