Prof. dr. Huijgen roept op: "Laat je alsjeblieft vaccineren, voor je naaste en voor jezelf"
"Laat je alsjeblieft vaccineren, voor je naaste en voor jezelf", roept prof. dr. Arnold Huijgen op via Twitter. De invloedrijke theoloog deelt een interview met Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). "Vaccinatie zou je kunnen zien als een gift van God", zegt Kuipers in gesprek met het Reformatorisch Dagblad.
De argumentatie van bezwaarde christenen die het ongeoorloofd vinden om een vaccin in een gezond lichaam te spuiten, antwoordt Kuipers: "Die argumentatie geen hout. Iedereen komt vroeg of laat met het virus in aanraking. Bij de meeste mensen gebeurt dat binnen twee of drie winters, verwacht ik. Je moet bij wijze van spreken onder een glazen stolp leven, wil je virusvrij blijven. Dan zou je bijvoorbeeld je boodschappen altijd moeten desinfecteren. Vaccinatie zou je kunnen zien als een gift van God."
Kuipers waarschuwt dat er zo'n 1,8 miljoen mensen in Nederland niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, waardoor het volgens hem op lokale schaal "makkelijk tot hoge besmettingsaantallen en ziekenhuisopnames kan komen". Eerder deze week noemde Kuipers gerichte maatregelen in gemeenten waar veel besmettingen en lage vaccinatiecijfers zijn wellicht ook een optie. "Ik hoorde een dominee uit Staphorst aangeven dat hij het eigenlijk niet onredelijk vond om de uitvoeringen van het koor niet door te laten gaan en ook de kerkdiensten online te doen", aldus Kuipers, waaraan hij toevoegde dat hij niet over de nieuwe maatregelen gaat.
Eerder stelde ook demissionair zorgminister Hugo de Jonge in gesprek met het Nederlands Dagblad dat vaccinatie in zijn ogen "een gave uit Gods hand is". "Er is Ć©Ć©n manier om dit virus de pas af te snijden, en dat is vaccinatie. Ik kan het vaccin niet anders zien dan als een goede gave uit Gods hand", zo stelde hij in dit interview. Ook noemde De Jonge vaccinatie "een daad van naastenliefde". "Want je beschermt je eigen gezondheid, maar ook de gezondheid van elkaar."
Pastor Anne Borkent noemde dit eerder in gesprek met CIP.nl "een typisch voorbeeld van maakbaarheidsdenken". "Er zijn veel vooraanstaande wetenschappers die aangeven dat coronavirussen niet weggaan door vaccinaties. Ze zullen continu blijven muteren (waarbij ze in de loop van de tijd juist minder dodelijk worden, en niet meer). God heeft ons hersens gegeven en daar mogen en moeten we gebruik van maken, onder andere door vaccins te ontwikkelen. Het huidige maakbaarheidsdenken slaat echter door."
Ook Eppo Bruins, natuurkundige en werkzaam in wetenschaps- en innovatiemanagement, vindt het te kort door de bocht om te stellen dat vaccinatie een daad van naastenliefde is. "Ook gevaccineerden kunnen positief testen en dus ābesmetā zijn, maar de symptomen zouden dan niet ernstig meer moeten zijn", stelde het voormalig ChristenUnie-Kamerlid onlangs via CIP.nl. "Niet-gevaccineerden zijn niet schuldig aan toenemende besmettingscijfers. Over het algemeen nemen niet-gevaccineerden juist nog steeds de voorzorgsmaatregelen in acht, merk ik in mijn omgeving.ā
Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, komt donderdag bij elkaar. Het kabinet geeft volgende week dinsdag een persconferentie, waarin het zal bekendmaken of en zo ja welke aanvullende maatregelen er nodig zijn vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zei maandag "helemaal niets te willen uitsluiten" wat betreft mogelijke maatregelen.
Anne Borkent deelde zijn kijk op de coronamaatregelen en vaccinatie onlangs in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 5:40
Eerder dit jaar publiceerde CIP.nl een briefwisseling over het nut van vaccinatie met een voor- en een tegenstander. Lees ook: Is vaccineren een gebaar van naastenliefde? Drie christenen geven antwoord.
Praatmee