cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. Almatine Leene
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

14 december 2021 door Jeffrey Schipper

Ds. Almatine Leene over seksisme in de kerk: "Het raakt je wezen, wie je bent"

Als predikant heeft Almatine Leene verschillende vormen van seksisme meegemaakt én onderzocht. Hoe gaat zij daarmee om? En hoe kan het anders? De progressief-christelijke weblog Lazarus sprak met de gereformeerd-vrijgemaakte dominee hierover.

De vrouw, die tot voor kort Theoloog des Vaderlands was, maakt duidelijk dat mensen erg moesten wennen aan het feit dat ze predikant is. "Het gaat ook vaak over bijzaken, zoals je stem, je uiterlijk of wat je aan hebt. Terwijl ik het graag over de inhoud wil hebben", vertelt ze in gesprek met Lazarus.

Van de vrouwelijke dominees in Nederland voelt 90 procent zich tijdens het werk in de kerk ongelijk behandeld ten opzichte van hun mannelijke collega’s. Ruim de helft krijgt geregeld ongewenste opmerkingen over hun kleding of uiterlijk. Dat meldde het Nederlands Dagblad eerder dit jaar op basis van onderzoek. Nagenoeg alle circa 1300 vrouwelijke predikanten kregen de online enquête toegestuurd. Volgens de krant hebben iets meer dan driehonderd vrouwen uit verschillende kerken de vragenlijst ingevuld.

"Het raakt je wezen, wie je bent", zegt Leene over seksisme. "Mensen zeggen soms tegen mij: ik vind het helemaal niet goed dat jij predikant bent als vrouw, maar vat dat vooral niet persoonlijk op. Maar ik vat dat wel persoonlijk op, want het ís persoonlijk." Vorig jaar publiceerde CIP.nl een briefwisseling over deze kwestie tussen Almatine Leene en prof. dr. Wim van Vlastuin. "Ik vind het winst dat je hebt ontdekt dat ik inderdaad de letter van de Bijbel serieus neem. Het doet mij altijd verdriet als gedacht wordt dat dat niet het geval is", schreef Leene in haar slotbrief.

CIP.nl sprak eerder dit jaar met PKN-dominees Rebecca Onderstal en Rolinka Klein Kranenburg over hoe zij seksisme ervaren en daarmee omgaan. "Vergeet niet dat een theologische visie op de rol van de vrouw ook invloed heeft op de manier waarop naar vrouwen wordt gekeken. Dat kan tot een seksistische houding leiden", stelde Onderstal. In dit artikel reageerden drie mannelijke PKN-predikanten op de vraag of het niet toestaan van vrouwelijke ambtsdragers kan leiden tot seksisme.

Lees hier het volledige Lazarus-interview met Almatine Leene.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Een mens is vaak de som van zijn ervaringen. Op het evangelisch erf heb ik qua geestelijke Bijbelse opvoeding en leerperiode, geweldige ervaringen met (G)eestelijke vrouwen. Gods Geest is niet verdeeld in de verhouding 30 % Geest in de vrouw en 70 % Geest in de man. Ondanks alle Paulinische overwegingen en prinzipienreiterei door daarvoor in aanmerking komende personen, was het voor mij persoonlijk een zegenrijke ervaring om van een Bijbels doorleefde vrouw fantastisch onderwijs te mogen ontvangen, Ik dank God daarvoor.