cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 november 2021 door Jeffrey Schipper

Op de bres springen voor vrijheid: is de SGP hypocriet? - CIP Podcast

"De afgelopen maanden was ik heel erg verbaasd over de houding van de SGP. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de partij zich een beetje hypocriet opstelt", stelt CIP-redacteur Patrick Simons in de CIP Podcast.

Simons heeft de SGP regelmatig in de bres zien springen voor vrijheid. "Denk aan onderwijsvrijheid met betrekking tot die rel op het Gomarus en vrijheid van godsdienst tijdens de coronacrisis waardoor kerken veel meer mochten en mogen. Vorige week trok Kees van der Staaij in de Tweede Kamer ongewoon hard van leer tegen demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over het vaccinatiebeleid. Opnieuw was de inzet vrijheid. Vrijheid om niet te vaccineren en toch alles te mogen.

Ik ben het vrijwel altijd eens met dat pleidooi voor de vrijheid. Vrijheid is ongelooflijk belangrijk. Ik vind zelfs dat je de vrijheid moet hebben om domme keuzes te maken. Maar ik vind dus wel dat je consequenties van keuzes moet dragen. Niet vaccineren? Prima! Dan geldt voor jou de anderhalve meter voorlopig, evenals de mondkapjesplicht en testen voor toegang. Dat lijkt me prima. Ik snap niet waar mensen zich druk over maken als het hierom gaat.

Het verbaast me dat juist de SGP continu op vrijheid hamert. Het is misschien zelfs wel een beetje hypocriet. Kees van der Staaij zei letterlijk: 'Wat is vrijheid uiteindelijk waard als je zegt: je hebt vrijheid maar je moet wel doen wat wij willen.' Iemand liet op Twitter die uitspraak als een boomerang terugkomen in het SGP-gezicht: 'Wat is vrijheid uiteindelijk waard als je zegt: je mag trouwen, maar alleen met het geslacht dat wij willen? Wat is vrijheid uiteindelijk waard als je zegt: je mag een winkel openen, maar alleen op de dagen die wij willen?'"

Simons: "Ik vond dat wel raak eigenlijk. Een partij als SGP wil toch iedereen ook van alles opleggen? Maar als het om de eigen christelijke achterban gaat moet er ineens vrijheid zijn? Het maakt christelijke politiek extra lastig voor mij."

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 1:30

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

D
Volgens mij wil de SGP niemand iets opleggen, men heeft een overtuiging, en dat is iets heel anders dan de dwingelandij van ons kabinet.